Jeśli już to ja bym doradził upgrade na R6mk2.
Tam jednak będzie lepsze wysokie ISO oraz AF, który w przypadku koni i skoków, ma znaczenie.
Jeśli już to ja bym doradził upgrade na R6mk2.
Tam jednak będzie lepsze wysokie ISO oraz AF, który w przypadku koni i skoków, ma znaczenie.
Nie miałem w rękach R6 czy najnowszej szóstki. Internety piszą, że body komponenty odpowiedzialne za AF i „jakość” zdjęć w R8 i R6 identyczne są.
Mam kasę, ale skoro nie ma różnicy, to po co przepłacać.
Pomyślałem sobie, że może użycie tego tytułowego RFa zrobi różnicę.
Drukuję zdjęcia w formacie A4-A3.
W sezonie wiosna-lato uprawiam hobby na zewnątrz. Obecny zestaw jest ponad moje potrzeby.
Ostatnio edytowane przez adam-nl ; 30-11-2024 o 20:00
Śmiem twierdzić, że w 95% zdjęć, bez uciekania się do oglądania zdjęć w 100% powiększeniu, różnice między 70-200 EF mk 2/3 i RF nie będą widoczne. RF ma jeszcze szybszy AF, więc w specyficznych, szybkich kadrach pewnie uda zrobić się fotę, którą wersją EF byłoby trudniej zrobić. Tak samo są lepsze powłoki, więc pod światło będzie jeszcze mniejszy problem z flarami i utratą kontrastu. Ale jeśli chodzi o poprawę jakości zdjęć przy małej ilości światła (ISO 6400), to nie będzie żadnej różnicy. To tak samo jasne obiektywy, więc nie ma prawa być. A już wersja EF jest bardzo ostra.
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Dziękuję, że chciało się Wam odpisać. Można na Was liczyć.
Niech służy bezawaryjnie RF 70-200👍
Mnie zatem ze dwa akumulatory zostaje nabyć. No i kupa kasy na wydruki zostanie.
R8 ma taką samą matrycę CMOS o rozdzielczości 24.2 Mpix jak w R6 Mark II, a nie R6.
Nie trzeba, do samych zdjęć wystarczy R8.
BTW, kupiłem R6M2 i jestem nieco rozczarowany osiągami tej niby tak zachwalanej matrycy. Zdjęcie dziecka - zrobione przy oknie w umiarkowanie słonecznym dniu, obiektyw RF 35mm f1.8, czas 1/250s, ISO 1600 (takie ustawiło się na AV) - z lekkim drobnym, ale jednak widocznym szumem. Szum skutecznie usunięty w LR. Liczyłem na to, że tak do ISO 3200 nie będę potrzebować odszumiaczy.
może 3200 w JPEG jest ok, ale RAW po obróbce gdy zmieniasz ekspozycje, podkręcasz kontrast, wyostrzasz całość a nie tylko maskę lub bawisz się suwaczkami tekstura/przejrzystość itp to wszystko bardzo podkręca szum
na pociechę (hehe) powiem, że landszafty z R5 od iso 200 (dwieście) po obróbce i tak odszumiam, bo nie mogę znieść tej kaszany na niebie R6 jest jednak lepszy pod tym względem
trochę za dużo oczekujesz od obecnych matryc ale popatrz inaczej - w 5D classic ostatnie używalne iso to było 800, a od czasu 6D czyli 2012r do dnia dzisiejszego poziom szumu pozostał względnie na tym samym poziomie.
Trochę RAW z dzisiejszych prób, nic szczególnego ale może komuś się przyda.
@Eberloth - sorry zapomniałem o f4, tablica z zakazem wstępu nie była ze statywu a z ręki. Na f4 jest ten Norwegian z białym dziobem. Jak Ci bardzo zależy to dorobię, ale pewnie nie na tygodniu.
https://drive.google.com/drive/folde...vV?usp=sharing
Fajne szkielko fajne
Moja CaroLina