maciejwitkowski.wordpress.com - www
facebook.com/mwitkowskifoto -fb
instagram.com/mwitkowski_foto -insta
flickr - cośtam jeszcze
Dużo lepiej niż było, poza wcześniejszymi uwagami, zwróć jeszcze uwagę na "efekt aureoli" - jasnej otoczki wokoło budynku (dzieje się tak zwykle przy mocnym używaniu suwaków przejrzystość lub cienie i światła do całego zdjęcia - warto więc na maskach pracować, ale nie wiem ,czy gimp je ma).
Złota godzina jest dobra, jak możesz ustawić modelkę w odpowiednim kierunku. Tu w pierwszej kolejności czekasz na światło z dobrej strony.
Wbrew temu co się wydaje nam - fotografom, złota godzina nie jest wcale korzystna - dla architektów/projektantów, którzy wolą widzieć swoje dzieło w mocnych/rzeczywistych kolorach, a nie o wschodzie czy zachodzie. Jakiś czas temu był na fstoppers ciekawy artykuł o tym.
Raczej powinieneś dążyć do tego, żeby być jak najdalej i mieć najdłuższą możliwą ogniskową. W gęsto zabudowanym mieście jest to trudne i tylko czasem możesz odejść wzdłuż ulicy i widzieć ciągle interesującą Cię stronę. Dlatego powstały obiektywy tilt-and-shift. Albo jakiś Linhof, ale wtedy wybierasz: dom, samochód czy aparat.
Obiektyw z shiftem można też zapewne pożyczyć.
No więc właśnie
Na razie zostanę przy mieszkaniu i samochodzie a oprę się na guided upright w LR i szerszych kadrach, żeby było z czego ucinać
No i w miarę możliwości dłuższej ogniskowej.
Chociaż, mam wrażenie, że jeśli umiejętnie wykorzystać zaburzenie perspektywy to na przykład drapacz chmur strzelony z żabiej perspektywy bardziej zainteresuje laika niż wyprostowany zgodnie z kanonami architektury.
Dziękuję za wszystkie porady. Podrzucę jak uda mi się coś fajnie ustrzelić.
flickr - cośtam jeszcze
Laika lub artystę owszem. Ja lubię rybie oko w takich sytuacjach i ludziom się podobały moje wizje drapaczy chmur z różnych miast. Ale - jak już pisał Macios - architekci i foldery reklamowe mają swoje reguły.
flickr - cośtam jeszcze
Szukałem, szukałem i wreszcie znalazłem (o tej złotej godzinie i nie tylko):
https://fstoppers.com/architecture/h...e-wrong-319953
Myślę, że warto przeczytać