Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 187

Wątek: pierwsza cyfrowa lustrzanka po analogowych - co wybrac?

Mieszany widok

Domyślnie Odp: pierwsza cyfrowa lustrzanka po analogowych - co wybrac?

Czyli zostaje lustrzanka, ale nie trzeba FF, wystarczy APS-C. Jesli skreślimy Canona przez nienajlepszy DR to zostaje Sony - ale oni wygaszaja lustrzanki, jak sądzę, Pentax, ale to dosyć mały system, z generalnie słabszym AF i Nikon, ze świetnymi matrycami, dobrym AF i dużym wyborem optyki, w tym największym systemem szkieł firmowych do APS-C. Odpuść ubogą serię D3xxx, polecam D5xxx bo i funkcji więcej, i odchylany wyświetlacz. Gdybyś kupił D5300 to byłbyś zadowolony.
    Bezlustra - do nich się idzie przyzwyczaić. Macałem Canona R i Nikony Z6 i Z7. Marudzą głównie ci, co ich nie chcą Słabe zasilanie - drugi (trzeci) akku w kieszeni, zalezy jaki masz dostęp do ładowania w swoich podróżach. Gdybyś się dał przekonać to jednak Sony A6xxx zapewni zysk na wadze zestawu i większych możliwości kombinowania ze szklarnią.
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Czyli zostaje lustrzanka, ale nie trzeba FF, wystarczy APS-C. Jesli skreślimy Canona przez nienajlepszy DR to zostaje Sony...
    A podasz tego nienajlepszego DR jakieś przykłady praktyczne, jak to się amatorowi przełoży na zdjęcia?
    Np. jaka będzie różnica na zdjęciach m6 i a6000 albo m50 i a6300? W czym Sony będzie lepsze?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A podasz tego nienajlepszego DR jakieś przykłady praktyczne,
    Takie oprzykłady były wielokrotnie podawane na forum. Ostatnio takie porównanie wrzucał Cichy. Sek w tym, że napiszecie zaraz, że trzeba umieć naświetlać itp.

jak to się amatorowi przełoży na zdjęcia?
    Czy amator czy zawodowiec - niewazne.
    Praktycznie - np pójdzie robić zdjęcia nocne na spacerze, z ręki, wyciągnie z cieni wszystko co chce, a na niebie nie będzie miał kaszany. Większa szansa, że tak postąpi amator na wycieczce, bo zawodowiec ... oczywiście weźmie statyw?
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Takie oprzykłady były wielokrotnie podawane na forum. Ostatnio takie porównanie wrzucał Cichy. Sek w tym, że napiszecie zaraz, że trzeba umieć naświetlać itp.

Praktycznie - np pójdzie robić zdjęcia nocne na spacerze, z ręki, wyciągnie z cieni wszystko co chce, a na niebie nie będzie miał kaszany. Większa szansa, że tak postąpi amator na wycieczce, bo zawodowiec ... oczywiście weźmie statyw?
    Podpisuję się wszystkimi odnóżami pod powyższym. Problem jest w tym, że nie przekonasz publicznie osoby, która doskonale o tym wszystkim wie, ale w życiu się do tego nie przyzna.

Fota z ręki podczas spaceru z ręki po uliczkach Lublina. Fotografując aparatem ze słabym DR musiałbym używać statywu i baracketingu. Mając do dyspozycji dobry DR w aparacie łącznie z IBIS jednym ruchem wyciągam cienie i mam gotowe zdjęcie. Jeśli ktoś nie widzi różnicy między dźwiganiem statywu a fotami z ręki - to żadna dalsza dyskusja nie ma już sensu.

Kadr w całości (szkło canon EF 16-35)

oraz wycinek kadru (100%)

Zdjęcie z puszki

Ostatnio edytowane przez candar ; 24-03-2019 o 09:15
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Podpisuję się wszystkimi odnóżami pod powyższym. Problem jest w tym, że nie przekonasz publicznie osoby, która doskonale o tym wszystkim wie, ale w życiu się do tego nie przyzna.

Fota z ręki podczas spaceru z ręki po uliczkach Lublina. Fotografując aparatem ze słabym DR musiałbym używać statywu i baracketingu. Mając do dyspozycji dobry DR w aparacie łącznie z IBIS jednym ruchem wyciągam cienie i mam gotowe zdjęcie. Jeśli ktoś nie widzi różnicy między dźwiganiem statywu a fotami z ręki - to żadna dalsza dyskusja nie ma już sensu.

Kadr w całości (szkło canon EF 16-35)

https://static.pokazywarka.pl/r/j/x/...0cf51_orig.jpg

oraz wycinek kadru (100%)

https://static.pokazywarka.pl/e/f/6/...7f433_orig.jpg

Zdjęcie z puszki

https://static.pokazywarka.pl/4/h/1/...be05a_orig.jpg
    Jakim body robione ?

Miasto

Domyślnie Re: Odp: pierwsza cyfrowa lustrzanka po analogowych - co wybrac?

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Jakim body robione ?
    Zdaniem 99% piszących na CB jest to zupełnie nieistotna informacja jaką puszką się robi foty. Tak więc po co mam odpowiadać ? I tak wszyscy na forum CB wiedzą i za chwilę napiszą, że najpiękniejsze zdjęcia można zrobić wyłącznie canonem.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 24-03-2019 o 10:24
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie Odp: Re: Odp: pierwsza cyfrowa lustrzanka po analogowych - co wybrac?

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Zdaniem 99% piszących na CB jest to zupełnie nieistotna informacja jaką puszką się robi foty. Tak więc po co mam odpowiadać ? I tak wszyscy na forum CB wiedzą i za chwilę napiszą, że najpiękniejsze zdjęcia można zrobić wyłącznie canonem.
    Jakim body robione ?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Praktycznie - np pójdzie robić zdjęcia nocne na spacerze, z ręki, wyciągnie z cieni wszystko co chce, a na niebie nie będzie miał kaszany.
    A gwiazdy będą?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

@Jacek_Z - proszę Cię? Poleciłeś konkretne puszki np. A6xxx - pytam Cię grzecznie a Ty mnie zbywasz jakimiś ogólnikami że coś było podawane na forum....
    Nie wiem co w tym trudnego pokazać przykłady z puszek, które się zna skoro różnice są tak krytyczne.
    Jeszcze raz pokaż te różnice. Pisałem o konkretnym porównaniu. I oczywiście że bez znaczenia czy to pro czy amator. Robi zdjęcia tak jak ja i weźmie sony A6000 i canona m6 i gdzie będzie lepiej? W którym miejscu zauważy tę przepaść która to ma decydować o wyborze?

@candar - Sony ma już tak marną sprzedaż że musisz wszędzie prowadzić tę żałosną krucjatę?
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 24-03-2019 o 14:14
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto

Domyślnie Re: Odp: pierwsza cyfrowa lustrzanka po analogowych - co wybrac?

Sony ma już tak marną sprzedaż że musisz wszędzie prowadzić tę żałosną krucjatę?
    Autor wątku zapewne nie spodziewał się Hiszpańskiej Inkwizycji zając proste pytanie na temat wyboru aparatu w odniesieniu do logo producenta https://www.youtube.com/watch?v=CMoe4sNHLug
    Ostatnio edytowane przez candar ; 24-03-2019 o 14:34

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów