Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: EOS R - Err po podłączeniu do PC

  1. #1
    Bywalec Awatar RHF
    Dołączył
    Mar 2008
    Miasto
    London / Kłobuck
    Wiek
    43
    Posty
    113

    Domyślnie EOS R - Err po podłączeniu do PC

    Przy próbie podłączenia do PC na górnym wyświetlaczu pokazuje Err oraz miga zielona dioda nad przyciskiem kosza. Trzeba wyjąć baterię by znów działał normalnie. Aparat z gripem, próbowałem dwóch kabli (oryginał i od telefonu ale niestety nie posiadam w PC USB C i nawet oryginał musi być podłączony przez przejściówkę). Co ciekawe jeśli aparat jest włączony i taki podłączę do PC to komunikacja działa. Po wyłączeniu jeszcze podłączonego aparatu - Err. Ktoś miał jakiś problem z podłączaniem? Zazwyczaj zdjęcia zrzucam prosto z karty, ale gdyby ktoś miał pomysł na podłączenie aparatu bez zawiechy, to było by miło.

    Nie wiem czy to fajnie czy nie, ale w sumie to chyba jest pierwszy wątek w pomocy o EOS R
    Ostatnio edytowane przez RHF ; 14-04-2019 o 17:49
    5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT

  2. #2
    Uzależniony Awatar adawro
    Dołączył
    Jul 2011
    Miasto
    Ursynów
    Wiek
    44
    Posty
    878

    Domyślnie Odp: EOS R - Err po podłączeniu do PC

    Musisz wyeliminować czynnik złej konfiguracji komputera - spróbuj na innych komputerach oraz złączach USB3.0 i USB2.0.
    A także wyeliminować problem z kartą pamięci (wetkaj inną) oraz odłącz obiektyw, odczep gripa itd.
    1DX + 50L

  3. #3
    Bywalec Awatar RHF
    Dołączył
    Mar 2008
    Miasto
    London / Kłobuck
    Wiek
    43
    Posty
    113

    Domyślnie Odp: EOS R - Err po podłączeniu do PC

    Podumałem trochę, poczytałem trochę i chyba wiem co jest nie tak. R ma możliwość ładowania z USB ale potrzebuje ok 7W. Wewnętrzne zabezpieczenie przed przeciążeniem źródła powoduje zatrzymanie ładowania w przypadku niewystarczającej mocy. Ja posiadam tylko USB 3.0, które ma niecałe 5W i stąd ten błąd (USB C ma ok 15W). Jak już wspomniałem podłączając WŁĄCZONY już aparat, ten normalnie komunikuje się z EOS Utility, odpinając kabel od włączonego aparatu też błędu nie złapie. To całe "zabezpieczenie ładowania" pasuje mi na 99%, bo po podpięciu włączonego, ładowanie nie występuje/nie działa a przy wyłączonym zadziała jako pierwsze. Kiedy zakupię USB C na PCI-e to będę pewny na 100%.
    5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •