Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Canon 85mm 1.8 USM - ostrość

Widok wątkowy

Uzależniony

Domyślnie Odp: Canon 85mm 1.8 USM - ostrość

Cytat Zamieszczone przez Marcinus Zobacz posta
    No OK, tylko nasuwa się pytanie po co robi się obiektyw od 1.8 skoro na tym otworze nie daje się wcale fotografowac? Rozumiem ze 1.8 wypada słabiej od wyzszych wartości bo to jest normalne, ale obraz jest mimo to akceptowalny a tu mamy obraz jakby robiono z ręki przy czasie 1 sekundy.
    Może ja źle do tego podchodzę jako amator fotografii, może powinienem spojrzeć z innego punktu widzenia, ale z mojego to dość dziwne. Na szczęście mój punkt widzenia jest pewnie mało reprezentatywny powiedzmy
    Weź po uwagę, że jest to obiektyw z początku lat 90 projektowany pod pełną klatkę, a zdjęcie były robione wtedy z wykorzystaniem filmów fotograficznych a nie matryc cyfrowych. W tamtych czasach nikt nie przepuszczał, że ktoś go będzie chciał używać na upakowane matrycy APSC. Mi się bardzo podobają zdjęcia jakie produkuje ten obiektyw. Ale na 18 mpix matrycy akceptowalną dla mnie ostrość osiąga na przysłonie f/2.8. Natomiast na matrycy pełnoklatkowej jest lepiej. Tu osiąga on dla mnie akceptowalną ostrość na przysłonie f/2.2. Niestety jak chcesz mieć ostro na przysłonie f/1.8 na półklatce to trzeba się rozejrzeć za współczesnymi konstrukcjami o współczesnej wadze i cenie. Niestety niema już innych obiektywów o takim współczynniku ceny do jakości jak ef 50/1.8. Natomiast moim skromnym zdaniem jeśli chodzi o portrety to przymknięta 85 daje znacznie lepsze rezultaty :-)
    P.s. nic nie obiecuję, ale postaram się dziś wieczorem umieścić Rawa zrobionego moją sztuką, abyś mógł porównać z obrazkiem produkowanym przez twój obiektyw.
    Ostatnio edytowane przez luso ; 23-02-2019 o 15:00

Uprawnienia umieszczania postów