Strona 7 z 97 PierwszyPierwszy ... 567891757 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 961

Wątek: Canon EOS RP

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie Odp: Re: Odp: Canon EOS RP

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Oba 6D. Na bocznych śmigają? Nawet 5Dmk... nie sa w tym mistrzami.
    Na 6d2 śmiga (cokolwiek to znaczy) całkiem nieźle, w starej szóstce fakt, już tak dobrze nie było.

Początki nałogu Awatar swallow77
    Miasto
    Kristiansand, Koszalin

Domyślnie Odp: Canon EOS RP

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Czyli co i dlaczego, bo szczerze mówiąc nie wiem. Dla mnie jest jasne, że DSLR + lampa w reportażu w low light będzie nieporównywalnie lepsza niż bezlustro.
    Dlaczego? Zwykle kiedy lampa włącza celownik (AF assist pattern) eR bez problemu jeszcze, o przynajmniej 2ev w dół, ustawia ostrość. Faktem jest, że w szarości (1/25,/1.8,6400) eRka chce już używać diody. Przy wiekszym obiektywie (70-200/2.8is) jej światło jest nieco zasłaniane, niestety. W tych samych warunkach, bez żadnego wspomagania R mimo wszystko ustawia nieco szybciej niż 7d. Przy 1/5,/1.8,6400 af w R wyraźnie zwalnia i doostrza, ale 7d juz ledwo w ogóle daje radę (przelatuje przez cały zakres). Przy czym w wizjerze R widać całkiem sporo i wyraźnie jak w dzień, a w 7d to już jak zaglądanie do ślepej kiszki. To ostatnie może być zarówno wadą jak i zaletą.
    AF assist z R spokojnie sięga 8m w ciemności, ale jest bardziej niedyskretny niż z lampy.
    Żeby ponarzekać, zastanawia mnie dlaczego zrezygnowano z AF assist pattern z lampy. Niby wzorek jest w podczerwieni, czego matryca ma nie widzieć ze względu na filtr ir, to jednak jest też czerwony i R zdecydowanie na niego reaguje. Ale C często wie lepiej niż nam się wydaje, że przeciwnie.

Pozdrawiam!
    wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Czyli co i dlaczego, bo szczerze mówiąc nie wiem. Dla mnie jest jasne, że DSLR + lampa w reportażu w low light będzie nieporównywalnie lepsza niż bezlustro.
    To jak dla Ciebie jest to jasne to nie masz problemu. Dla mnie jest jasne że ja już lustra nie kupię (głównie za sprawą AF ale nie tylko), a ponieważ nie mam obecnie FFa więc sprawa jest stosunkowo prosta .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 15-02-2019 o 00:09
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    ..względnie tanie dwa RF: 35 i 24-105. ..
    Słowo względnie bardzo tu pasuje. Bo jak na te jasność to one są drogie. Z drugiej strony znam ludzi dla których body R to żaden wydatek.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Bywalec
    Miasto
    Nowy Sącz

Hihi, znowu rozmowy na temat przewagi lusta nad bezlustrem i vice versa. Co do APS-C to ono chyba poszło do EOSów M. Chociaż wydaje mi się, że wydanie czegoś pokroju 7D dla systemu RF jest bardzo możliwe. Wydaje mi się, że seria luster z numerami 000-0000 przejdzie do EOS-M, Canon uśmierci serię 00 (80D+) i będzie chciał by ludzie zamienili ją na takie aparaty jak Canon RP (z korzyścią dla Canona, bo obiektywy droższe, ale ludzie będą szukać odpowiedników obiektywów EF-S...).

Co do 70-200 to jest mniejszy ale nie wydaje mi się, żeby wagowo również - wygląda jakby miał ważyć te 1,5 kg...
    Ostatnio edytowane przez Photointo ; 15-02-2019 o 07:05

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Tak na spokojnie porównując (nie da się nie porównywać RP z krzykliwą reklamą najtańszego ML FF na rynku do obecnych już w sprzedaży aparatów - to sprawa oczywista) - to sporo racji w tym jest https://www.sonyalpharumors.com/sony...D3R9V8ZEBT1WG8
    Ostatnio edytowane przez candar ; 15-02-2019 o 08:26
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Tyle że Sony jest większy i cięższy.

Co to jest ten ibis? Skoro się pytam to pewnie do niczego mi nie jest potrzebny. Ale fakt jesli canon nie ma stabilizacji matrycy to potezny minus. Tak samo jak żałosny czas pracy.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Tyle że Sony jest większy i cięższy.

Co to jest ten ibis? Skoro się pytam to pewnie do niczego mi nie jest potrzebny. Ale fakt jesli canon nie ma stabilizacji matrycy to potezny minus. Tak samo jak żałosny czas pracy.
    Moduł stabilizacji matrycy w sony to bodaj dodatkowe 200 gramów

Jeśli używa się manualnych szkieł z czasów analoga to obecność stabilizacji na pokładzie jest koniecznością. To samo dotyczy zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych. BTW - https://www.spidersweb.pl/2014/11/sony-a7-ii.html

Filmik Sony A7 II (2014) - 5 Axis Stabilization https://www.youtube.com/watch?v=dZwi4ehTtiA i https://www.youtube.com/watch?v=Q6p7VVNkkUA

Jakoś nie bardzo wyobrażam sobie premierę bezlustra bez stabilizacji matrycy w 2019 roku. Coś jak zupa grzybowa bez grzybów
    Ostatnio edytowane przez candar ; 15-02-2019 o 09:27
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Obejrzałem przed chwilą jakieś amerykańskie hends on z prezentacji - kilka godzin w Nowym Orleanie. Co mnie bardzo rozczarowało, to żałosna praca eye-AF. Generalnie często na chwilę gubił oko, a po odejściu kilku kroków (w sensie 2-3) pozostawało tylko ostrzenie na głowę.
    Szkoda, bo to jest jedna z najbardziej mnie interesujących funkcji.

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Ani 5d ani 6d moje obecne nie ma stabilizacji matrycy, chyba moge żyć bez tego. No i sony nie ma obracanego ekranika tylko jakis taki niepelnosprawny ten wyswietlacz.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Strona 7 z 97 PierwszyPierwszy ... 567891757 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów