Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Wątek: EVF czy OVF?

Mieszany widok

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie Odp: EVF czy OVF?

Mnie w EVF podoba się jeszcze jedna fajna funkcja czyli focus peak highlight. Pamiętacie jakie jaja były lata temu gdy próbowaliśmy używać szkieł manualnych z DSLR? Powiedzmy sobie szczerze, że nie było łatwo. Najlepiej było wymienić matówkę żeby sobie jakoś pomóc.

Teraz w EVF mam podgląd w czasie rzeczywistym z powiększeniem, które kontury obiektów są wyostrzone i robienie zdjęć manualnymi szkłami jest dziecinnie proste.
    Tak to działa (od 0:24):

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Re: Odp: EVF czy OVF?

Cytat Zamieszczone przez djtermoz Zobacz posta
    Mnie w EVF podoba się jeszcze jedna fajna funkcja czyli focus peak highlight. Pamiętacie jakie jaja były lata temu gdy próbowaliśmy używać szkieł manualnych z DSLR? Powiedzmy sobie szczerze, że nie było łatwo. Najlepiej było wymienić matówkę żeby sobie jakoś pomóc.
    przez dobre kilka miesiecy Sonnar 135/3.5 byl moim podstawowym teleobiektywem do 10D. radzilem sobie zupelnie niezle. rowniez okazjonalnie z manualnymi 50-tkami, gdzie to ustawianie bylo ciutke trudniejsze. o 28mm nie moge tego powiedziec, tam juz bylo zbyt duzo GO na precyzyjne ustawianie

dzisiaj jak mnie najdzie na uzywanie takich obiektywow w lustrze (nie wiem czemu by mialo, bo wole obiektywy z AF) to sobie do tego wlaczam ekranik LSD z tylu. duzo wiecej widac niz w celowniczku elektronicznym. no chyba ze w pelnym sloncu, wtedy oczywiscie ekranik ssie :/
    www albo tez flickr

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie Odp: Re: Odp: EVF czy OVF?

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ....

...... to sobie do tego wlaczam ekranik LSD z tylu. duzo wiecej widac niz w celowniczku elektronicznym. no chyba ze w pelnym sloncu, wtedy oczywiscie ekranik ssie :/
    Z tym się zupełnie nie zgodzę.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Początki nałogu Awatar swallow77
    Miasto
    Kristiansand, Koszalin

Cytat Zamieszczone przez szandor Zobacz posta
    Z tym się zupełnie nie zgodzę.
    Ani ja. Zeby widziec tylne lcd trzeba patrzec z 20-30 cm. Wypelnia on wtedy maly procent pola widzenia - evf (tak jak i ovf) prawie cale.

Pozdrawiam!
    wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Re: Odp: Re: Odp: EVF czy OVF?

Cytat Zamieszczone przez swallow77 Zobacz posta
    Ani ja. Zeby widziec tylne lcd trzeba patrzec z 20-30 cm. Wypelnia on wtedy maly procent pola widzenia - evf (tak jak i ovf) prawie cale.
    moze. byc moze te nowe EVF sa duzo lepsze od starych tak pod wzgledem szczegolowosci jak i odwzorowania tonalnego (widocznosci cieni i plynnych gradientow w swiatlach). ja mam M5 i tam jest przepasc miedzy celownikiem a ekranikiem. przepasc, a nie tylko zauwazalna roznica.
    www albo tez flickr

Miasto
    Kristiansand, Koszalin

Domyślnie Odp: Re: Odp: Re: Odp: EVF czy OVF?

moze. byc moze te nowe EVF sa duzo lepsze od starych tak pod wzgledem szczegolowosci jak i odwzorowania tonalnego (widocznosci cieni i plynnych gradientow w swiatlach). ja mam M5 i tam jest przepasc miedzy celownikiem a ekranikiem. przepasc, a nie tylko zauwazalna roznica.
    Porownanie dotyczylo tylnego lcd i evf. Evf poza wyswietlaniem roznych rzeczy (jak wspomniany focus peak) jest lepszy od ovf w slabym swietle. Kiedy jest jasno ovf oczywiscie "wyświetla" lepiej i bez opóźnień.

Pozdrawiam!

Miasto
    Kristiansand, Koszalin

Domyślnie Odp: Re: Odp: Re: Odp: EVF czy OVF?

Cytat Zamieszczone przez swallow77 Zobacz posta
    Porownanie dotyczylo tylnego lcd i evf. Evf poza wyswietlaniem roznych rzeczy (jak wspomniany focus peak) jest lepszy od ovf w slabym swietle. Kiedy jest jasno ovf oczywiscie "wyświetla" lepiej i bez opóźnień.

Pozdrawiam!
    Aha... Zdarza mi się też użyć powiększenia w evf.

Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie

jak mnie najdzie na uzywanie takich obiektywow w lustrze (...) to sobie do tego wlaczam ekranik LSD z tylu. duzo wiecej widac niz w celowniczku elektronicznym. no chyba ze w pelnym sloncu, wtedy oczywiscie ekranik ssie :/
    Nie dziwi mnie, że przez taki ekranik LSD więcej widać, ale gdzie można sobie taki obstalować

Uprawnienia umieszczania postów