Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 46 z 46

Wątek: EOS R vs A7R III (osobiste spostrzeżenia)

  1. #41
    Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Dołączył
    Mar 2006
    Miasto
    Kielce
    Wiek
    34
    Posty
    1 652

    Domyślnie Odp: EOS R vs A7R III (osobiste spostrzeżenia)

    Cytat Zamieszczone przez Kredek23 Zobacz posta
    Oczywiscie.
    Wrzuciłem u siebie i w sumie to się zdziwiłem, bo też C1 nie widzi mi tego pliku. Dla sprawdzenia pociągnąłem też inne pliki z dpreview i to samo.
    Dla pewności sprawdziłem też z innego źródła i działa! Coś musi być nie tak z tymi plikami. Może to są rawy z kompresją, albo faktycznie rozmiar mniejszy niż 30 mpix?

    Działający plik (przypadkowe wyszukanie w googlach) ściągnąłem z tego linka: https://mirrorlesscomparison.com/gal...sample-images/ (na dole strony są rawy)
    Miłego dnia
    moja www

  2. #42
    Dopiero zaczyna Awatar Kredek23
    Dołączył
    Mar 2013
    Miasto
    Andrychów
    Wiek
    59
    Posty
    48

    Domyślnie Odp: EOS R vs A7R III (osobiste spostrzeżenia)

    Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Wrzuciłem u siebie i w sumie to się zdziwiłem, bo też C1 nie widzi mi tego pliku. Dla sprawdzenia pociągnąłem też inne pliki z dpreview i to samo.
    Dla pewności sprawdziłem też z innego źródła i działa! Coś musi być nie tak z tymi plikami. Może to są rawy z kompresją, albo faktycznie rozmiar mniejszy niż 30 mpix?

    Działający plik (przypadkowe wyszukanie w googlach) ściągnąłem z tego linka: https://mirrorlesscomparison.com/gal...sample-images/ (na dole strony są rawy)
    Sprawdziłem i działa. Zresetowałem R-kę do ustawień fabrycznych i zrobiłem kilka fotek, działa. Dzięki za podpowiedź. Teraz tylko muszę się zastanowić co wybrać: C1 czy DXO Photo Lab 2.

  3. #43
    Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Dołączył
    Mar 2006
    Miasto
    Kielce
    Wiek
    34
    Posty
    1 652

    Domyślnie Odp: EOS R vs A7R III (osobiste spostrzeżenia)

    Cytat Zamieszczone przez Kredek23 Zobacz posta
    Sprawdziłem i działa. Zresetowałem R-kę do ustawień fabrycznych i zrobiłem kilka fotek, działa. Dzięki za podpowiedź. Teraz tylko muszę się zastanowić co wybrać: C1 czy DXO Photo Lab 2.
    Dziwna sprawa z tymi rawami. Co do wywoływarek wiem, że dosyć popularny jest też acdsee pro.
    Miłego dnia
    moja www

  4. #44
    Super Moderator PREMIUM member Awatar Jacek_Z
    Dołączył
    Dec 2005
    Miasto
    Bydgoszcz
    Posty
    1 736

    Domyślnie Odp: EOS R vs A7R III (osobiste spostrzeżenia)

    Pytanie jak sciagasz pliki? Po USB z body i na Windowsa?
    Wtedy m system nie pokazuje ci plików o nieznanych rozszerzeniach cr3.

  5. #45
    Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Dołączył
    Mar 2006
    Miasto
    Kielce
    Wiek
    34
    Posty
    1 652

    Domyślnie Odp: EOS R vs A7R III (osobiste spostrzeżenia)

    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Pytanie jak sciagasz pliki? Po USB z body i na Windowsa?
    Wtedy m system nie pokazuje ci plików o nieznanych rozszerzeniach cr3.
    Nie chodzi o system tylko o Capture One. Nie wiem w czym rzecz, ale przyczyny mogą być takie:
    - raw w niepełnym rozmiarze
    - raw skompresowany (choć C-raw jest obsługiwany)
    - zdjęcia zapisane jak w body był firmware 1.0 a C1 jeszcze wtedy nie obsługiwało EOSa R
    Oczywiście to tylko moje przypuszczenia/spekulacje.
    Miłego dnia
    moja www

  6. #46
    Dopiero zaczyna Awatar Kredek23
    Dołączył
    Mar 2013
    Miasto
    Andrychów
    Wiek
    59
    Posty
    48

    Domyślnie Odp: EOS R vs A7R III (osobiste spostrzeżenia)

    Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Nie chodzi o system tylko o Capture One. Nie wiem w czym rzecz, ale przyczyny mogą być takie:
    - raw w niepełnym rozmiarze
    - raw skompresowany (choć C-raw jest obsługiwany)
    - zdjęcia zapisane jak w body był firmware 1.0 a C1 jeszcze wtedy nie obsługiwało EOSa R
    Oczywiście to tylko moje przypuszczenia/spekulacje.
    Znam już przyczynę: Chodzi o ustawienie "Dual Pixel RAW" kiedy jest włączone to C1 nie widzi pliku CR3, kiedy jest wyłączony to go widzi normalnie i wczytuje. Sprawdziłem to dzisiaj bo nie dawało mi to spokoju. Włączone Dual Pixel RAW daje tylko dodatkowe info do DPP, gdzie niektóre programy mogą taki plik nie czytać i traktować jako uszkodzony.

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •