Miłego dniamoja www
Nie mam dużo szkieł. W zasadzie pod FF zostałaby mi tylko stałka canona 50 1.4. Obecnie chce kupić tamrona 35 1.8 z uwagi na stabilizacje. Pod FF chciałbym jakiegoś zooma dokupić, ale właśnie. Jak wsółpraca adaptera z tamronami? Jednak z mocowaniem EF można kupić tańsze obiektywy
Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
moja galeria: www.nowydudzi.deviantart.com
"Gdy tylko umiera człowiek, umiera również jego fotografia." Katherine Mansfield
50/1.4 to bardzo fajne szkło. Przerobiłem kilka sztuk. Używałem przez wiele lat. Mam jednak wrażenie, że przy systemie R nie wykorzystujemy pełnego potencjału. To szło ma wolny Af szczególnie przy pracy ciągłej i przeostrzaniu. Mówiąc dosadnie eyeAF w trybie ciągłym nie wyrabia. Możesz zostawić, bo możliwości i obrazek są w porządku, ale można też wymienić z niewielką dopłatą do rf50/1.8.
Tamron 35/1.4 będzie dobrze chodził. Osobiście wolałbym jednak kupić używaną Sigmę art za 2k zł.
Ogólnie efy chodzą bez problemu przez adapter. To tylko przeniesienie styków.
Miłego dniamoja www
Na miałem front focus na c50 1.4 i 85 1.8 ma r
Piszę przez pryzmat używania R:
Powiem szczerze, że też mam taką obserwację, że przy ostrzeniu na oku lepiej zostawić AF w trybie ONE SHOT niż SERVO przy szkłach EF. Nie jest to może jakoś szczególnie uciążliwe, ale jednak da się zauważyć różnice, przy czym nie mam pewności czy to kwestia szkieł EF czy tego, że AF po prostu ciągle pracuje.
Generalnie na serii R problemów FF/BF nie powinno być z uwago na rodzaj AF, no chyba, że szkło uszkodzone na maksa.
Do RP są wręcz stworzone stałki RF 35 i 50 w wersji 1.8
Nie powinno. Nie wiem czy uszkodzone bo na lustrzane działały w punkt. Problem był na kilku metrach w plenerze. Więc albo były zbyt mało kontrastowe i af głupiał, albo przymykał przy ostrzeniu. Oki i Arty bez problemu.
Zmieniłem na RF 50 i 85 STM i tak czy siak są dużo lepsze przy pełnej dziurze. 85 jeszcze lepsze że stabilizacją.
A waszym zdaniem lepiej inwestować w RP, czy zostać jeszcze na apsc z 70d i dokupić szkło na ef? Wiem, że pytanie dość ogólne ale pytam sięo prywatną opiniegdzieś z tyłu głowy liczę, że canon wypuści np. rp mark 2 z lepszą matrycą. Tylko jak wypuści to strzelam, że za min 2 lata. Teraz wyraźnie skupili się na sprzęcie z górnej półki
Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowane przez dudzi90 ; 28-04-2021 o 09:25
moja galeria: www.nowydudzi.deviantart.com
"Gdy tylko umiera człowiek, umiera również jego fotografia." Katherine Mansfield
Miłego dniamoja www