ja mam zawsze pare bateryjek w kieszyni i ten system polecam
ja mam zawsze pare bateryjek w kieszyni i ten system polecam
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Można ładować z Powerbanków i ładowarek, które posiadają funkcję Power Delivery i z tego co wiem tylko oryginalne baterie.
https://www.photographer-limerick.com/
Canon G3, Canon 450D, Canon 80D, Canon 6DMKII, Canon SX60HS, Canon R, Sigma 24-105mm F4 ART, Canon 50mm F1.8 STM, Canon 100mm F2.8, Canon 70-200mm F2.8 IS II USM, Canon 70-300mm F4-5.6 IS II USM Nano
Żadnej funkcji włączać nie trzeba - ładowarka lub powerbank musi być jedynie w standardzie Power Delivery (czyli najczęściej gniazdo USB-C na ładowarce) - i oczywiście tylko oryginalna bateria.
I oczywiście kabel też musi być zgodny z Power Delivery (PD) (czyli najczęściej jest to kabel USB-C do USB-C).
Zdaje się ładowarki od nowego Macbooka (te z USB-C) też mają Power Delivery (PD), ale musiałbym to jeszcze sprawdzić.
Oczywiście bateria musi być też rozładowana, bo pełnej nie naładuje bardziej
Podłączyłem, sprawdziłem, działa - ale sens tej funkcji raczej jest znikomy. Aparat musi być w trakcie ładowania wyłączony i nieużywany, nie da się też po prostu używać aparatu na takiej ładowarce (bez baterii). Więc to raczej tylko ciekawostka.
Jak już tutaj padło, lepiej mieć kilka baterii, niekoniecznie oryginałów (choćby polskie GC), oraz dobrą ładowarkę sieciową - mam taką na dwie baterie z ładnym wyświetlaczem i polecam.
Ostatnio edytowane przez mxw ; 28-10-2021 o 19:34
pozdro.,
m.
Dokładnie, też właśnie sprawdziłem - EOS RP także ładuje się z ładowarki do MacBooka* (takiej z USB-C).
Ciekawe jak z wydajnością takiego ładowania i jak bardzo to się nagrzewa (w końcu bateria jest w środku) i jak bardzo negatywnie to wpływa na aparat.
Niezmiennie nadal twierdzę, że dobra ładowarka sieciowa ładująca od 10 do 100% w 60/90 minut jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem.
* ale te ładowarki Apple to już też historia - od tygodnia nowe MacBooki Pro mają zasilacze MagSafe 3, co akurat bardzo popieram.![]()
pozdro.,
m.
W canonie RP gdy wciskam guzik do powiększenia najpierw jest x5 a następnie x10 i dopiero następne naciśnięcie przycisku wraca do pełnego obrazu.
Natomiast w canonie R mam tylko jedno powiększenie x5.
Czy jest możliwość zmiany aby w canonie RP również było tylko jedno powiększenie ?
Szukam, szukam i nigdzie nie mogę tego znaleźć.
Zastanawiam się nad kupnem tego aparatu. Powiedzcie mi, czy jak podepnę szkło 15-85 przez adapter to będę miał pokrycie kadru w całym zakresie ogniskowych? Jak to wygląda w FF?
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200