Mam 24Lii. Obiektyw sam w sobie po podpięciu do lustra przez cały jego żywot u mnie wykazywał znaczny ff. Na 5d2/6d/6d2 w mikroregulacji zawsze musiałem ustawić wartość ok +12..+15 w zależności od body i było ok. Po podpięciu tego szkła do eosa R zestaw jest nieużywalny. Ostrząc na obiekt (większy od ramki AFa, kontrastowy itp...) oddalony o ok. 20 metrów ostrość jest z 7 metrów bliżej. Więc co w takiej sytuacji Panowie? Ogólnie sytuacja mi nie przeszkadza zbytnio, ponieważ prawie tego szkła nie używam i równie dobrze mógłbym się go pozbyć, ale ciekawi mnie co jest tego przyczyną. Czy ktoś coś więcej może powiedzieć? Dzwoniłem na żytnią z prośbą o połączenie z technikiem ale niestety "nie łączą z technikami".
A i jeszcze... pamiętam jak po zakupie 6d2 testowałem go z 24L pod kątem AFa to na live view też były jakieś jaja. Nie drążyłem specjalnie tematu bo domyślnym systemem Afa jest tam co innego.
Serio jak czytam takie pie$@#&*nie, to mi się tu odechciewa pisać tu czegokolwiek. Zapewne prowadząc jeden z największych portali związany z tematyką foto mają zerowe pojęcie o fotografii. Z ciekawości przejrzałem Twoje ostatnie wpisy na tym forum, no bo skoro naklepałeś ponad 1400 postów to musisz być wybitnym specjalistą w dziedzinie foto w przeciwieństwie do gości z optyczne.pl. Szkoda tylko, że na kilkanaście ostatnich postów część z nich dotyczy jakichś różowych tygrysów (ewentualnie pink tigerów), autostrad itp bzdur. Także jak nie masz nic do pisania to nie pisz.
Otóż to.