Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: 5DmII i kontrast

  1. #1
    Początki nałogu
    Dołączył
    May 2009
    Posty
    255

    Domyślnie 5DmII i kontrast

    Cześć, niby niektórzy dalej kręcą 5DmII ale na wszystkich video z wakacji mam mocno kontrast, głębokie cienie tak jakby aparat miał małą rozpiętość tonalną. To samo obserwowałem w internecie, czy po prostu nie da się z body uzyskać fajnego video bo aparat jest zbyt stary i nie dorównuje aktualnym? Lepiej z M100 wygląda video niż z 5DmII... a i tak jest słabe to z M100.

  2. #2
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Mar 2012
    Wiek
    43
    Posty
    1 116

    Domyślnie Odp: 5DmII i kontrast

    Jedyne co mi na szybko przychodzi do głowy to wybranie z menu aparatu "Styl obrazów", "Użytkown. 1" i zmiana ustawienia "Kontrast" na jakąś wartość poniżej 0.

    Można też wgrać sobie któryś ze styli obrazów dla filmowców tylko że potem trzeba robić tzw. "color grading" w jakimś programie do obróbki video https://techwiser.com/use-cinestyle-...nematic-video/

  3. #3
    Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Dołączył
    Jun 2006
    Miasto
    Pod Tatrami
    Wiek
    48
    Posty
    17 871

    Domyślnie Odp: 5DmII i kontrast

    Cytat Zamieszczone przez adzi Zobacz posta
    Cześć, niby niektórzy dalej kręcą 5DmII ale na wszystkich video z wakacji mam mocno kontrast, głębokie cienie tak jakby aparat miał małą rozpiętość tonalną. To samo obserwowałem w internecie, czy po prostu nie da się z body uzyskać fajnego video bo aparat jest zbyt stary i nie dorównuje aktualnym? Lepiej z M100 wygląda video niż z 5DmII... a i tak jest słabe to z M100.
    Nie chcę Cię martwić ale jeśli obraz z 5dmkII jest nie teges to jest to wina operatora, a nie sprzętu . Kręciłem nim trochę i obraz bardzo ciężko odróżnić od profesjonalnej kamery. Jeśli jednak jestem mało wiarygodny to tym aparatem kręcili zawodowe filmy więc byłbym ostrożny z takimi wnioskami jak wyżej .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

  4. #4
    Początki nałogu
    Dołączył
    May 2009
    Posty
    255

    Domyślnie Odp: 5DmII i kontrast

    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie chcę Cię martwić ale jeśli obraz z 5dmkII jest nie teges to jest to wina operatora, a nie sprzętu . Kręciłem nim trochę i obraz bardzo ciężko odróżnić od profesjonalnej kamery. Jeśli jednak jestem mało wiarygodny to tym aparatem kręcili zawodowe filmy więc byłbym ostrożny z takimi wnioskami jak wyżej .
    Jakie miałeś ustawienia Picture Style? Z tego co zaważyłem po napisaniu tego posta to rzeczywiście prawdopodobnie moim problemem jest PS.

    Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    Jedyne co mi na szybko przychodzi do głowy to wybranie z menu aparatu "Styl obrazów", "Użytkown. 1" i zmiana ustawienia "Kontrast" na jakąś wartość poniżej 0.

    Można też wgrać sobie któryś ze styli obrazów dla filmowców tylko że potem trzeba robić tzw. "color grading" w jakimś programie do obróbki video https://techwiser.com/use-cinestyle-...nematic-video/
    Mam Vegas 15 Pro z promocji za grosze.

    Znalazłem na YouTube, że koleś ustawia kolejno 0,-4,-2,0 w Picture Style.

    Ja w trakcie nagrywania miałem https://global.canon/en/imaging/pict...-portrait.html w 5DmII, a w M100 auto PS. Jednak jak pisałem, słabo to wyszło... na podglądzie jeszcze było spoko, ale jak odpaliłem na kompie to mega kontrastrowo jest.

  5. #5
    Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Dołączył
    Jun 2013
    Miasto
    Londyn
    Posty
    3 212

    Domyślnie Odp: 5DmII i kontrast

    Z tego co piszą ludziska, warto nagrywać miękko i wyostrzać w PP.

  6. #6

    Domyślnie Odp: 5DmII i kontrast

    Tu masz CineStyle for EOS z opisem co i jak.
    https://1drv.ms/u/s!AprBFjKSGvUniG30eXjwgAX0Zj19
    Vegas jest OK, ale wygodniejszy, z dużo lepszymi narzędziami korekcji koloru oraz lepszym podglądem jest darmowy DaVinci.

  7. #7
    Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Dołączył
    Jun 2006
    Miasto
    Pod Tatrami
    Wiek
    48
    Posty
    17 871

    Domyślnie Odp: 5DmII i kontrast

    Cytat Zamieszczone przez adzi Zobacz posta
    Jakie miałeś ustawienia Picture Style? Z tego co zaważyłem po napisaniu tego posta to rzeczywiście prawdopodobnie moim problemem jest PS.
    Niestety tu nie pomogę bo to było kilka lat temu i nie pamiętam już.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

  8. #8
    Początki nałogu
    Dołączył
    May 2009
    Posty
    255

    Domyślnie Odp: 5DmII i kontrast

    Cytat Zamieszczone przez Wieslaw18 Zobacz posta
    Tu masz CineStyle for EOS z opisem co i jak.
    https://1drv.ms/u/s!AprBFjKSGvUniG30eXjwgAX0Zj19
    Vegas jest OK, ale wygodniejszy, z dużo lepszymi narzędziami korekcji koloru oraz lepszym podglądem jest darmowy DaVinci.
    dzięki, czy to to samo co https://techwiser.com/use-cinestyle-...nematic-video/ ? tutaj chyba nowsza wersja?

  9. #9

    Domyślnie Odp: 5DmII i kontrast

    Plik profilu który ładujesz do aparatu jest ten sam, natomiast LUT ma inne rozszerzenie, co nie znaczy że widzi go DaVinci To jest fajny profil, nie taki płaski jak niektóre polecane. W edycji "rozciągniesz histogram" obserwując widmo na waveformie. Tylko pamiętaj żeby obniżyć nasycenie do -2, bo przy wyrównywaniu może być go za dużo.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •