No tak, bardzo rzeczowe argumentyCofając się do aparatu z lat 80-tych canona F1N, którego używam również mogę żyć bez IBIS, bez matrycy cyfrowej, odchylanego i obrotowego ekranu, wyświetlacza LCD i bez AF-a
Może cofniemy się jeszcze bardziej w czasie do początków fotografii ?
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
A to nie jest tak, że przy większej odległości ostrzenie na oko już nie jest potrzebne, bo głębia jest większa i cała twarz jest już ostra?
Co do tych prezentacji z eye-af zwróć uwagę, że mało kiedy pokazują zdjęcia wynikowe w powiększeniu. Zawsze tylko widok ekranu, po którym kwadracik afu dzielnie trzyma się oka. Przez chwilę bawiłem się kiedyś S a7III i też tak to wyglądało. Po powiększeniu zdjęć okazało się, że jednak nie były trafione w punkt -szkła natywne sony 28/2 i 85/1.8.
Oczywiście, że Canon ma to na razie gorzej rozwiązane. Jednak osobiście podchodzę do tej funkcji ostrożnie i bez przesądzonej ekscytacji![]()
Miłego dniamoja www
@cauchy - Piszesz "Ani 5d ani 6d moje obecne nie ma stabilizacji matrycy, chyba moge żyć bez tego". Tak więc tego...jeśli nie chwyciłeś ww. to bardziej łopatologicznie napiszę
Jak nie potrzebuję szybkiego i celnego AF-a z EYE AF z ostrością na oczach przy f/1.2 na każdym zdjęciu, stabilizacji matrycy z dowolnym przypiętym szkłem oraz matrycy o dużej rozpiętości tonalnej i EVF w którym od razu koryguję parametry ekspozycji - to biorę na foty tzw. "kfjatkuf" starego canona F1N z lat 80-tych http://www.mir.com.my/rb/photography...1n/concept.htm Ale w każdej innej sytuacji gdzie liczy się 100% celnych naświetlonych w punkt zdjęć biorę bezlustro, które to umożliwia.
Czego nie rozumiesz ?
BTW - Canon EOS RP Anno Domini 2019 też nie jest z lat 80-tych i jako taki mógłby być lepiej wyposażonyAle i tak wróżę mu zawrotny sukces rynkowy bo znam osoby, które na niego czekały - mały, zgrabny, lekki i względnie tani bezlusterkowiec FF do torebki.
Ostatnio edytowane przez candar ; 15-02-2019 o 10:46
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
może inaczej, czy są jakieś usprawnienia względem 6D którego mam od 5 lat? jeśli tak to jest to pierwszy aparat w kolejce dla mnie.
niech tylko do tej podróżniczej puszki dadzą też podróżniczy obiektyw, jak tamron 28-300 i jestem pozamiatany. Już przeżyję ten żałosny aku..
No widzisz, najgorzej jest z możliwością przetestowania. Ostatnio chciałem sprawdzić eosa R w sklepie fotograficznym w Krakowie i ostatecznie nie dali mi go nawet włączyć. Wcześniej na ich profilu fb uzgodniłem, że nie ma z tym problemu. Byłem akurat przejazdem więc jakoś bardzo się nie gniewamno ale to niestety nie jest USA gdzie sobie do woli testujesz albo po tygodniu oddajesz bo jest lipa. Brakuje też wypożyczalni. A jeśli są to ceny rzędu 10% za wypożyczenie.
Miłego dniamoja www
wiem tylko że chcę mieć nie więcej niż kilogram na aparat + obiektyw
ej, a co z tym systemem M? zapomnieli o nim? tak patrzę na flagowce to dwa lata temu miały premierę.. a po 10 latach z FF mam ochotę się przepiąć na APS-C