Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 90

Wątek: BF/FF moze mi to ktos wyjasnic????

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

A mi się wydaje że cały ten problem z ff/bf jest za bardzo wyolbrzymiony. Nie wiem jak Wy, ale ja nie robię zdjęć do magazynu Forbs. I nawet jak mi coś źle przyostrzy to kasacja i po sprawie. Dodatkowo i tak GO rekompensuje takie błędy. Zawsze też można dwa razy strzelić łapiąc ostrośc na innym punkcie dla pewności. W końcu to nie analog, że film się zmarnuje, a efekt pracy widać od razu. To wszystko czysta elektronika działająca na zasadzie detekcji kontrastu i trudno oczekiwać, że zawsze będzie nieomylna. Nie ma rzeczy doskonałych i nigdy nie będzie.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow
    A mi się wydaje że cały ten problem z ff/bf jest za bardzo wyolbrzymiony. Nie wiem jak Wy, ale ja nie robię zdjęć do magazynu Forbs.
    Ale gdybyś robił, to byś inaczej śpiewał :wink:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    A mi się wydaje że cały ten problem z ff/bf jest za bardzo wyolbrzymiony. Nie wiem jak Wy, ale ja nie robię zdjęć do magazynu Forbs.
    Ale gdybyś robił, to byś inaczej śpiewał :wink:
    Jurku, a Ty robisz dla Forbs-a ? Jeśli tak to szacuneczek

PS. Mogę Cię zaprosić na piwo ?

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Jurku, a Ty robisz dla Forbs-a ? Jeśli tak to szacuneczek
    PS. Mogę Cię zaprosić na piwo ?
    Nie, jestem tak jak i Ty 100 % amatorem. A na piwo zawsze możesz mnie zaprosić

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A mi się wydaje że cały ten problem z ff/bf jest za bardzo wyolbrzymiony.
    Tak Ci się tylko wydaje. Niestety jest to problem autentyczny.
    W D30, D60 jakoś nikt nie narzekał na ten problem. Nie sądzę więc żeby nagle tak wielu użytkowników 10D i 300D wyssało sobie problem z palca.
    Problem jest rzeczywisty i bardzo wk.... A to właśnie dla tego że nie wszystkie sytuacje pozwalają na pstrykanie sobie kilku fotek z różnymi ustawieniami.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

No bo teraz liczba użytkowników nieporównywalnie wzrosła. Wzrosła też liczba malkontentów

[ Dodano: 1 Luty 2005 ]
    Nie, jestem tak jak i Ty 100 % amatorem. A na piwo zawsze możesz mnie zaprosić
    Jasne

Dopiero zaczyna Awatar radekbo
    Miasto
    Inowrocław

Domyślnie

No to uważaj, teraz następna zagadka
    Właśnie przed momentem porobiłem u siebie w kuchni na stole swoje prywatne testy BF/FF. Dla zminimalizowania głębi ostrości ustawiłem przysłonę 2.8, a ogniskową ustawiłem na 70 mm. 'Polem testowym' była biała linijka o długości 30 cm, załączyłem jeden, centralny czujnik AF i ustawiałem go na piętnasty centymetr długości linijki.
    Wyszło na to, że mam minimalny FF , bo na podglądzie najlepsza ostrość wychodziła mi gdzieś pomiędzy 11 a 13 cm, powiedzmy, że bliżej 13 cm niż 11 cm :wink: Porobiłem sporo zdjęć i nie ma mowy o błędzie. Już chciałem zwijać stanowisko pomiarowe, kiedy coś mi strzeliło do głowy jak powiedział radziecki żołnierz, gdy trafiła go szwabska kula i przełączyłem obiektyw na MF. Ręczne ostrzenie na 15 cm długości linijki daje dokładnie ten sam rezultat, co przy autofokusie
    Czy coś z tego rozumiesz???
    Co do tego postu - miałem bardzo ładny BF w Zenicie. Ostrość, jako że nie ma AF , dobierałem ręcznie oczywiście. Po wywołaniu fotek okazało się że np - fotka robiona była z 2 m, a ostrość wypadała na 4 metrach. Zacząłem myśleć, a że prosty ze mnie gość to wymyśliłem, że skoro na każdym obiektywie źle ostrzy, to musi być przyczyna złego kąta ustawienia lustra a nie obiektywu. I faktycznie. Jeżeli lustro jest źle ustawione, to na matówce widzimy to, na co nam lustro pozwala. Możemy ostrość ustawiać do usr..ej śmierci, a zdjęcia będą ostre nie tam, gdzie trzeba. Po prostu odległość od obiektywu do matówki musi być identyczna jak od obiektywu do czujnika (kliszy) i to jest moim zdaniem cała wada BF/FF. Niestety w przypadku canona lustra nie da się ustawić, bo jest na stałe oparte, ale w przypadku zenita była taka mała śrubeczka "rektyfikacyjna", dzięki której pięknie można było ustawić kąt odbicia.
    Tu jest jeszcze innu problem. Bo wchodzi w grę układ 7 pól, i jeżeli lustro jest pod złym kątem, to górna, dolne, albo środkowe punkty będą źle ostrzyć i tego typu kalibracja nic nie da. Być może można przestawić matówkę, ale za to się nie brałem

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

a miałem kupić pentaxa...tylko tip mi nawalił...
    IMHO canon dał du... z tym AF w kilku modelach DSLR i tyle.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    a miałem kupić pentaxa...tylko tip mi nawalił...
    IMHO canon dał du... z tym AF w kilku modelach DSLR i tyle.
    trzeba bylo kupic tego pentaxa :rolleyes:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    trzeba bylo kupic tego pentaxa :rolleyes:
    A zeby kolega wiedział, FF/BF ten temat praktycznie nie istnieje w DSLR'ach pentaxa a z moim nowym 350 (4dni) i stałką 50 1.8 odpada praktyczne focenie na dziurze <2.8 bo ostrzy diabli wiedzą gdzie...raz dobrze a raz źle. Sprawdziłem ze statywu w dobrym świetle i wiem co mówię canon dał ciała i tyle...

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów