20d którego używam z tamponem 28-75 f/2.8 na 28mm robi regularny FF. zrobiłem ostatnio zdjęcia których crop’y (100%) zamieszczam niżej. na AF (ostrze tylko centralnym punktem) zrobiłem 4 zdjęcia z których każde było porównywalne co do punktu ustawienia ostrości (po naciśnięciu migawki ostrość (ręcznie) przestawiałem na minimalną odległość (raz na nieskończoność) a potem przełącznik na AF i znów pstryk). robiąc na MF wybrałem to, na którym obiekt wydawał się najostrzejszy.
parametry zdjęć:
format: JPEG
przesłona: f/2,8
migawka: t=1/800s
czułość: ISO 100
crop 100% bez żadnego wyostrzania w body ani też w programie.
ostrość ustawiana na drewnianą podpórkę od stołu. po lewej wersja z AF, po prawej-MF. zdjęcie robione z odległości ok. 5m
tak na moje oko na AF ostrzył w tym przypadku jakieś 1m przed (jeśli będzie trzeba to mogę sprawdzić).
na drugim końcu sytuacja jest dużo lepsza choć mały też FF jest. moim zdaniem obiektyw jest ok. (robiłem nim zdjęcia na 350d i tam ostrzył jak potrzeba).
do czego zmierzam?
body kupowane w NY (B&H). gwarancje (niby międzynarodowa a nie USA) mam na niego jeszcze ponad 2 lata. tak się składa, że to jest body po wymianie (do tygodnia po zakupie można bez powodu wymienić/zwrócić) –tamto miałem z kitem 17-85mm, który zarysowałem przy ściąganiu filtru (ześlizgnął się niefortunnie). wymieniłem body na nowe a szkło na 17-40L f/4 (wymiana przebiegła bez problemu: szybkie oględziny zewnętrzne korpusu, sprawdził czy lustro jest (tak to wyglądało) a na obiektyw to tylko na tylną soczewkę popatrzył (nawet gdyby zobaczył na przednią to i tak by raczej nie zauważył ryski bo trzeba byłoby się wpatrzeć pod odpowiednim kątem). sprawdził też pobieżnie co w pudełku jest.
do rzeczy.
zastanawiam się na regulacją położenia lustra, która jest opisana tu: http://www.astrosurf.org/buil/autofocus/adjust.htm nie znam na tyle francuskiego by rozumieć co tam piszą, ale zdjęcia wystarczą by wiedzieć ogólnie o co chodzi. czy ktoś z forumowiczów próbował tak regulować? czy jestem w stanie tym sposobem usunąć ten FF?
z drugiej jednak strony szkoda gwarancji.