A mnie nadal coś nie pasuje. Oddałem do regulacji swoją 10 siątkę ze standartem 50 mm 1,8. Innych obiektywów nie chcieli przyjąć. Ostrość na 50 niby się poprawiła i tak samo na tokinie 193 19-35 ale na sigmie f2,8 28-70 nie mam zmiany - ostrość jest delikatnie ustawiana bliżej niż wskazywał by czujnik. Czyli powiedzmy ustawiam ostrość posługując się tekstem z książki na którąśtam linijkę - w rezultacie ostrość ustawiona jest na trzeciej linijce poniżej tej na której powinna być ona ustawiona. CZy to bardzo rozbieżność ??? Test przy ogniskowej 70 i f 2,8. Na 50 siątce niby jest OK - albo tylko mi się wydaje, i na tej 19-35 też. Zastanawiam się jak duże znaczenie taka dysproporcja ma przy fotografii portretowej kiedy to zdjęcia wykonuję z większej odległości i czy z tych 2 cm może robi się 1 m ????? !!!!!!! Jeśli tak to robiąc portret nastawiam ostrość a i tak nie będzie on ostry !!!!! Acha - ustawiając ostrość ręcznie z potwierdzeniem AF jest OK ???? Gdzie tkwi błąd ????? Bo do serwisu już nie oddam - aparat traktują jak zło konieczne i nie obchodzi ich fakt, że ktoś o niego dba .....

[ Dodano: 13-10-2004 ]
VCzy bna obiektywach L kach Canona jest lepiej ??????? Bo chodzi mi to po głowie i takie głosy też słyszałem czy też problem jest niezależny ????