Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
IMHO nie może być, bo tym 'czujnikiem' jest sama matryca :wink: A dokładniej, to zespoły pikseli na niej, tak jak opisałem to wcześniej.
Nie wiem skąd wziąłeś takie informacje, ale to zdecydowanie nieprawda Tak to działa AF, ale w kompaktach cyfrowych. W EOSach (cyfrowych czy też nie), układ AF znajduje się pod lustrem (po przeciwnej stronie niż matówka) i jest zupełnie niezależny od matrycy - ta jest włączana tylko na czas otwarcia migawki.

Co do pytania - ja również skłaniam się ku tezie, że to problem różnicy odległości "osi optycznej" lustra od matrycy i od czujników AF pod lustrem. I to rzeczywiście da się pewnie jakoś "wykalibrować" - płaszczyzna czujników na pewno ma jakąś możliwość regulacji. Chociaż z drugiej strony ma się to nijak do "kalibracji pod konkretny obiektyw" o której tu było niedawno... No, ogólnie czarna magia

[ Dodano: 11-10-2004, 23:48 ]
Aha, dla uzupełnienia: te czujniki AF to cokolwiek widzą oczywiście tylko dlatego, że lustro jest półprzepuszczalne Co jest zresztą powodem, że AF nie działa przy podniesionym lustrze.