Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Canon EOS 300V

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie Doświadczenia z Eosem 300V

Dopiero wchodzę w świat Canona. Dzisiaj kupiłem Eosa 300V w zestawie z Tamronem 28-105/4-5,6 IF oraz EF 50/1,8 i BP-220. Chciałem się dowiedzieć jakie macie doświadczenia z tym sprzętem. Na co trzeba uważać, czy ma on jakieś słabe punkty, jak się sprawuje w codziennym użyciu. Docelowo mam zamiar nabyć korpus digital a 300V i IX 7 mają mi umożliwić korzystanie z optyki EF także w małym obrazku i APSie. Pozdrawiam.
    EOS: 6D mk II M5 M10 5 30, EF: 2,8/15 2,8/20 USM 2,8/24 1,8/28 USM 2/35 2,8/40 STM 1,4/50 USM 2,5/50 Macro 1,8/85 USM 2/100 USM 2,8/100 IS USM L Macro 2/135 USM L 2,8/200 USM II L 4/17-40 USM L 3,5-4,5/20-35 USM 3,5-4,5/24-85 USM 4/24-105 IS USM L 3,5-5,6/28-135 IS USM 3,5-4,5/28-105 USM II 4/70-200 USM L, T, S, EF-M: 22 28 Macro 32 11-22 15-45 18-55 18-150

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja ogólnie nie powiem o nim złego słowa. Jedyne co mi w nim brakowało to:
    -brak możliwości wybory trybu AF'a
    -brak tylniego kółka (choć idzie do tego przywyknąć)
    -oraz pomiar skupiony dopiero po naciśnięciu gwiazdki
    Problemy te rozwiązał EOS 33 :wink:

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Przy okazji: kupując aparat jednocześnie na próbę zakupiłem film Fujicolor C200. Czy ktoś już na nim wykonywał zdjęcia? Sądzę, że jest to jakaś wcześniejsza wersja Superii, którą rzucono na rynek ze wzgędu na niższą cenę. Czy ktoś coś wie?
    EOS: 6D mk II M5 M10 5 30, EF: 2,8/15 2,8/20 USM 2,8/24 1,8/28 USM 2/35 2,8/40 STM 1,4/50 USM 2,5/50 Macro 1,8/85 USM 2/100 USM 2,8/100 IS USM L Macro 2/135 USM L 2,8/200 USM II L 4/17-40 USM L 3,5-4,5/20-35 USM 3,5-4,5/24-85 USM 4/24-105 IS USM L 3,5-5,6/28-135 IS USM 3,5-4,5/28-105 USM II 4/70-200 USM L, T, S, EF-M: 22 28 Macro 32 11-22 15-45 18-55 18-150

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Smile Eos 300V

Czy po przelączeniu na M ( pomiar CW ) i wciśnięciu gwiazdki to zalącza się pomiar ( psedo spot) ?
    Zauważylem że po ustaleniu czasu i przyslony; pomiary na skali ekspozycji np. na zero to jak nacisnę gwiazdkę skala ekspozycji się przesuwa w zależności od natężenia światla to w prawo to w lewo.
    Czy w tym momencie te wskazanie na skali ekspozycji pokazuje mi pomiar z pomiaru punktowego ?
    A tak nawiasem to zakupilem nowego eosa 300V za 120zl chyba dobra cena?:smile:

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez serbio Zobacz posta
    tak nawiasem to zakupilem nowego eosa 300V za 120zl chyba dobra cena?:smile:
    Trochę "spłaszczę" twoje samozadowolenie Swego czasu (rok temu) FotoJoker dodawał eosa v300 do cyfrowych lustrzanek za 1 PLN Więc jakbyś się postarał, mogłoby być jeszcze taniej. Mój [gwarancyjny] kosztował 70 pln
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Czy po przelączeniu na M ( pomiar CW ) i wciśnięciu gwiazdki to zalącza się pomiar ( psedo spot) ?
    (...)
    Czy w tym momencie te wskazanie na skali ekspozycji pokazuje mi pomiar z pomiaru punktowego ?
    Dokładnie tak - wciśnięcie * w trybie M powoduje, tak samo jak w trybach P, Av i Tv, dokonanie pomiaru skupionego - pięcioma środkowymi polami matrycy. Tyle, że w trybie M nie jest on oczywiście połączony z pamięcią ekspozycji.
    Tak swoją drogą taki szybki pomiar punktowy to cholernie praktyczne rozwiązanie - szkoda, że poważniejsze modele Canona nie mają takiego osobnego przycisku.

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Analogicznie na P.AV,TV wciśnięcie gwiazdki powoduje że z pomiaru wielopunktowego aparat przechodzi w pomiar punktowy ?
    Ale jak to się ma jeśli na tej gwiazdce jest blokada ekspozycji ?
    To wlaściwie kiedy się wlącza ten pomiar punktowy , na skali nic nie pokazuje zawsze jest na zero .
    Weźmy taki przyklad nastawiam na AV przyslone 8 czas z automatu pokazuje mi 1/60s. ( dziala pomiar matrycowy ) jak wcisnę gwiazdkę ten pomiar mi się blokuję i nadal mam wskazanie f/8 i 1/60s z z tym że jak wcześniej pisalem pomiar jest zablokowany no to gdzie tu pomiar punktowy ?
    Mogę sobie przekadrować i zrobić zdjęcie ale czy mam pomiar matrycowy czy punktowy jak i tak jest zablkowany i caly czas te same wskazania .
    Chyba że coś źle naciskam ?

Pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez IX. Zobacz posta
    Przy okazji: kupując aparat jednocześnie na próbę zakupiłem film Fujicolor C200. Czy ktoś już na nim wykonywał zdjęcia? Sądzę, że jest to jakaś wcześniejsza wersja Superii, którą rzucono na rynek ze wzgędu na niższą cenę. Czy ktoś coś wie?

Ja zawsze robię na Fuji Real i jestem bardzo zadowolony a i tak slajd Velvia i Provia są moim ulubionymi diapozytywami.
    Iso 200 to tak ni w pięć ni w dziewięć ,jak już to 100,400.
    Z filmami raczej nie eksperymentuje chyba że B&W.
    Ostatnio edytowane przez serbio ; 11-08-2008 o 12:54 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Analogicznie na P.AV,TV wciśnięcie gwiazdki powoduje że z pomiaru wielopunktowego aparat przechodzi w pomiar punktowy ?
    Ale jak to się ma jeśli na tej gwiazdce jest blokada ekspozycji ?
    Bo to jest takie dwa w jednym. W trybach P, Av i Tv wciśnięcie * powoduje zapamiętanie pomiaru skupionego. Innymi słowy, nie jest zapamiętywany bieżący pomiar matrycowy dokonany przez wciśnięcie spustu, jak to jest choćby w dwu- i jednocyfrowych modelach eosów, ale aparat przełącza się na pomiar skupiony i ten dopiero zapamiętuje. Pomiaru matrycowego nie da się zapamiętać wciskając *, co zresztą boli w miarę niewiele, skoro jego blokada jest pod spustem.
    To wlaściwie kiedy się wlącza ten pomiar punktowy , na skali nic nie pokazuje zawsze jest na zero
    I tak ma być. Bo w trybach P, Av i Tv to jest skala korekcji ekspozycji - jej wskazanie zmieni się tylko wtedy, gdy wprowadzisz ręcznie korekcję - wciskając górny przycisk przycisk przy wyświetlaczu i kręcąc jednocześnie kółkiem.
    Wartość tej skali zmienia się sama tylko w trybie M, gdy pełni ona rolę światłowagi, tj. wskazuje jak ma się ustawiona w aparacie ekspozycja do światła zmierzonego przez światłomierz.
    Pomiar skupiony włącza się przyciskiem *, tyle że w trybach automatycznych jest on zapamiętywany, a w M jedynie wskazywany na skali.
    Weźmy taki przyklad nastawiam na AV przyslone 8 czas z automatu pokazuje mi 1/60s. ( dziala pomiar matrycowy ) jak wcisnę gwiazdkę ten pomiar mi się blokuję i nadal mam wskazanie f/8 i 1/60s z z tym że jak wcześniej pisalem pomiar jest zablokowany no to gdzie tu pomiar punktowy ?
    Może się tak zdarzyć przy w miarę równomiernie oświetlonym motywie. Ale wyceluj aparat z wnętrza pokoju w okno, np. tak żeby pięć środkowych czujników AF trafiało w światło okna. I teraz zobacz, jaka jest choćby w trybie Av różnica w pomiarze spustem i przyciskiem * - np. u mnie wychodzi dla przysłony 8 odpowiednio 1/180 s i 1/500 s.

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FlatEric Zobacz posta
    b) Tryb P bez flesza ma szansę w każdych warunkach, w jakich przysłona i migawka pozwalają wykonać zdjęcie - przy przeciętnej żarówce jak najbardziej, tyle że bez statywu się raczej nie obejdzie. W trybie tym wskaźnik ekspozycji nie oznacza prawidłowości naświetlenia (w przeciwieństwie do trybu M), ale wprowadzoną korekcję ekspozycji w stosunku do automatyki aparatu.
    Jeśli oświetlenie będzie dla aparatu za słabe (lub za jasne), to zasygnalizuje to miganiem parametrów na wyświetlaczu.
    Natomiast jeśli chcesz mieć w trybach P, Av, Tv zdjęcie naświetlone prawidło w stosunku do automatyki aparatu, to wskaźnik ten MUSI ustawiony być na 0. Dokonuje się tego kręcąc kółkiem nastawczym z jednoczesnym wciśnięciem przycisku korekcji.

Pzdr

Grzesiu
    Czy można Grześ prosić o wytlumaczenie z uwzględnieniem tego zdania :
    "W trybie tym wskaźnik ekspozycji nie oznacza prawidłowości naświetlenia (w przeciwieństwie do trybu M), ale wprowadzoną korekcję ekspozycji w stosunku do automatyki aparatu."

oraz
    "Natomiast jeśli chcesz mieć w trybach P, Av, Tv zdjęcie naświetlone prawidło w stosunku do automatyki aparatu, to wskaźnik ten MUSI ustawiony być na 0. Dokonuje się tego kręcąc kółkiem nastawczym z jednoczesnym wciśnięciem przycisku korekcji"

Pozdrawiam

Domyślnie

Tia...
    A więc tak. W trybie M skala naświetlenia służy do oceny ustawionych parametrów ekspozycji - tj., jeśli ustawiona ekspozycja jest za mała w stosunku do zmierzonej przez światłomierz (czy to w pomiarze CW, czy częściowym po wciśnięciu *), to wskaźnik jest na lewo od zera, jeśli za obfita - to na prawo. Jeśli jest na zerze, to wg aparatu naświetlamy "w punkt". Czyli, jeśli chcesz wykonać zdjęcie zgodnie z pomiarem światła, musisz tak zmieniać parametry ekspozycji, aby stawić skalę na zero. Jeśli chcesz prześwietlić lub niedoświetlić, tak dobierasz parametry, aby wskaźnik był o oddalony pożądaną wielkość od zera - np. jeśli chcesz prześwietlić o 1 EV, to po prostu ustawiasz wskaźnik na pozycji +1. Jeśli warunki ekspozycji się zmienią, czy to przez przekadrowanie czy zmianę jasności oświetlenia, wskaźnik ekspozycji natychmiast się samoistnie przesunie, wskazując tę zmianę w stosunku do ustawionych parametrów; pomiar światła wskazywany na skali jest bowiem zawsze pomiarem bieżącym dla danego kadru i nie może zostać zapamiętany (nie ma zresztą po co, skoro i tak parametry ekspozycji ustawiane są ręcznie i nie ulegają same zmianie).
    Natomiast w trybach automatycznych P, Av i Tv aparat zawsze sam naświetla "w punkt" - po prostu mierzy światło i tak ustawia parametr(y) ekspozycji, aby zdjęcie wyszło naświetlone dokładnie zgodnie z pomiarem światła. Dlatego w trybach tych wskaźnik ekspozycji domyślnie zawsze jest na zero i w ogóle sam się nie rusza. Skala ta służy tu bowiem do wprowadzenia korekcji ekspozycji - jeśli z takiego czy innego powodu uważasz, że zdjęcie powinno być naświetlone inaczej niż chce tego automatyka aparatu, tj. jaśniej lub ciemniej, wciskasz przycisk korekcji i kółkiem przesuwasz wskaźnik o odpowiednią wartość w żądaną stronę, np. w prawo na prześwietlenie o +1 EV - od tej pory WSZYSTKIE zdjęcia wykonywane w trybach P, Av i Tv będą w naszym przykładzie prześwietlane o jeden stopień przysłony w stosunku do pomiaru automatyki aparatu - tak długo, aż z powrotem nie ustawisz skali na 0 lub inną wartość. Wskazanie skali w trybach P, Av i Tv nie ma, w przeciwieństwie do M, żadnego związku z wartością zmierzonego oświetlenia, pokazuje natomiast, jak zostanie naświetlone zdjęcie w stosunku do pomiaru światła, ale na skutek wprowadzenia do programu aparatu korekcji ekspozycji, a nie jasności oświetlenia zastanego. Innymi słowy, w trybie M skala służy do ustawienia ekspozycji, wskazując jej relację do pomiaru światła, zaś w pozostałych trybach, służy niejako do czegoś przeciwnego - do zmiany wartości naświetlenia w stosunku do 'ideału' wyznaczonego przez aparat.
    O ile w trybie M wskazanie skali zmienia się wraz ze zmianą jasności sceny, kadrem itp., to w trybach automatycznych zmienić je można jedynie wprowadzając ręcznie stałą korekcję ekspozycji za pomocą odpowiedniego przycisku - dlatego pozostaje niezmienne niezależnie, czy jest jasno czy ciemno, ani też jaki tryb pomiaru jest aktywny.

Pzdr

Grzesiu
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów