Weź po uwagę, że jest to obiektyw z początku lat 90 projektowany pod pełną klatkę, a zdjęcie były robione wtedy z wykorzystaniem filmów fotograficznych a nie matryc cyfrowych. W tamtych czasach nikt nie przepuszczał, że ktoś go będzie chciał używać na upakowane matrycy APSC. Mi się bardzo podobają zdjęcia jakie produkuje ten obiektyw. Ale na 18 mpix matrycy akceptowalną dla mnie ostrość osiąga na przysłonie f/2.8. Natomiast na matrycy pełnoklatkowej jest lepiej. Tu osiąga on dla mnie akceptowalną ostrość na przysłonie f/2.2. Niestety jak chcesz mieć ostro na przysłonie f/1.8 na półklatce to trzeba się rozejrzeć za współczesnymi konstrukcjami o współczesnej wadze i cenie. Niestety niema już innych obiektywów o takim współczynniku ceny do jakości jak ef 50/1.8. Natomiast moim skromnym zdaniem jeśli chodzi o portrety to przymknięta 85 daje znacznie lepsze rezultaty :-)
P.s. nic nie obiecuję, ale postaram się dziś wieczorem umieścić Rawa zrobionego moją sztuką, abyś mógł porównać z obrazkiem produkowanym przez twój obiektyw.