Pokaż wyniki od 1 do 10 z 961

Wątek: Canon EOS RP

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Canon EOS RP

Cytat Zamieszczone przez Jacek Zobacz posta
    Podczas ustawiania HDR, aparat robi 3 zdjęcia, jest do wyboru:
    - dynamika, automat, +- 1EV, +-2EV, +-3EV
    - Efekt 5 różnych
    - ilość zdjęć, czy jedno czy każde
    - automatyczne wyrównanie obrazu

Dlaczego ja wybrałem każde, żebym po wykonaniu tego jednego nie musiał grzebać w menu od nowa.
    Dla mnie ten HDR jest dość ważny, bowiem nie robię zdjęć pięknych kobiet na kwietnej łące, często mam ciemne, bardzo ciemne pomieszczenia z jasnym otworem drzwi czy okna, i dobrze jest jeżeli w tym otworze coś widać i widać szczegóły w pomieszczeniu. Rozpiętość tonalna okna i ciemnych miejsc w pomieszczeniu przekracza zdolności rejestracyjne matrycy, stąd mogę robić kilka naświetleń, na światła i cienie lub skorzystać z HDR co jest szybsze i prostsze.
    Ja mam trochę inaczej (lepiej/gorzej)
    Mam pod przyciskiem "chwilowym" zaprogramowane 5 zdjęć +/- 2EV, gdy go nacisnę to aparat wykonuje owe 5 zdjęć ( u mnie RAW). Potem te 4 lub 5 zdjęć łączę w oprogramowaniu w postprocesie.

Jest w aparacie funkcja AutoHDR, sama dobiera rozrzut naświetlana tak było ok, działa tylko w jpg, wykonuje 3 zdjęcia i łączy je w wynikowe jpg_hdr

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 05-10-2020 o 22:25
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów