Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: 6d + zoom h1n - jak to razem dobrze "zgrać" ze sobą?

  1. #1
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    May 2008
    Miasto
    Nowy Sącz
    Posty
    1 305

    Domyślnie 6d + zoom h1n - jak to razem dobrze "zgrać" ze sobą?

    Witam.
    W najbliższym czasie będę filmował ślub i wesele. Sprzęt Canon 6D oraz rejestrator dźwięku Zoom h1n. Program do montażu wideo Adobe Premiere Elements 12.
    Teraz do rzeczy. Film w całości po montażu będzie trwał jakieś 1,5 godz. Jak nagrywać dźwięk, aby później nie spędzić wielu godzin na montażu? O ile w kościele mogę nagrać całość mszy i później odszukać i wyciąć tylko potrzebna fragmenty (nie trudno będzie je zlokalizować), to mam wielki dylemat jak zrobić to na sali. Rejestrator chciałbym położyć na statywie. Jeśli za każdym razem, gdy będę filmował musiałbym iść i włączyć narywanie dźwięku, to może to być problematyczne. Natomiast jeśli nagram całość to obawiam się, że będzie później problem z odszukaniem potrzebnych fragmentów i wmontowaniem do filmu.
    W jaki sposób to się robi, aby ułatwić sobie pracę?
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

  2. #2

    Domyślnie Odp: 6d + zoom h1n - jak to razem dobrze "zgrać" ze sobą?

    Zsynchronizuj czas.

    Szukasz fragmentu po godzinie.
    #

  3. #3
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    May 2008
    Miasto
    Nowy Sącz
    Posty
    1 305

    Domyślnie Odp: 6d + zoom h1n - jak to razem dobrze "zgrać" ze sobą?

    Cytat Zamieszczone przez adming Zobacz posta
    ...

    Szukasz fragmentu po godzinie.
    W jakim programie, bo chyba w Adobe Premiere Elements 12 nie ma takiej możliwości, choć pewny nie jestem, bo nigdy nie miałem pliku dźwiękowego z takiego rejestratora. Do rejestratora są programy: CUBASE LE i WAVELAB LE
    Czy najpierw trzeba "pociąć" plik dźwiękowy na kawałki (w jakim programie?), wybrać odpowiednie i dopiero wstawić do programu Adobe montując film?
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

  4. #4
    Coś już napisał Awatar mceyk
    Dołączył
    Nov 2005
    Posty
    88

    Domyślnie Odp: 6d + zoom h1n - jak to razem dobrze "zgrać" ze sobą?

    Jeśli zoom może być podpięty do aparatu to polecam:
    https://www.youtube.com/watch?v=7UetssGT9g8
    Adapter na gorącą stopkę, dobrej jakości kabel audio i zoom działa jako mikrofon zewnętrzny - z 70D efekt jest świetny. Nie mam 100% pewności czy z 6D zadziała ale powinno. Jeśli dźwięk chcesz nagrywać z jednego miejsca, to tak jak koledzy pisali - zsynchronizuj czas w aparacie i rejestatorze i klej przy montażu. Cubase jest super ale Wavelab w zupełności Ci wystarczy do pocięcia pliku audio

  5. #5
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    May 2008
    Miasto
    Nowy Sącz
    Posty
    1 305

    Domyślnie Odp: 6d + zoom h1n - jak to razem dobrze "zgrać" ze sobą?

    Cytat Zamieszczone przez mceyk Zobacz posta
    Jeśli zoom może być podpięty do aparatu to polecam:
    ...
    Nie może być na aparacie. Właśnie największy mój problem z dźwiękiem jest z powodu przemieszczania się.
    Myślałem, że rejestrator dotrze dziś i będę mógł zacząć próby, jednak DPD nie spieszy się z dostarczaniem paczek Muszę poczekać do jutra.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

  6. #6

    Domyślnie Odp: 6d + zoom h1n - jak to razem dobrze "zgrać" ze sobą?

    Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Nie może być na aparacie. Właśnie największy mój problem z dźwiękiem jest z powodu przemieszczania się.
    Myślałem, że rejestrator dotrze dziś i będę mógł zacząć próby, jednak DPD nie spieszy się z dostarczaniem paczek Muszę poczekać do jutra.
    E tam nie może. Na pewno może jeśli nie na stopce to ma jakimś brackecie.
    Jeśli chodzi o zsynchronizowanie ścieżki nagranej osobno to żaden problem. Ja to robię np. w vegas bez żadnej synchronizacji czasowej. Masz widmo ścieżki z aparatu i dokładasz z rejestratora. Jeśli będziesz miał 5h z rejestratora w postaci jednej ścieżki a video w 127 kawałkach to jednak trochę Ci to zajmie ;-)

  7. #7
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    May 2008
    Miasto
    Nowy Sącz
    Posty
    1 305

    Domyślnie Odp: 6d + zoom h1n - jak to razem dobrze "zgrać" ze sobą?

    Cytat Zamieszczone przez miszak Zobacz posta
    E tam nie może. Na pewno może jeśli nie na stopce to ma jakimś brackecie.
    No nie wiem. Kościół na pewno na statywie, bo czasami nagłośnienie jest fatalne i są miejsca w których słychać bardzo słabo, a w innych głośno. Używam dwóch puszek na zmianę. Na razie nie mam żadnego mocowania, a czytałem gdzieś, że jak jest na stopce, to musi być osłona od spodu, bo ściąga głos stabilizacji.


    Cytat Zamieszczone przez miszak Zobacz posta
    Masz widmo ścieżki z aparatu i dokładasz z rejestratora. Jeśli będziesz miał 5h z rejestratora w postaci jednej ścieżki a video w 127 kawałkach to jednak trochę Ci to zajmie ;-)
    No właśnie video mam w takich kawałkach i dlatego obawiam się późniejszego odnajdywania odpowiednich fragmentów, jeśli dźwięk nagram w jednym kawałku.
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 21-02-2019 o 23:31
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

  8. #8
    Bywalec Awatar swallow77
    Dołączył
    Mar 2010
    Miasto
    Kristiansand, Koszalin
    Wiek
    41
    Posty
    207

    Domyślnie Odp: 6d + zoom h1n - jak to razem dobrze "zgrać" ze sobą?

    Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    No nie wiem. Kościół na pewno na statywie, bo czasami nagłośnienie jest fatalne i są miejsca w których słychać bardzo słabo, a w innych głośno. Używam dwóch puszek na zmianę. Na razie nie mam żadnego mocowania, a czytałem gdzieś, że jak jest na stopce, to musi być osłona od spodu, bo ściąga głos stabilizacji.


    No właśnie video mam w takich kawałkach i dlatego obawiam się późniejszego odnajdywania odpowiednich fragmentów, jeśli dźwięk nagram w jednym kawałku.
    Zrób zdjęcie, kiedy włączasz rejestrator dźwięku - dostaniesz coś typu klaps, a zdjęcie będzie jednocześnie "znacznikiem" czasu. Każdy plik wideo tez ma datę/czas. Pozostanie wyliczyć czas początku każdego wideo względem początku pliku audio (excel?).

    Pozdrawiam!
    wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •