Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
Czyli co i dlaczego, bo szczerze mówiąc nie wiem. Dla mnie jest jasne, że DSLR + lampa w reportażu w low light będzie nieporównywalnie lepsza niż bezlustro.
Dlaczego? Zwykle kiedy lampa włącza celownik (AF assist pattern) eR bez problemu jeszcze, o przynajmniej 2ev w dół, ustawia ostrość. Faktem jest, że w szarości (1/25,/1.8,6400) eRka chce już używać diody. Przy wiekszym obiektywie (70-200/2.8is) jej światło jest nieco zasłaniane, niestety. W tych samych warunkach, bez żadnego wspomagania R mimo wszystko ustawia nieco szybciej niż 7d. Przy 1/5,/1.8,6400 af w R wyraźnie zwalnia i doostrza, ale 7d juz ledwo w ogóle daje radę (przelatuje przez cały zakres). Przy czym w wizjerze R widać całkiem sporo i wyraźnie jak w dzień, a w 7d to już jak zaglądanie do ślepej kiszki. To ostatnie może być zarówno wadą jak i zaletą.
AF assist z R spokojnie sięga 8m w ciemności, ale jest bardziej niedyskretny niż z lampy.
Żeby ponarzekać, zastanawia mnie dlaczego zrezygnowano z AF assist pattern z lampy. Niby wzorek jest w podczerwieni, czego matryca ma nie widzieć ze względu na filtr ir, to jednak jest też czerwony i R zdecydowanie na niego reaguje. Ale C często wie lepiej niż nam się wydaje, że przeciwnie.

Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka