Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: jak zwiększyć dpi zdjęcia ???

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

w druku masz racje ale w foto nie masz racji
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tadek Zobacz posta
    w druku masz racje ale w foto nie masz racji
    bede wdzieczny zatem za oswiecenie mnie w kwestii foto. czesto "wolam" zdjecia z cyfry w labie i przygotowujac je w rozmiarze 10,2x15,2 otrzymuje wydruk 10x15. Jak wiec wytlumaczyc ten milimetrowy margines z kazdej strony?

pzdr,
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chyrek Zobacz posta
    czesto "wolam" zdjecia z cyfry w labie i przygotowujac je w rozmiarze 10,2x15,2 otrzymuje wydruk 10x15. Jak wiec wytlumaczyc ten milimetrowy margines z kazdej strony?

pzdr,
    A ja np dałem na ten sam "handlowy" rozmiar a faktyczna wieklość to 11 x 16

I jak to wytłumaczysz ?
    Ostatnio edytowane przez Driver ; 17-11-2006 o 11:38

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chyrek Zobacz posta
    bede wdzieczny zatem za oswiecenie mnie w kwestii foto. czesto "wolam" zdjecia z cyfry w labie i przygotowujac je w rozmiarze 10,2x15,2 otrzymuje wydruk 10x15. Jak wiec wytlumaczyc ten milimetrowy margines z kazdej strony?

pzdr,
    wydruk czy zdjecie ???
    bo mysle ze drukujesz gdzies cyfrowo a nie wywolujesz zdjecia
    jezeli chodzi o zdjecia to format jest taki a nie inny, kartka jest cieta do 10,2x15,2 i naswietlana

niektore laby powiekszaja obraz o kilka procent (np: 4%) i wtedy naswietlaja zdjecie na kartce 10,2x15,2 (zeby nie bylo bialych paskow-bo rolka krzywo idzie bo cos tam) dlatego skrajne partie obrazu sa uciete zwykle milimetr lub dwa
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tadek Zobacz posta
    wydruk czy zdjecie ???
    bo mysle ze drukujesz gdzies cyfrowo a nie wywolujesz zdjecia
    jezeli chodzi o zdjecia to format jest taki a nie inny, kartka jest cieta do 10,2x15,2 i naswietlana

niektore laby powiekszaja obraz o kilka procent (np: 4%) i wtedy naswietlaja zdjecie na kartce 10,2x15,2 (zeby nie bylo bialych paskow-bo rolka krzywo idzie bo cos tam) dlatego skrajne partie obrazu sa uciete zwykle milimetr lub dwa
    Ad.1. Zdjecia "wolane" na agfie d-lab 2 a to ponoc jedna z najlepszych maszyn.

Ad.2. Czyli de facto wracamy do punktu wyjscia, bo skoro niektore laby naswietlaja na arkuszu 10,2x15,2 a pozniej przycinaja do 10x15 to w sumie chodzi nam o to samo. Nie kazdy ma mozliwosc i potrafi przygotowac fotke pod lab. Wiekszosc ludzi wyjmuje karte z aparatu i od razu niesie do labu. Fotki sa wtedy nieprzygotowane i laboludek kadruje do zadanego formatu. Faktem jest ze zdjecie musi byc nieco wieksze od formatu arkusza na ktorym musi byc drukowane aby uniknac niezadrukowanych fragmentow.
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

ja sie poddaje
    laby naswietlaja na 10,2x15,2 i juz wiecej nic nie tną

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Witam wszystkich, odświeżam bo nie bardzo rozumie. Wiem już jak przeliczać długości boków odbitek na wielkość obrazu w pixelach ale dalej mam mętlik w głowie co do dpi.

Z Canona 20D wyjmuję plik o rozmiarze 3504x2336 pixeli i 72dpi, chcę przygotować zdjęcie do fotolabu do wywołania w rozmiarze powiedzmy 15x21 cm i 300dpi. Czy może mi ktoś napisać co powinienem zrobić abym mógł to zrozumieć?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    Witam wszystkich, odświeżam bo nie bardzo rozumie. Wiem już jak przeliczać długości boków odbitek na wielkość obrazu w pixelach ale dalej mam mętlik w głowie co do dpi.

Z Canona 20D wyjmuję plik o rozmiarze 3504x2336 pixeli i 72dpi, chcę przygotować zdjęcie do fotolabu do wywołania w rozmiarze powiedzmy 15x21 cm i 300dpi. Czy może mi ktoś napisać co powinienem zrobić abym mógł to zrozumieć?
    Photoshop>image size. Odptasz Resample Image, wpisz 300 (pixels per inch). Następnie zaptasz Resample Image i podaj wymiary w centymetrach. Jeśli zmieniasz wymiary dowolnie, bez zachowania pierwotnych proporcji, odptasz Constrain Proportions.
    Ostatnio edytowane przez rolaj ; 19-12-2007 o 23:13

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Ok, rozumiem że jak dam Image size i odznaczę resample image i wpisze 300dpi i zaznaczę i zmienię (zmniejszę) rozmiar to ok, a jak chcę np większy format to tylko wpisać 300dpi i niczego nie odznaczać czy tak samo?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    Ok, rozumiem że jak dam Image size i odznaczę resample image i wpisze 300dpi i zaznaczę i zmienię (zmniejszę) rozmiar to ok, a jak chcę np większy format to tylko wpisać 300dpi i niczego nie odznaczać czy tak samo?
    Niezupełnie. Zdjęcie jakie wyjmujesz z np. 20d ma swój rozmiar. Ca. 8 mln pikseli. Odpowiada to 123,61cm x 82,41cm przy 72dpi co przy 300dpi = 29,67cm x 19,78cm. Każda wartość wielkości boków powyżej, powoduje sztuczne "pompowanie" wielkości zdjęcia, skutkujące pogorszeniem jakości. Wiekszy format owszem, ale bez strat jakości tylko do wielkości jaka wyszła z apatratu. Powyżej ewentualnie programy do pompowania lub magiczne 110%, ale to tylko od CS2 wzwyz

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów