Do Tiberek:
Czytam Twoje wypowiedzi i ręce mi opadają
Podstawą dyskusji (również tej pisanej) jest słuchanie nie tylko siebie ale również adwersarza. No cóż postaram się pisać bardziej dobitnie:
Powołałem sie na Tych Panów (fotografów NG) wobec Twoich wątpliwości, że nikt by nie przygotowywał takich tabelek mających kilkaset pozycji, a jednaki nie próbowałem Ci tym udowodnić że głębia jest różna dla różnych obiektywów. To sprawdziłem osobiście i również opisałem. Oczywiście nie masz obowiązku wierzyć w wyniki mojego testu
ale również nie masz obowiązku mi odpisywać - więc nawet prosiłbym nie odpisuj. Program ten znam i używam (DOFmaster). Wątpliwości moje wynikły właśnie z tego co mi, odnoszę wrażenie że niezbyt uprzejmie, radzisz tymi słowy:
Właśnie podczas fotografowania (ale nie linijki - znajduję trochę ciekawsze tematyZamieszczone przez tiberek
) zauważyłem, że moje obiektywy dają przy tej samej ogniskowej, przysłonie i mniej więcej tej samej odległości od obiektu różne GO. To skłoniło mnie do testu, wyciągnięcia wniosków a następnie tego postu.
Możliwe, że to tylko GO moich obiektywów jest różna - dla mnie fakt pozostaje faktem - GO moich obiektywów się różni i nie chodzi tu o milimetry. I nie obraź się ale Twoje wypowiedzi mnie nie przekonały.
Z mojej strony EOT.