Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: regulacja AF w 20d

Mieszany widok

eudajmonion
    Guest

Domyślnie regulacja AF w 20d

20d którego używam z tamponem 28-75 f/2.8 na 28mm robi regularny FF. zrobiłem ostatnio zdjęcia których crop’y (100%) zamieszczam niżej. na AF (ostrze tylko centralnym punktem) zrobiłem 4 zdjęcia z których każde było porównywalne co do punktu ustawienia ostrości (po naciśnięciu migawki ostrość (ręcznie) przestawiałem na minimalną odległość (raz na nieskończoność) a potem przełącznik na AF i znów pstryk). robiąc na MF wybrałem to, na którym obiekt wydawał się najostrzejszy.
    parametry zdjęć:
    format: JPEG
    przesłona: f/2,8
    migawka: t=1/800s
    czułość: ISO 100
    crop 100% bez żadnego wyostrzania w body ani też w programie.
    ostrość ustawiana na drewnianą podpórkę od stołu. po lewej wersja z AF, po prawej-MF. zdjęcie robione z odległości ok. 5m
    tak na moje oko na AF ostrzył w tym przypadku jakieś 1m przed (jeśli będzie trzeba to mogę sprawdzić).
    na drugim końcu sytuacja jest dużo lepsza choć mały też FF jest. moim zdaniem obiektyw jest ok. (robiłem nim zdjęcia na 350d i tam ostrzył jak potrzeba).
    do czego zmierzam?
    body kupowane w NY (B&H). gwarancje (niby międzynarodowa a nie USA) mam na niego jeszcze ponad 2 lata. tak się składa, że to jest body po wymianie (do tygodnia po zakupie można bez powodu wymienić/zwrócić) –tamto miałem z kitem 17-85mm, który zarysowałem przy ściąganiu filtru (ześlizgnął się niefortunnie). wymieniłem body na nowe a szkło na 17-40L f/4 (wymiana przebiegła bez problemu: szybkie oględziny zewnętrzne korpusu, sprawdził czy lustro jest (tak to wyglądało) a na obiektyw to tylko na tylną soczewkę popatrzył (nawet gdyby zobaczył na przednią to i tak by raczej nie zauważył ryski bo trzeba byłoby się wpatrzeć pod odpowiednim kątem). sprawdził też pobieżnie co w pudełku jest.
    do rzeczy.
    zastanawiam się na regulacją położenia lustra, która jest opisana tu: http://www.astrosurf.org/buil/autofocus/adjust.htm nie znam na tyle francuskiego by rozumieć co tam piszą, ale zdjęcia wystarczą by wiedzieć ogólnie o co chodzi. czy ktoś z forumowiczów próbował tak regulować? czy jestem w stanie tym sposobem usunąć ten FF?
    z drugiej jednak strony szkoda gwarancji.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Żytnia za regulację chce 120zł, czas oczekiwania 4 dni.

eudajmonion
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM
    Żytnia za regulację chce 120zł, czas oczekiwania 4 dni.
    to tu w Polsce gwarancja międzynarodowa się nie liczy? a zapewniali, że działa.

KuchateK:
    temat przeczytałem. ze względu na dwa mimośrody wygląda to skomplikowanie (nie wspominając o precyzji).

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eudajmonion
    to tu w Polsce gwarancja międzynarodowa się nie liczy? a zapewniali, że działa.
    Żytnia czy sprzedawca zapewnił?

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eudajmonion
    KuchateK:
    temat przeczytałem. ze względu na dwa mimośrody wygląda to skomplikowanie (nie wspominając o precyzji).
    Eee tam Ilosc skutecznie wyregulowanych w ten sposob puszek (tych od nikona tez by mozna dodac) swiadczy o tym ze da sie to zrobic.
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

edujamonion, pokaż oryginały z exifem, to coś bedize można powiedzieć
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

eudajmonion
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    edujamonion, pokaż oryginały z exifem, to coś bedize można powiedzieć
    bardzo chętnie choć nie wiem gdzie mogę wrzucić 4MB pliki. na tym forum można tylko do niecałe 100k, dlatego cropy były zapisane save for web na 40% (trochę na jakości się to odbiło).
    na razie tylko takiej wielkości (automat tak zmienił rozmiar-pomimo kilku prób).
    http://s66.photobucket.com/albums/h2...t=IMG_0268.jpg
    http://s66.photobucket.com/albums/h2...t=IMG_0270.jpg
    wiem, że technicznie słabo (było ostre słońce i widoczne są przepalenia), ale na celu miałem tylko sprawdzenie AF z konkretnym obiektywem
    zdjęcie było robione z odległości 430cm. jeśli przyjąć że kępa trawy (dla AF) jest już w miarę ostra to jest to odległość 110cm przed obiektem na którym ostrość była ustawiana.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Co prawda nie 20D, ale metoda postepowania, narzedzia i cala reszta ta sama... No moze z wyjatkiem 2 mimosrodow pod lustrem w 20D.

http://canon-board.info/showthread.php?t=4584
    ...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

N zytnia dalem swoja 20ke - trzymali tydzien po czym powiedzieli ze wszystko jest ok . a ja wiem swoje
    milo

tomhagen
    Guest

Domyślnie

posiłkując się tym linkiem http://www.astrosurf.org/buil/autofocus/adjust.htm ustawiłem w swoim 5d BF które występowało na 28/1.8 kręciłem imbusem w kierunku góry aparatu i udało się jestem zadowolony jak jasna cholera bo juz mnie powoli rozpacz ogarniała. acha! i nie wiem jak to możliwe ale z resztą szkieł jest w porządku również

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów