Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
Nie pisałem, że rónice są krytyczne i że jest przepaść. Bo to tak jakby pisać, że canon się nie nadaje. Nie. To nie jest atak na markę. Jest różnica na korzyśc matryc w Sony i Nikonie (i Pentaxie).
Doszły nastepne przykłądy od candar. Nie mam plików z D6xxx i to w dodatku identycznych jak zrobionych Canonem. Ale mam pomysł. Podrzuce myśl prowadzącym zabawę w RAWki by pozyskali od kogoś kto ma dwa interesujące nas aparaty RAWy z tego samego kadru i dali je do wywołania ludziom.

Przy okazji więc dwa pytania:
1. Czy ktoś, kto ma dwa lub więcej body - jedno to Canon, drugie Sony lub Nikon może sie do mnie odezwac na PW podając jakie ma modele a potem wykonać to samo ujęcie na tych samych parametrach (kontrastowa scena, naświetlenie takie by były detale w światłach). I zgodzić sie na to, że pliki zostana udostępnione ludziom w konkursie RAWek? Niestety takiego konkursu tu nie ma, to będzie na forum nikona lub olympusa. Choć .. nie musimy mieć konkursu, możemy po prostu założyć wątek z obrabianymi rawami i ankietą.

2. Czy ktoś chce prowadzic na forum canon-board konkurs (cyklicznie). Jeden, do wyboru: RAWki, fotografia miesiąca, zadania tematyczne?
Tylko po co?
Zapytałem bo mam A6000, m6, m100 i mogę co nieco o nich napisać. I po prostu pytam gdzie mogę tę różnicę o której piszesz zobaczyć. Nawet w testach na dpreview na które tu się niektórzy tak lubują powoływać wychodzi, że te różnice w DR są pomijalne. Z moich obserwacji wynika to samo. Są IMHO inne różnice moim zdaniem dla amatora istotniejsze ale to pominąłęś, co moim zdaniem wynika z tego że naczytałeś się ogólników w internetach i ekstrapolujesz to na całą populację. Polecam mniej teorii więcej praktyki ....