Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
jinks i jak z 50Art na R? Musiałeś updateowac soft w szkle? Ja w 35A musiłem. Mam 50L i uwielbiam ale meczą rogi w repo przy przesłonach poniżej 2.8 Dokupił bym chętnie tego arta tylko ta waga mnie zniechęca trochę. Duża różnica miedzy 35A a 50A w komforcie noszenia i użytkowania ?
btw RF 85L miałem raz na pokazach i z tą wagą to przesada a róznica nei ejst taka duża względem EF. EF85L fajniejszy wizualnie IMO
50art jest ostry od f1.4, kontrastowy, daje ładne kolory. Waga mi jednak trochę ciąży,ale to już każdy musi sam spróbować i zadecydować. Względem 35art jest odczuwalna różnica. 35 to najmniejszy z artów
Niektórym nie odpowiada bokeh z tego szkła. Wbrew nazwie nie jest zbyt ART Na tych starszych szkiełkach zawsze coś zawirowało, ścięło bokehowe kółka itd. Tu jest to dosyć opanowane. Równo od lewa do prawa. Mi się podoba choć czasem chciałbym tych niedoskonałości więcej. Najlepiej kupić używkę, potestować i ew. sprzedać bezstratnie jeśli EF Ci jednak będzie bardziej odpowiadał. Choć po obejrzeniu pierwszych plików można się zachwycić jakością i potem trochę większą wagę możemy już wybaczyć

Co do 85mm napewno nie kupię Sigmy. Tam bokeh jest już przesadnie regularny, taki jakby gaussian blur. Trochę mnie zaskoczyłeś z tą opinią o RF85L vs. EF85L Możliwe, że do szczęścia więcej po prostu nie potrzeba.