Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 90

Wątek: BF/FF moze mi to ktos wyjasnic????

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maku
    Albo źle ustawione oba zderzaki.
    Dokładnie tak.

Jeżeli uzyskujesz takie same efekty na AF i MF i jednocześnie przy MF masz potwierdzenie ostrości to odległości A i B są sobie równe ale różne od odległości C.
    Jeżeli nie masz potwierdzenia ostrości przy MF to odległość A jest różna od B i od C.

Regulacja stopera 1 umożliwia poprawne ostrzenie na AF a regulacja stopera 2 umożliwia poprawne ostrzenie przy MF.

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

tyle ze np w 300d jest tylko jedna sroba (tylko ta do af) czyli moze problem lezy w ustawieniu matowki ???
    (jakies drobne przesuniecia) i w efekcie tak naprawde ostrzenie wypada w innym punkcie

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jeśli dobrze wypatrzyłem to w 10D też jest tylko jedna a zamiast drugiej sztywny zderzak. Przy czym cały ten układ luster jest na tyle "wachliwy" że (tak mi się wydaje) przy regulacji tą jedną śrubą zmieniać się będą wyszystkie odległości.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maku
    Jeśli dobrze wypatrzyłem to w 10D też jest tylko jedna a zamiast drugiej sztywny zderzak.
    Jeśli połączenie lustra głównego i pomocniczego jest sztywne, to IMHO pojedyńcza śruba reguluje AF i MF jednocześnie.

Domyślnie

A mnie nadal coś nie pasuje. Oddałem do regulacji swoją 10 siątkę ze standartem 50 mm 1,8. Innych obiektywów nie chcieli przyjąć. Ostrość na 50 niby się poprawiła i tak samo na tokinie 193 19-35 ale na sigmie f2,8 28-70 nie mam zmiany - ostrość jest delikatnie ustawiana bliżej niż wskazywał by czujnik. Czyli powiedzmy ustawiam ostrość posługując się tekstem z książki na którąśtam linijkę - w rezultacie ostrość ustawiona jest na trzeciej linijce poniżej tej na której powinna być ona ustawiona. CZy to bardzo rozbieżność ??? Test przy ogniskowej 70 i f 2,8. Na 50 siątce niby jest OK - albo tylko mi się wydaje, i na tej 19-35 też. Zastanawiam się jak duże znaczenie taka dysproporcja ma przy fotografii portretowej kiedy to zdjęcia wykonuję z większej odległości i czy z tych 2 cm może robi się 1 m ????? !!!!!!! Jeśli tak to robiąc portret nastawiam ostrość a i tak nie będzie on ostry !!!!! Acha - ustawiając ostrość ręcznie z potwierdzeniem AF jest OK ???? Gdzie tkwi błąd ????? Bo do serwisu już nie oddam - aparat traktują jak zło konieczne i nie obchodzi ich fakt, że ktoś o niego dba .....

[ Dodano: 13-10-2004 ]
    VCzy bna obiektywach L kach Canona jest lepiej ??????? Bo chodzi mi to po głowie i takie głosy też słyszałem czy też problem jest niezależny ????
    Analog i cyfra

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DarekSzu
    Zastanawiam się jak duże znaczenie taka dysproporcja ma przy fotografii portretowej kiedy to zdjęcia wykonuję z większej odległości i czy z tych 2 cm może robi się 1 m ????? !!!!!!!
    Rozumując logicznie, to błąd AF/MF wychodzić zaczyna bardziej przy dużych otworach przysłony i długich ogniskowych z powodu mniejszej głębi ostrości. Na dowód, gdybym wczoraj nie obfotografował tej linijki, to bym go nie zauważył. Zaraz pomknąłem na balkon i porobiłem tą samą 70-ką zdjęcia jakiegoś kwiatka z odległości ok. metra, ale z bardziej 'realistyczną' przysłoną. Wychodzi taka żyleta, że można się ogolić :wink: I to nawet z nakręconym filtrem UV f-y King, a tańszego to już chyba na rynku nie ma. BTW, z filtrem, czy bez, to u mnie nie ma w ostrości żadnej różnicy.

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Cytat Zamieszczone przez DarekSzu
    Zastanawiam się jak duże znaczenie taka dysproporcja ma przy fotografii portretowej kiedy to zdjęcia wykonuję z większej odległości i czy z tych 2 cm może robi się 1 m ????? !!!!!!!
    Rozumując logicznie, to błąd AF/MF wychodzić zaczyna bardziej przy dużych otworach przysłony i długich ogniskowych z powodu mniejszej głębi ostrości. Na dowód, gdybym wczoraj nie obfotografował tej linijki, to bym go nie zauważył. Zaraz pomknąłem na balkon i porobiłem tą samą 70-ką zdjęcia jakiegoś kwiatka z odległości ok. metra, ale z bardziej 'realistyczną' przysłoną. Wychodzi taka żyleta, że można się ogolić :wink: I to nawet z nakręconym filtrem UV f-y King, a tańszego to już chyba na rynku nie ma. BTW, z filtrem, czy bez, to u mnie nie ma w ostrości żadnej różnicy.
    ja robiłem wczoraj żonie zdjęcia, konkretnie nie jej tylko jej kwiatka a właściwie chorego liścia, nie mieliśmy lupy a chciała obejrzeć parcha na powiększeniu, wziąłem statyw, liść na stół, prawie labolatoryjna robota, robiłem zdjęcia manualem i z AF i miałem tę samą lekką nieostrość, stąd pewnie i moje zdjęcia makro nie trzymają ostrości tam gdzie trzeba, ztobiłem test linijki i mam chyba lekki BF na małych odległościach, teraz sprawdzę jak jest na dużej odległości...

a ktoś tu kiedyś wmawiał ludziom, że zdjęć robić nie potrafią...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    wziąłem statyw, liść na stół, prawie labolatoryjna robota, robiłem zdjęcia manualem i z AF i miałem tę samą lekką nieostrość
    A jaka przyslona?

Jak to mawiaja na pl.rec.foto : "pokaz zdjecia a powiem ci jakim jestes fotografem" :P , bo z twojego malkontenctwa nic innego nie dalo sie wywnioskowac, a zdjec z jakiegos powodu sie wstydzisz 8)

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    wziąłem statyw, liść na stół, prawie labolatoryjna robota, robiłem zdjęcia manualem i z AF i miałem tę samą lekką nieostrość
    A jaka przyslona?

Jak to mawiaja na pl.rec.foto : "pokaz zdjecia a powiem ci jakim jestes fotografem" :P , bo z twojego malkontenctwa nic innego nie dalo sie wywnioskowac, a zdjec z jakiegos powodu sie wstydzisz 8)
    przesłony ustawialem różnie 2,8; 5,6; 7,1 i 11
    zastanawiam się, po co w ogóle jest przesłona 45, zdjęcia robione z bardzo stabilnego statywu wychodzą mętne jakieś ...

jak mi powiesz jak wstawić adres strony w profilu tak, by on nie znikał to zobaczysz moje zdjęcia
    adres kiedyś już podawałem http://users.skynet.be/tytus/

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

...stąd pewnie i moje zdjęcia makro nie trzymają ostrości tam gdzie trzeba,
    Niewątpliwie ma macro ten błąd będzie najbardziej dostrzegalny, toteż sądzę, że właśnie z tym obiektywem powinno się korpus kalibrować!

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów