Analogicznie na P.AV,TV wciśnięcie gwiazdki powoduje że z pomiaru wielopunktowego aparat przechodzi w pomiar punktowy ?
Ale jak to się ma jeśli na tej gwiazdce jest blokada ekspozycji ?
Bo to jest takie dwa w jednym. W trybach P, Av i Tv wciśnięcie * powoduje zapamiętanie pomiaru skupionego. Innymi słowy, nie jest zapamiętywany bieżący pomiar matrycowy dokonany przez wciśnięcie spustu, jak to jest choćby w dwu- i jednocyfrowych modelach eosów, ale aparat przełącza się na pomiar skupiony i ten dopiero zapamiętuje. Pomiaru matrycowego nie da się zapamiętać wciskając *, co zresztą boli w miarę niewiele, skoro jego blokada jest pod spustem.
To wlaściwie kiedy się wlącza ten pomiar punktowy , na skali nic nie pokazuje zawsze jest na zero
I tak ma być. Bo w trybach P, Av i Tv to jest skala korekcji ekspozycji - jej wskazanie zmieni się tylko wtedy, gdy wprowadzisz ręcznie korekcję - wciskając górny przycisk przycisk przy wyświetlaczu i kręcąc jednocześnie kółkiem.
Wartość tej skali zmienia się sama tylko w trybie M, gdy pełni ona rolę światłowagi, tj. wskazuje jak ma się ustawiona w aparacie ekspozycja do światła zmierzonego przez światłomierz.
Pomiar skupiony włącza się przyciskiem *, tyle że w trybach automatycznych jest on zapamiętywany, a w M jedynie wskazywany na skali.
Weźmy taki przyklad nastawiam na AV przyslone 8 czas z automatu pokazuje mi 1/60s. ( dziala pomiar matrycowy ) jak wcisnę gwiazdkę ten pomiar mi się blokuję i nadal mam wskazanie f/8 i 1/60s z z tym że jak wcześniej pisalem pomiar jest zablokowany no to gdzie tu pomiar punktowy ?
Może się tak zdarzyć przy w miarę równomiernie oświetlonym motywie. Ale wyceluj aparat z wnętrza pokoju w okno, np. tak żeby pięć środkowych czujników AF trafiało w światło okna. I teraz zobacz, jaka jest choćby w trybie Av różnica w pomiarze spustem i przyciskiem * - np. u mnie wychodzi dla przysłony 8 odpowiednio 1/180 s i 1/500 s.

Pzdr

Grzesiu