Jeszce raz się wymądrzę: najwyraźniej posiadacze aparatów dzielą się na dwie grupy: posiadaczy - testerów i fotografujących.Tych pierwszych żaden test nie zadowoli tym bardziej - jak czyta sie o "epidemii" BF i FF.Jakoś nie uważam się za "dziecko szczęścia" ale w żednym z moich cyfrowych Canonów (nie wyłączając D20) nie miałem problemów z ostrością...Wręcz - jestem zachwycony 20!Ostatnio fotografowałem maraton pływacki z pokładu łodzi - "cudowne" warunki do ustawiania ostrości!I jestem bardzo zadowolony!Ilość ostrych ujęć przekroczyła moje oczekiwania - a często korzystam z "dobiegaczki" i zdjęć seryjnych!Więc: może zamiast szukać "dziury w testach" lepiej skupić się na choćby dwóch faktach: crop 1.6 powoduje zmniejszenie ogniskowej uznawanej za podstawową (a jak popatrzę jakie dłuuugie rurki koledzy posiadają...ufff) - więc należałoby starannie przykładać się do "robótek z ręki".A druga sprawa: podstawowo uruchamia się AF Canona jako "one shot".Czy to najlepsze rozwiązanie pracy AF dla wszelkich (naturalnie: x 1.6!) coraz dłuższych obiektywów?Mały ruch obiektu i...po ostrości!Naprawdę - zanim zaczniesz robić testy - popatrz JAK i CO robisz...no można sobie oszczędzić nerwów.Po prostu - szukajcie rozwiązań BLIŻEJ.