Którego systemu? Sony, Nikona czy Pentaxa? Jesli od X lat używam Nikona to gdybym był fanboyem N to bym pisał o wyższości N. Tymczasem ja piszę o matrycy, nie o systemie. Uparliscie się udowadniać, że matryca w Canonach jest równie dobra jak Sony czy te w Nikonach i Pentaxach. Wbrew temu co tu pokazują z wyciąganiem z cieni, wbrew pomiarom DR na dxomark itd. Rozumiem, że na forum Canona trzeba pisać, ze Canon jet najwspanialszy we wszystkim? Nawet że ma lepsze DR, nawet gdy go nie ma?
Czy nie lepiej fanowi Sony odpowiedzieć, że OK, DR większe, ale system optyki, wybór uzywek obiektywów jest u Canona X razy większy? (pierwszy z brzegu argument za canonem). Canon ma zalety, uzytkownicy maja argumenty za wyborem tego systemu. Nie bez powodu system jest największy i najwięcej się sprzedaje właśnie Canonów. Pomimo DR. Ale nie, nie wolno. Canon ma wszystko najlepsze i tylko canonierzy mogą narzekać, że Canon nie daje wszystkiego co by mógł w nowych body, to jest jedyna wada Canona. Spuścicie trochę powietrza. Przeganiacie z forum wszystkich co maja inne zdanie. Efekt - mimo większej ilości użytkowników aparatów Canona niz Nikona na forum pisze się mało, choć czyta je wielu! O czym świadczy chocby spora frekwencja w konkursach (spora ilość nadesłanych prac i .. prawie zero wypowiedzi w wątkach konkursowych).
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
jakiś czas temu to jeszcze było trochę śmieszne, ale teraz już tylko ręce opadają. stare chłopy, a zachowują się jak dzieci w piaskownicy. przestańcie karmić różowych trolli, tygrysów i innych fanboyów S, dosłownie onanizujących się zakupionym sprzętem, bo własnego nie mają.
ebe ebe
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 25-03-2019 o 12:55 Powód: brak w tagu z cytatem
Jak byście trochę bardziej pilnowali wypowiedzi, tych co mieszają z błotem systemy canona z ( zero mowy o nikonach, pentaxach czy innych cudach - zawsze z SONY) oraz często gęsto mieszają z błotem innych członków to, była trochę inna aktywność...
p.s Jakoś nie zauważyłem żeby na KMF w każdym możliwym wątku były ciągle gadki o wyższości S nad C a tu dosłownie wylewanie w każdym wątku. Zero możliwości wymiany doświadczeń kilku aktywnych użytkowników systemu R, bo za chwile wpada min Candar który jak zwykle ma ALE, zawsze i koniec tematu - zakończony osobistymi wycieczkami.
Dobrze że są ludzie którzy bronią systemu, którego są użytkownikami i go bronią na forum Canon board. A nie, bo ja nie mam R ale sony lepsze, bo canon gorszy DR i tak do "bulu" Jak Wam - administracji to nie pasuje to dajcie bany użytkownikom Canona i po kłopocie lub zmienicnie nanzwę tego forum.
I tu jest problem. System się broni sam, swoimi cechami. Wieloma cechami, ale nie jest to DR. Fatalne jest to, że nie można tego na forum Canona napisać, bo ludzie "bronią systemu". Ktoś ten system atakuje? Macie jakiś syndrom oblężonej twierdzy i zamiast dyskutować domagacie sie by uznawać Canona za naj pod każdym względem, bo pisze się na forum Canona. To że to forum Canona jest powodem, że DR jest lepszy? No bo na to wychodzi!
Dajecie wyłacznie sobie prawo do krytykowania Canona, ale jakiego? Ze ceny za wysokie, że inne firmy dają to i tamto, a Canon zmienia za mało. Czy tu nie widać sprzeczności? Patrzycie na inne systemy i widzicie, że w systemie X jest to i to ciekawsze, ale jak to tu ktoś napisze, że woli body X czy Y innego systemu to go chcecie sprowadzić do parteru, bo to forum Canona i Canon ma mieć wszystkie cechy najlepsze, choć wiecie, że tak nie jest. Poplątanie z pomieszaniem. Logiki zero.
Tak w ogóle to za bardzo generalizujemy, bo powinno się pisać o konkretnym modelu C vs konkretny model S N P. No ale to umyka dyskutantom, ważne jaka marka jest lepsza. Tak, jako całość, marka Canon jest lepsza. Pewne cechy ma gorsze. To nie jest sprzeczność!
Jest wiele cech aparatu, obiektywu, systemu. Jedyne co tu uznajecie to różnica ceny, wagi albo rozmiarów. Ale są i inne różnice. Są modele lepsze i gorsze, półka budżetowa, semipro, pro, ale tu jest forum Canona i M50 musi byc lepszy od Sony A9, bo M50 to Canon. Marka przysłania wam wszystko. A łatwo mozna znaleźć cechy pokazujące, że M50 np jest lepszą opcją niż A9 w podrózy do dzikich krajów, bo lżejszy i mniejsza strata jak skradną (niska cena jest atutem M50, nie A9). Trzeba tylko mysleć i dawac porady na temat (ktoś chciał porady na aparat na wyjazdy, choc nie wiemy jakie).
Dochodzi do tego, że dopominacie sie odgórnego uznawania racji uzywającym Canony, a jak ktoś zmienił markę na inną to na pewno nie miał racji i ma byc tu wdeptany w ziemię.
Dopominanie się tolerancji to w dzisiejszej sytuacji społeczno-politycznej jest wołaniem na puszczy, ale będe to robił.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 25-03-2019 o 13:23
Zgadzam się z kolegą robertskc7'em: Szanowni Moderatorzy, nawet Super, pilnujcie trochę porządku w wątkach i kanalizujcie trolofanobjów od osobnych; jest dział poświęcony sprzętowi innych firm i niech tam się napie....ją. Ilość klików dla reklamodawców będzie taka sama.
Przykro to mówić, ale jest tu coraz gorzej. Niedawno pisałem, że tylko ulubione zdjęcie i zagadki jeszcze do czegoś się nadają.
Czyli to co pokazałem wyżej jest bzdurą? I moje doświadczenia z puszkami których używam są nic nie warte?
Ja odniosłem się do Twoich konkretnych zaleceń, że trzeba kupić coś z A6xxx jak się foci krajobraz. Cofnij się kilkanaście postów wstecz i zobacz co napisałeś, zamiast dalej pisać...
Jacek - spuść powietrze przede wszystkim Ty!
Od kilku postów robisz tu jakąś krucjatę wrzucając wszystko i wszystkich do jednego wora jakimiś ogólnikami. Ogarnij się chłopie, bo adminowi nie przystoi coś takiego.
A już te bzdury o przeganianiu kogokolwiek - boszszsz...
BTW: nie pomyślałeś że użytkownicy Canona nie zaglądają tu min. właśnie dlatego, że strach o cokolwiek pytać czy pisać bo zaraz się zlecą trolle udowadniając, że zrobił głupotę kupując Canona i uświadamiając jak to natychmiast powinien zmienić system. I w tym wszystkim uczestniczy aktywnie administrator. To jest chore..
Jacek_Z - to nie jest forum wielosystemowe tylko forum Canona. Chyba że zmieniła się wizja właściciela. Jeśli tak to dobrze byłoby gdyby nas o tym poinformował, bo to zupełnie zmienia wiele spraw.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 25-03-2019 o 13:36
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Wiesz co, podchodzisz JacekZ za bardzo emocjonalnie do tematu. Jesteś moderatorem i uważam, że jesteś kompletnie stronniczy. Nie rozumiem tylko po co i czy taka rola jest moderatora na forum marki Canon.
Podam Ci przykład( może otworzy oczy) Wczoraj dostałem od dobrego kolegi smsa, że sobie kupił BMW 550Li 10 minut później byłem u niego pod domem oglądać auto na które czekał wiele lat. Myślisz że mu trułem (za przeproszeniem dupę) że za mało koni z silnika 4,8 że za dużo pali bo Audi pali mniej a Mercedes szybszy do setki o 0,5 sekundy ? Nie cieszyłem się razem z nim!
Wchodzę na canon board w dział o EoS R którego posiadam. Co drugi komentarz że to h*jowe, bo Sony lepszy DR ma. NON STOP regularnie każdy temat co dwa trzy dni kończy się tym, że DR w sony lepsze. i wojna 5 tych samych osob. Temat umiera, cisza, coś nowego i zaraz waleczni rycerze znowu o tym DR je#@#@RE@nym. Bez kitu siedzę i śledzę to forum, bo czasami w faworze wojny ktoś ( użytkownik aparatu R ) poda coś ciekawego np odnośnie gładzika. Ale zaraz pojawi się ktoś, kto znowu zacznie wojnę, że Sony lepszy DR ma. No jaki sens ma to forum/dokąd zmierza? Może zminicie nazwę forum z Canona na aparaty board i będzie git.
p.s przykro mi że sonoboje nie mają swojego miejsca, ale proszę Was - jako moderatorów, o bezstronność w tej pseudo wojnie.
Ostatnio edytowane przez robertskc7 ; 25-03-2019 o 13:52
1. Kurcze, czytac nalezy dokładnie i ze zrozumieniem. Bo czytanie po łebkach powoduje, że polemizuje się zakłądając, że ten drugi cos myśli.
Nie napisałem, że trzeba kupić A6xxx jak się foci krajobraz. Cofnij się i zobacz co napisałem. Mozna kupić A6xxx, to dobry wybór. Gdy się okazało, że ktos nie chce bezlustra napisałem o D5xxx czy o Pentaxie o który założyciel watku pytał.
2. Może użytkownich róznych aparatów mało tu piszą, bo nie odpowiada im sposób dyskusji. Nie o Canona chodzi, a o kłótnie w działach systemowych.
3. To, że to forum Canona jest stosunkowo mało istotne, gdy się rozważa cechy różnych aparatów. Byłoby nieuczciwe doradzanie zawsze Canona, gdy inny aparat z systemu X czy Y ma cechy bardziej odpowiadające zadającemu pytanie.
W czym problem? Wojny o DR sie nie zacznie, jesli się nie będzie tego podważało. Przejść nad ty do porządku dziennego, olac to. Jest tak - to jest. Do prowadzenia wojny potrzeba dwóch stron. "Problemem" są ci co piszą o DR Sony (niekoniecznie - skoro ktoś szuka czegoś gdzie duży DR sie przyda), a co z tymi, co sie z tym kłócą popierając Canona? W efekcie to wojna fanboyów Canona. Sonoboye staną sie tu niezauważalni, gdy się nie będzie polemizowało z nimi w kwestii, w której oni mają rację. Przejdźcie nad tym do porządku dziennego. Kwestionując to co piszą o DR stajecie na straconej pozycji, domagając sie administracyjnego ukrócenia fanboyów. Problemem jest sytuacja gdy sie scierają fanboye dwóch marek.
Zauważcie, że sporo z tych fanboyów miało Canony i nie jest nieżyczliwych marce. To wy robicie sobie z nich wrogów.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 25-03-2019 o 14:19