Na anglojęzycznych forach ogólnie widzę spadek zainteresowania i uwielbienia w kierunku 85/1.2L na rzecz nowej 85/1.4L IS. Wygląda na to, że najważniejszym parametrem jest ostrość obiektywu. Mało kto wspomina o specyficznym obrazowaniu, bokehu itp. Jak już wyjdzie to nowe 85RF będzie znowu kolejny spadek cen. Dla mnie bomba!![]()
Miłego dniamoja www
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
6D mk1. No raczej statyczne https://www.canon-board.info/attachm...9&d=1551614122
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
Kontynuując jeszcze wątek sensowności bądź nie posiadania matrycy z lepszym DR zrobiłem taką małą próbkę (jako, że RP posiada tę samą matrycę co 6d2). Czy mają sens takie porównania ? Jeśli forsujecie w ten sposób zdjęcia lub chcecie bez większego nakładu sprzętowego (blenda, doświetlenie) wydobyć więcej z jednego RAWa, to chyba tak.
Zdjęcie z pomiarem naświetlania na niebo, co by nie preświetlić i dół wyciągnięty o 5 EV, całkowicie wyzerowane odszumianie luminancji i kolorowe:
Zdjęcie z Sony przed i po obróbce (zdjęcia trzeba kliknąć dwukrotnie żeby wyświetlił się oryginalny rozmiar) :
Fragment z Canona i Sony po podbiciu o 5EV :
![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko