Pokaż wyniki od 1 do 10 z 90

Wątek: BF/FF moze mi to ktos wyjasnic????

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    racja ...
    No to uważaj, teraz następna zagadka
    Właśnie przed momentem porobiłem u siebie w kuchni na stole swoje prywatne testy BF/FF. Dla zminimalizowania głębi ostrości ustawiłem przysłonę 2.8, a ogniskową ustawiłem na 70 mm. 'Polem testowym' była biała linijka o długości 30 cm, załączyłem jeden, centralny czujnik AF i ustawiałem go na piętnasty centymetr długości linijki.
    Wyszło na to, że mam minimalny FF , bo na podglądzie najlepsza ostrość wychodziła mi gdzieś pomiędzy 11 a 13 cm, powiedzmy, że bliżej 13 cm niż 11 cm :wink: Porobiłem sporo zdjęć i nie ma mowy o błędzie. Już chciałem zwijać stanowisko pomiarowe, kiedy coś mi strzeliło do głowy jak powiedział radziecki żołnierz, gdy trafiła go szwabska kula i przełączyłem obiektyw na MF. Ręczne ostrzenie na 15 cm długości linijki daje dokładnie ten sam rezultat, co przy autofokusie
    Czy coś z tego rozumiesz???

Dopiero zaczyna Awatar radekbo
    Miasto
    Inowrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    No to uważaj, teraz następna zagadka
    Właśnie przed momentem porobiłem u siebie w kuchni na stole swoje prywatne testy BF/FF. Dla zminimalizowania głębi ostrości ustawiłem przysłonę 2.8, a ogniskową ustawiłem na 70 mm. 'Polem testowym' była biała linijka o długości 30 cm, załączyłem jeden, centralny czujnik AF i ustawiałem go na piętnasty centymetr długości linijki.
    Wyszło na to, że mam minimalny FF , bo na podglądzie najlepsza ostrość wychodziła mi gdzieś pomiędzy 11 a 13 cm, powiedzmy, że bliżej 13 cm niż 11 cm :wink: Porobiłem sporo zdjęć i nie ma mowy o błędzie. Już chciałem zwijać stanowisko pomiarowe, kiedy coś mi strzeliło do głowy jak powiedział radziecki żołnierz, gdy trafiła go szwabska kula i przełączyłem obiektyw na MF. Ręczne ostrzenie na 15 cm długości linijki daje dokładnie ten sam rezultat, co przy autofokusie
    Czy coś z tego rozumiesz???
    Co do tego postu - miałem bardzo ładny BF w Zenicie. Ostrość, jako że nie ma AF , dobierałem ręcznie oczywiście. Po wywołaniu fotek okazało się że np - fotka robiona była z 2 m, a ostrość wypadała na 4 metrach. Zacząłem myśleć, a że prosty ze mnie gość to wymyśliłem, że skoro na każdym obiektywie źle ostrzy, to musi być przyczyna złego kąta ustawienia lustra a nie obiektywu. I faktycznie. Jeżeli lustro jest źle ustawione, to na matówce widzimy to, na co nam lustro pozwala. Możemy ostrość ustawiać do usr..ej śmierci, a zdjęcia będą ostre nie tam, gdzie trzeba. Po prostu odległość od obiektywu do matówki musi być identyczna jak od obiektywu do czujnika (kliszy) i to jest moim zdaniem cała wada BF/FF. Niestety w przypadku canona lustra nie da się ustawić, bo jest na stałe oparte, ale w przypadku zenita była taka mała śrubeczka "rektyfikacyjna", dzięki której pięknie można było ustawić kąt odbicia.
    Tu jest jeszcze innu problem. Bo wchodzi w grę układ 7 pól, i jeżeli lustro jest pod złym kątem, to górna, dolne, albo środkowe punkty będą źle ostrzyć i tego typu kalibracja nic nie da. Być może można przestawić matówkę, ale za to się nie brałem

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

a miałem kupić pentaxa...tylko tip mi nawalił...
    IMHO canon dał du... z tym AF w kilku modelach DSLR i tyle.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    a miałem kupić pentaxa...tylko tip mi nawalił...
    IMHO canon dał du... z tym AF w kilku modelach DSLR i tyle.
    trzeba bylo kupic tego pentaxa :rolleyes:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    trzeba bylo kupic tego pentaxa :rolleyes:
    A zeby kolega wiedział, FF/BF ten temat praktycznie nie istnieje w DSLR'ach pentaxa a z moim nowym 350 (4dni) i stałką 50 1.8 odpada praktyczne focenie na dziurze <2.8 bo ostrzy diabli wiedzą gdzie...raz dobrze a raz źle. Sprawdziłem ze statywu w dobrym świetle i wiem co mówię canon dał ciała i tyle...

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Bardzo mi się podoba stwierdzenie Kolegi "praktycznie"

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Co do tego pentaxa to b.duzo przeglądałem różnych grup i bardzo mnie ciekawi jak konstrukcyjnie pentax rozwiązał AF skoro ludziom działa to bez najmniejszych problemów na całej masie szkieł od starych M42 zaczynając...(na tych szkłach potwierdzanie focusa działa bez problemu)

Rozgoryczony (leciutko) świeżo-upieczony 350d user.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    A zeby kolega wiedział, FF/BF ten temat praktycznie nie istnieje w DSLR'ach pentaxa a z moim nowym 350 (4dni) i stałką 50 1.8 odpada praktyczne focenie na dziurze <2.8 bo ostrzy diabli wiedzą gdzie...raz dobrze a raz źle. Sprawdziłem ze statywu w dobrym świetle i wiem co mówię canon dał ciała i tyle...
    Jeśli chodzi o stałkę 50 1.8 to jest normalne, bo AF ma na zębatkach i nie jest tak dokładny jak USM. Ząbek do przodu albo do tyłu i już widać różnicę na zdjęciu.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uprawnienia umieszczania postów