też nie miałem nigdy tego szkła na dłużej więc trudno mi się wypowiadać - znajomek miał był zadowolony kiedyś przetestowałem wydawało się niezłe - poszukiwanie świetego graala na apsc ma mz znikomy sens znaczy jeszcze mniejszy niż poszukiwanie graala na ff - jesli ma być totalnie ostro i totalnie jasno to może jasne zoomy 2.0 sigmy ale w naszym ulubionym systemie trzeba się przygotować na ciężką walke z takim obiektywem bo doprowadzenie do optymalnego działania będzie trudniejsze niż ze stałką sigmy.
gdzieś na początku tego wątku padają pytania o konstrukcje typu 18-300 - każdy z wymienionych w tym wątku obiektywów będzie znacznie ostrzejszy od tego typu konstrukcji - trzykrotny zoom może być dobry a czasem (jak się zapłaci) to nawet doskonały, pięciokrotny zoom może być tylko akceptowalny, od większych krotności należy trzymać się z daleka - po to jest wymienna optyka aby ją wymieniać
mz twórca tego wątku nie potrzebuje nic kupować bo ma niesprecyzowane potrzeby - no może jedynie jasny standardowy zoom typu 17-55/2.8 - ale ogólnie to nie wiadomo co chce osiągnąć przez swój zakup, co mu nie działa, co chce fotografować ale ma problem - pragnienie posiadania Lki to jedyna jasna myśl tego wątku - odnosząc się do pierwszego postu - nie istnieją takie obiektywy