Miałem C70-200 f/4 IS. Fajne szkło. Ale najwięcej używałem na 200mm. Wymieniłem na stałkę Canon EF 200mm f/2.8L II USM. Małelekkie, ostre.
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
Sigma Sport 70-200 czy Tamron 70-200 G2 ? Testowaliście może te dwa obiektywy, który wybrać?
Ostatnio edytowane przez velblady ; 23-08-2019 o 11:29
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
nie ma znaczenia.
z niewielkich odleglosc a takimi sa portetowe , GO zalezy dla okreslonej przyslony od skali odwzorowania.
bedzie identyczna na p. 2,8 dla ogniskowej 100 m z 2 m jak dla 70 mm z 1,4 m - pod warunkiem tej samej skali odwzoroweania.
separacja bedzie wiec taka sama .
jest dokladnie na odwrot.
poniewaz na krotkiej ogniskowej mamy szerszy kat widzenia , to tlo musi byc szersze czyli " bardziej rozciagniete"
Z odpowiednich odleglosci tak, ze skala odwzorowania pierwszego planu bedzie identyczna , GO bedzie identyczna, tlo szersze dla krotszej ogniskowej.
gdyby wieksze " rozciagniecie tla " mialo byc powodem lepszej separacji , to dla krotszej ogniskowej separacja bylyby lepsza .
GO identyczne , motyw identyczny , mniejsze a wiec jakby bardziej oddalone tlo dla obiektywu szerszego - czyli separacja motywu od tla wieksza.