Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
No to uważaj, teraz następna zagadka
Właśnie przed momentem porobiłem u siebie w kuchni na stole swoje prywatne testy BF/FF. Dla zminimalizowania głębi ostrości ustawiłem przysłonę 2.8, a ogniskową ustawiłem na 70 mm. 'Polem testowym' była biała linijka o długości 30 cm, załączyłem jeden, centralny czujnik AF i ustawiałem go na piętnasty centymetr długości linijki.
Wyszło na to, że mam minimalny FF , bo na podglądzie najlepsza ostrość wychodziła mi gdzieś pomiędzy 11 a 13 cm, powiedzmy, że bliżej 13 cm niż 11 cm :wink: Porobiłem sporo zdjęć i nie ma mowy o błędzie. Już chciałem zwijać stanowisko pomiarowe, kiedy coś mi strzeliło do głowy jak powiedział radziecki żołnierz, gdy trafiła go szwabska kula i przełączyłem obiektyw na MF. Ręczne ostrzenie na 15 cm długości linijki daje dokładnie ten sam rezultat, co przy autofokusie
Czy coś z tego rozumiesz???
Co do tego postu - miałem bardzo ładny BF w Zenicie. Ostrość, jako że nie ma AF , dobierałem ręcznie oczywiście. Po wywołaniu fotek okazało się że np - fotka robiona była z 2 m, a ostrość wypadała na 4 metrach. Zacząłem myśleć, a że prosty ze mnie gość to wymyśliłem, że skoro na każdym obiektywie źle ostrzy, to musi być przyczyna złego kąta ustawienia lustra a nie obiektywu. I faktycznie. Jeżeli lustro jest źle ustawione, to na matówce widzimy to, na co nam lustro pozwala. Możemy ostrość ustawiać do usr..ej śmierci, a zdjęcia będą ostre nie tam, gdzie trzeba. Po prostu odległość od obiektywu do matówki musi być identyczna jak od obiektywu do czujnika (kliszy) i to jest moim zdaniem cała wada BF/FF. Niestety w przypadku canona lustra nie da się ustawić, bo jest na stałe oparte, ale w przypadku zenita była taka mała śrubeczka "rektyfikacyjna", dzięki której pięknie można było ustawić kąt odbicia.
Tu jest jeszcze innu problem. Bo wchodzi w grę układ 7 pól, i jeżeli lustro jest pod złym kątem, to górna, dolne, albo środkowe punkty będą źle ostrzyć i tego typu kalibracja nic nie da. Być może można przestawić matówkę, ale za to się nie brałem