Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 90

Wątek: BF/FF moze mi to ktos wyjasnic????

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    [zastanawiam się, po co w ogóle jest przesłona 45, zdjęcia robione z bardzo stabilnego statywu wychodzą mętne jakieś ...
    Z ta przyslona jest taki sam problem z przyslona 2.8 na przyklad. Im bardziej otwarta ORAZ im bardziej przymknieta przyslona tym gorsza jakosc obrazu.

jak mi powiesz jak wstawić adres strony w profilu tak, by on nie znikał
    Profil -> Strona WWW . Mi nie znika. Jesli tobie znika to zglos sie do hazana i opisz dokladnie kiedy i w jakich okolicznosciach znika.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Cytat Zamieszczone przez Tytus
    ...stąd pewnie i moje zdjęcia makro nie trzymają ostrości tam gdzie trzeba,
    Niewątpliwie ma macro ten błąd będzie najbardziej dostrzegalny, toteż sądzę, że właśnie z tym obiektywem powinno się korpus kalibrować!

Sprawa wydaje mi się mocniej pokomplikowana. Porobilem sobie testy swoich obiektywow i... wyniki sa zdumiewajace. Nawet zalozenie flitra UV potrafi zmienic BF na FF. Im gorszy filtr albo obiektyw tym roznice wieksze. Mam wrecz wrazenie, zapewne bledne, ze body nie ma tu nic do rzeczy a knocą same obiektywy.

Testowalem takie obiektywy (zdjecia ze statywu przy w miare stalym oswietleniu - pochmurny dzien ze wstepnym podniesieniem lustra z wezyka ) linijka 30cm pod katem 45 do osi obiektywu):

Canon 28-135 IS USM - GO bardzo stabilna z filtrem i bez (Soligor 1A i Hoya UV) ale Hama... knoci delikatna tendencja do BF
    Canon 35-350 L USM - jw. delikatna tendencja do FF z Hoya, Soligor nie knoci (filtry te same co wyzej 72mm) delikatna tendencja do FF
    Canon EF 17-40 f/4 L USM - super! nie widac roznicy z filtrem Hoya UV Super HMC czy bez.To 77mm i mialem tylko jeden filtr.
    Canon 90-300 4.5-5.6 USM jw. z Hoya i bez bez zarzutu ale zalozenie gownianej Hamy powoduje wyrazne przesuniecie w FF
    Canon KIT 18-55 lekkie wachniecia przy filtrach Hoya i wieksze przy Hama. Wgladaja na losowe i zmieniaja sie po wyjeciu i zalozeniu obiektywu.
    Sigma 28-105 3.8-5.6 UC III - porazka zupelna "goly" robi wyrazny BF a z Hama FF z Hoya zachowuje sie jak goly (nigdy go nie lubiłem :-))
    Canon EF 50 f/1.4 USM - (stałka) jest bezbledne - nawet z Hama

Wyniki sa powtarzalne a obiektywy byly przykrecone do 300D i 20D - rezultaty prawie identyczne. Zrobilem ponad 150 zdjec na kazdym aparacie i wyniki sie potwierdzaja.

Pozdrawiam
    Janusz

Domyślnie

Ja swój 10D oddawałem do regulacji i co ???? Z 50 mm 1,8 jest OK i tokiną 193 19-35 też a niby z dobrą optycznie sigmą 28-70 f 2,8 przesunięcie głębi w przód. Ale i tak regulacja się opłacała.
    Analog i cyfra

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DarekSzu
    Ja swój 10D oddawałem do regulacji i co ???? Z 50 mm 1,8 jest OK i tokiną 193 19-35 też a niby z dobrą optycznie sigmą 28-70 f 2,8 przesunięcie głębi w przód. Ale i tak regulacja się opłacała.
    Mój sprzęt też zaczyna powoli wracać z serwisu... póki co, dostałem:
    - 17-40/4 - perfekcyjnie, widać poprawę. Jednak przy takiej przysłonie to nie aż takie ważne
    - 50/1.4 - gorzej Poprzednio było różnie, teraz jest wyraźny, powtarzalny w 100% front-focus
    Czekam jeszcze aż wróci 70-200. I zaczynam myśleć, że jednak lepiej było go do tej regulacji nie oddawać...

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    ...I zaczynam myśleć, że jednak lepiej było go do tej regulacji nie oddawać...
    Jeśli dobrze rozumuję, to utrzymywanie kąta pomiędzy lustrem głównym a pomocniczym jest niestabilne i w tej sytuacji rzeczywiście jakaklowiek regulacja jest bezsensowna

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Cytat Zamieszczone przez DarekSzu
    Mój sprzęt też zaczyna powoli wracać z serwisu... póki co, dostałem:
    - 17-40/4 - perfekcyjnie, widać poprawę. Jednak przy takiej przysłonie to nie aż takie ważne
    - 50/1.4 - gorzej Poprzednio było różnie, teraz jest wyraźny, powtarzalny w 100% front-focus
    Czekam jeszcze aż wróci 70-200. I zaczynam myśleć, że jednak lepiej było go do tej regulacji nie oddawać...
    czyli pozostaje przesiadka na 20D :wink:
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tequil
    czyli pozostaje przesiadka na 20D :wink:
    Ani myślę. Do niedawna miałem w dalszych (tak za ~rok) planach 1DmkII, ale mając teraz trochę doświadczenia z "jakością" Canona najprawdopodobniej plany zmienię: jedyne na czym jeszcze na mnie zarobią, to: makro, lampa i TCx2 I będę się po prostu bawił tymi zabawkami, które już mam.

No chyba że 70-200 przyjedzie wyregulowany tak jak 17-40 Ale raczej na to nie liczę, nie ta liga GO :-/

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

czyli 1D MKII tez nie? ja ciulam i zobaczymy co z tego wyjdzie... z 20D sie wstrzymalem...Musialo by mi baaardzo brakowac drugiego korpusu abym sie skusil przed wiosna na 20stke
    BTW Ciekawe dlaczego ICZEK sprzedal 1D mkII ? (tlumaczenie ze ma na oku okazyjny obiektyw nie bardzo mnie przekonuje)
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Miałem podobne dylematy. Choć mój ostrzy tam gdzie trzeba to brakuje mi szybkości i precyzji na AI SERVO, bufora i szybkostrzelności. Gdzieś tam w marzeniach jawi się 1D MKII. Na razie inwestuję w szkło 100-400 i czekam na rozwój wypadków. Mam nadzieję że jak przyjdzie co do czego pojawi się następca 1D MKII w jakiejś rozsądniejszej cenie.

Miasto
    Zürich

Domyślnie

czyli 1D MKII tez nie? ja ciulam i zobaczymy co z tego wyjdzie... z 20D sie wstrzymalem...Musialo by mi baaardzo brakowac drugiego korpusu abym sie skusil przed wiosna na 20stke
    Ja myślałem bardziej w kontekście "moralnego zużycia się" 10-tki - niedługo stuknie jej roczek, a typowo zmieniam zabawki co dwa lata. I w sumie to chętnie bym sobie sprawił 1D (onanizm sprzętowy ), ale po z moich doświadczeniach z focusem nie-do-wyregulowania (50/1.4) "profesjonalną" L-ką 70-200 w której zacina się IS (btw. serwis za naprawę poza gwarancją zażyczył sobie 900CHF ~= 2600PLN - podziękowałem, aż tak mnie to nie wkurza), to odechciało mi się wydawać grube pieniądze na taki sprzęt. Prędzej poczekam aż mi aktualne body padnie i kupię najtańszy sensowny w danym momencie korpus (jak na dzisiaj to rzeczywiście 20D), albo... zmienię hobby ;-)

Oj, chyba zaczynam jęczeć jak... no, wiadomo kto

BTW Ciekawe dlaczego ICZEK sprzedal 1D mkII ? (tlumaczenie ze ma na oku okazyjny obiektyw nie bardzo mnie przekonuje)
    Mnie też Takiego body nie kupuje się do spróbowania na chwilę i dalszej odsprzedaży (no chyba że się jest tipem ).

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów