Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: 1Ds vs 1D vs 5D

tomson
    Guest

Domyślnie 1Ds vs 1D vs 5D

witam,

Do lipca muszę się w końcu zdecydować, więc proszę życzliwie użytkowników obu sprzętów o konkretne za/przeciw, ceny są porównywalne i trochę mnie to zbiło z tropu ( do tej pory byłem już przekonany do 5d+24-105). Recenzji obu puszek przeczytałem masę, w tym parę sprzecznych do siebie . Nie ukrywam również ,że najbardziej przeze mnie pożądane informacje, są od userów, którzy oba aparaty mieli przyjemność testować/używać. Z góry dziękuje za informacje i pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Z tego co mi wiadomo, to cena 1Ds jest 2.5 raza wiekasza od 5D.
    Wnioskuje wiec, ze chodzi Ci o 1D MKII N a nie o 1Ds. A jesli tak, to ja stoje przed podobnym dylematem. Wymienie MOJE plusy przemawiajace za jednym i drugim:

5D
    - FF (pelna klatka)
    - 12 Mpx
    - coraz nizsza cena
    - wielkosc (mozliwosc odpiecia gripa i posiadania "wygodniejszego zestawu")

1D
    - dostajesz produkt najlepszy ze stajni Canona (niczym nie "okrojony"), zadnych kompromisow.
    - solidna obudowa
    - 8 klatek / sek.
    - b. dobry AF
    - duza wytrzymalosc migawki

Sa jednak tez pewne wady 1d.
    - Nie jest to FF.
    - 8 megapixeli - fajnie byloby wydajac tyle kasy aby sprzet z najwyzszej polki posiadal ich troszke wiecej niz 350D.
    - Roznica w cenie - ok 3500pln.
    I to w tej chwili wg mnie przemawia za 5D. Dlatego czekam na nastepce 1D MKII N gdzie powinni wlozyc FF, dac min 12Mpx i procesor CMOS III.

Początki nałogu
    Miasto
    Anaberg

Domyślnie

Porównanie parametrów to sobie przeczytasz gdziekolwiek.
    Moje spostrzeżenia z pracy (jeszcze krótkiej):
    1DmkIIN - autofocus, to jego główna zaleta. Jak się weźmie pierwszy raz ten aparat do ręki to działanie AF "oświeca". I tak zostaje. Kto nie miał tego aparatu w ręku ten nie wie co to jest AF.
    5D - jakość zdjęcia. Miłość do tego aparatu rodzi się po powrocie z labu. Rozdzielczość, głębia, oddanie barw i plastyka zdjęcie - są niepodrabialne.
    Pewnie niewiele wniosłem do tematu.
    Mój typ to jedynka do reporterki a piątka do wszystkich innych zastosowań, jeśli już trzeba wybierać. Jeśli się pokierujesz ceną i wybierzesz 5D - nic nie stracisz, a w wielu przypadkach wręcz przeciwnie.
    Pozdrowienia i powodzenia w zakupach.

Teraz doczytałem, że w temacie jest 1Ds. Pewnie chodzi o to starsze (nie mkII). W takim razie zdecydowanie 5D. Bez dyskusji. Z zakupem 1Ds to trzeba poczekać do wyjścia nowego modeli (1DsN).
    Ostatnio edytowane przez JSK ; 16-05-2006 o 06:35

30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomson
    Nie ukrywam również ,że najbardziej przeze mnie pożądane informacje, są od userów, którzy oba aparaty mieli przyjemność testować/używać.
    Poszukaj w archiwum postów Arkana. Miał 1Ds i 5D (chyba nadal ma). Jakbyś chciał z nim pogadać to jest moderatorem na www.foto-strefa.pl
    Od siebie: bierz 5D!

Domyślnie

przeciez napisad 1ds, a nie 1dmkII. obydwa ff, 1ds 11mpx, 5d 12 wiec wybor trudny. 5d wbrew pozorom tes swietnie spisuje sie w reporterce, af tez niesamowicie szybki i pewny, a i bez gripa trzyma sie przyjemnie. naprawde ciezki wybor.
    imho, jezeli nie biegasz po deszczu i nie tarzasz sie w blocie boliwii - wez 5d. zawsze to nowy aparat, nigdy nie wiadomo co sie dzialo z takim po kilku wlascicielach

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez totus
    imho, jezeli nie biegasz po deszczu i nie tarzasz sie w blocie boliwii - wez 5d. zawsze to nowy aparat, nigdy nie wiadomo co sie dzialo z takim po kilku wlascicielach
    Kiedyś rozmawiałem ze znajomym, który handluje sprzętem i powiedział, że używki 1Ds a używki 1D to dwie różne bajki :-) 1Ds'y nie są katowane w błocie, kurzu i innym syfie, bo kupują je raczej ludzie do pracy w studiach albo organizowanych sesjach w plenerze. A 1D może być totalnie zmasakrowany, bo to sprzęt, który musi się często mierzyć z hordami napierających kibiców i innej szumowiny :-) Używanego Ds'a bym śmiało kupił, ale używanego 1D już raczej nie.
    Jeśli myślisz o starym 1Ds vs 5D, to IMO 5D jest lepszym wyborem. Mam na dysku trochę fot zrobionych 2 lata temu 1Ds'em i porównując je do tego co sfociłem testowo 5D ostatnio, można śmiało powiedzieć, że piątką przebija Ds'a (starego) pod wieloma względami (np. poziomu szumów na iso >400).
    A nowy Ds, to już finansowo trochę inna historia :-), bo nie kupisz raczej poniżej 20k (chyba kolega Bonk sprzedaje swojego za 21k --> patrz: Sprzedam)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Domyślnie

oj uwierz, znam pare osob ktore do takich "blotnych" rozrywek zamienily 8fps na 11mpx. konstrykcja praktycznie ta sama. no ale fakt, nigdy nie wiadomo, jedni z zenitami stali w piwnicy, inni chodzili po drzewach ;]

Akari
    Guest

Domyślnie

Napisz coś więcej o swoim fotografowaniu np. do jakich zdjątek poszukujesz aparatu, studio, plener itp.

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

chyba chodzi o 1D kontra 5D

Jeśli tak chyba wybrałbym 1D

Cytat Zamieszczone przez bundy
    ale używanego 1D już raczej nie.
    Jeśli myślisz o starym 1Ds
    Nie ma "starych" i "nowych" 1Ds. Chyba że pod pojęciem "stary" masz na myśli używany

Jest 1D lub 1Ds

Myśle że jeszcze gdzieś można wygrzebać nowego 1D i cena powinna zamknąc się w 10 000 czyli w cenie piątki

W takim wypadku wybrałbym jak wyżej

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Driver
    Nie ma "starych" i "nowych" 1Ds. Chyba że pod pojęciem "stary" masz na myśli używany

Jest 1D lub 1Ds
    Niestety mylisz sie KLIK brakuje tylko 1D do kolekcji

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów