Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: problem z wykonaniem pilota przewodowego do eos

Początki nałogu Awatar 1507
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie problem z wykonaniem pilota przewodowego do eos

ma problem z wykonaniem pilota przewodowego do eos 350d korzystałem z nst źródeł:
    http://www.wading-in.net/Remote.html
    http://www.fh-augsburg.de/~kultkili/...er/Bauplan.htm

i ni w ząb oba nie działają poprawnie w pierwszym przypadku jeden przycisk ostrzy a drugi pstryka ale nie ma bulb a wdrugim przypadku aparat reaguje tylko na jeden przycisk z którym to idealnie ostrzy i zaraz potem robi zdjęcie reszta nie robi nic. Może ktoś sam wykonał takiego pilota i coś poradzi?

Coś już napisał Awatar swaligora
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

witam,
    wykonałem taką konstrukcję do mojego starego D300
    Pilot powinien mieć 3 przyciski:
    1. Ostrzenie - przycisk stykowy (naciskasz, a potem puszczasz)
    2. Spust migawki 1 - przycisk stykowy (przy opcji bulb - jak go puścisz to migawka się zamyka)
    3. Spust migawk 2 - przycisk chebelkowy - przestawiasz w jedną pozycję - robi zdjęcie, czas odlicza się na wyświetlaczu aparat, przestawiasz w pozycję wyjściową - zamyka migawkę)

generalnie przyciski 2 i 3 zamykają ten sam obwód

Generalnie konstrukcja jest prosta - jeżeli pomyliłbyś styki to niedziałało by nic lub działało odwrotnie :-)

Pozdrawiam i życzę powodzenia !!
    Szy

Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

czy ta konstrukcja przez ciebie wykonana opierała się na którymś z tych dwóch schematów które podałem?

Początki nałogu Awatar SimOn!
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

Ja swoj wykonalem na podstawie tego
    schematu i smiga az milo :-)

Zwroc tylko uwage na to jaki masz przelacznik (ten od "bulb") bo jesli nie ma 6 nozek to robi sie kaszanka. tez mialem z tym problem po pierwszym polutowaniu. Wez najlepiej miernik i przedzwon przelacznik, zobacz kiedy i jak laczy.
    podpis...

Coś już napisał Awatar swaligora
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1507
    czy ta konstrukcja przez ciebie wykonana opierała się na którymś z tych dwóch schematów które podałem?
    Nie tego samego, ale zasada działania ta sama. Robiłem go już trochę czasu temu (grubo ponad rok) i niestety nie mam linka do strony ze schematami :/
    Szy

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1507
    ma problem z wykonaniem pilota przewodowego do eos 350d .....

i ni w ząb oba nie działają poprawnie w pierwszym przypadku jeden przycisk ostrzy a drugi pstryka ale nie ma bulb a wdrugim przypadku aparat reaguje tylko na jeden przycisk z którym to idealnie ostrzy i zaraz potem robi zdjęcie reszta nie robi nic. Może ktoś sam wykonał takiego pilota i coś poradzi?

możesz mieć problem ze słabą wtyczką mikroJACK ja zanim kupiłem poprawinie dzialającą miałem jakieś szroty po 0.50zł - 2zł. Teraz nabyłem całą metalową [obudowa metalowa z wyprowadzeniem sprężynkowym] dziala aż miło.

Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

u mnie po polutowaniu wszystkiego , gdy włożyłem jacka do aparatu to wtym momencie aparat ostrzył i pstrykał mimo że nie wcisnąłem żadnego przycisku

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Mogę któregoś z kolegów prosić o konkretną liste części, chodzi o to bym mógł wejść do sklepu elektronicznego pokazał kartkę i nie musiła niczego tłumaczyć bo tam jest strasznie skomplikowany sprzedawca :> Z resztą mam nadzieje dam sobie radę :>

krada
    Guest

Domyślnie

2 micro przelonczniki
    1 microjack
    1 przeloncznik zwykly (on/off)
    kabel 3 zylowy

Uprawnienia umieszczania postów