Cytat Zamieszczone przez tiberek
a od kiedy?!? GO jest wyliczalna matematycznie z wielkości klatki (a de facto CoC), ogniskowej, odległości do przedmiotu i przesłony (chyba niczego nie pominąłem). Nie ma mowy tutaj o żadnych wartościach "mniej więcej" stąd nie podaje się tego teraz w formie tabel, może dawniej jak kalkulator był luksusem
Jak już wspomniano są programy i na PC, i do podręcznych palmtopów (na Palma jest pDOF m.in.), i na WWW, które to liczą bez problemu :cool:

Pomijam fakt, że tabela taka dla każdego z wymienionych obiektywów, paru ogniskowych, kilkunastu przykładowych odległości, każdej przesłony* miałaby kilkaset pozycji. Ciekawe kto to miałby ci przygotować...

* pomijam pytanie czy to chodzi o dSLRa czy SLRa, bo to podstawowy błąd pytającego, że nie rozumie, że GO nie zależy tylko od obiektywu ale także od aparatu
Nie jestem wszystko wiedzący jak Ty - bez obazy więc sprawdziłem to i wyciągnąłem własne wnioski - moja stałka 50 f1,8 II ma GO inną niż mój zoom Tamrona 28-75 f2,8 (i nie piszę tu, że bokeh z 50 jest ładniejszy ). Różnica jest spora (nie muszę chyba pisać że doświadczenie robiłem na tej samej ogniskowej i przysłonie a obiekt znajdowały się w tej samej odległości od obiektywu i żebyś już nic mi nie zarzucał oczywiście aparat na statywie.
Co do takowych tabelek opieram się na wiadomościach podanych przez Panów Petera K. Burian'a i Roberta Caputo - fotografów National Geographic. Ci Panowie wyraznie napisali - cytat "Producenci obiektywów często zamieszczają w instrukcji obsługi tablicę, która podaje zakresy głebi ostrości przy różnych przysłonach i odległościach nastawienia" - koniec cytatu I nie obraź się ale jednak to oni pozostaną dla mnie autorytetem A ta tabelka nie była by taka duza - nie przesadzajmy.