"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ech i znowu canon to samo serwuje. R - kompromisy za dużą cenę, RP - wydmuszka za cenę, w której rozważałbym zakup R.
Ostatnio edytowane przez michalab ; 05-03-2019 o 15:13
Nie wiem czy było.
Hands on z dpreview, całość nakręcona RP.
https://youtu.be/eEcIlwJ7pzI
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Najdłużej fociłem 6D, to był świetny aparat. Canon R daje radę, ale RP odradzam w tej cenie dla kogoś kto focił wcześniej nawet takim 6D.
CMŚ - Canon Mistrzem Świata. Bareizmy misiowe wiecznie żyweSwego czasu z markowych samochodów przeznaczonych dla szeregowych pracowników (entry level) usuwano klimatyzację ponieważ takowa należała się wyłącznie profsom na wyższych stołkach. Biorąc pod uwagę dość żenujący EVF w sony A7, A72 i A73, które pomimo tego doskonale się sprzedają w przypadku canona RP faktycznie nie było potrzeby wychodzenia przed szereg, aby zdobyć klienta i wystarczyło adaptować EVF z M50 pod FF - co jak widać po opiniach na DPreview szału wśród użytkowników nie zrobiło https://www.dpreview.com/forums/post/62369685
Czyli teraz czekamy tylko na Nikona Z entry level z matrycą od D610 i EVF z Nikona 1 V1 dostosowanego do FF![]()
BTW - znając życie cena canona RS profi zapewne przekroczy kwotę 20k zł (sugerując się cenami szkieł).
Ostatnio edytowane przez candar ; 06-03-2019 o 09:18
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
candar nie wiem czy EVF Sony jest taki zły? Ja jestem jakiś dziwny ale mi w tych nexach on się podobał - obraz wyraźny i jasny. Do wizjera w R nie mam nic, ale ten z RP? Ten z M50 był ok, mały ale ostry - to w porządku, ale do RP dali ten sam plus mega szkło powiększające i wygląda to żałośnie. Obraz jest bardzo rozmyty, krawędzie tego co widać się ruszają jak biegające mrówki i jest strasznie ciemny. Byłem na plenerze w pochmurny dzień, słońce rozproszone a w tym wizjerze nic nie było widać - musiałem go rozjaśnić na maksa by móc korzystać ale wiadomo, że wtedy trudno ocenić ekspozycję zdjęcia.
Profesjonalne body Canona z bagnetem RF, jeśli będzie miało stabilizację matrycy, dużo lepszą dynamikę i mniejsze szumy będzie ogromne i będzie kosztowało pewnie z 25 tys zł. W sony jest to samo za połowę tej ceny już teraz.
Sytuacja w tym wątku ( i wątku o EOS R) przypomina mi trochę sytuację polityczną w kraju, ale nie chcę rozwijać tej myśliSwoją drogą spomiędzy 5D Mk4, R i RP jako mój nowy korpus wybrałem R i za około dwa miesiące dołączę do zadowolonych użytkowników nowej autostrady. Mam tylko nadzieję, że nikt z uczestników ruchu nie będzie podczas jazdy darł się na mnie, bym niedoświetlał o 5EV bo tak się lepiej jedzie...
5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT
Miłego dniamoja www
Sonówki A7, A72 i 3 i RP mają tak samo w EVF - czyli 2.36 miliona punktów. O ile te 2.36 miliona punktów doskonale sprawdza się w APS-C Fuji - to w FF już niekoniecznie. Jak widać 2.36 miliona punktów i powiększeniem obrazu 0.7x a 3.69 miliona i 0.76x w R-ce robi różnicę. Dobry nieprzekłamujący ekspozycji EVF to jednak podstawa, ale zawsze trzeba coś pogrzebać aby pokazywał jak trzebaPrzerabiałem to wielokrotnie
![]()
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com