Dlaczego? Zwykle kiedy lampa włącza celownik (AF assist pattern) eR bez problemu jeszcze, o przynajmniej 2ev w dół, ustawia ostrość. Faktem jest, że w szarości (1/25,/1.8,6400) eRka chce już używać diody. Przy wiekszym obiektywie (70-200/2.8is) jej światło jest nieco zasłaniane, niestety. W tych samych warunkach, bez żadnego wspomagania R mimo wszystko ustawia nieco szybciej niż 7d. Przy 1/5,/1.8,6400 af w R wyraźnie zwalnia i doostrza, ale 7d juz ledwo w ogóle daje radę (przelatuje przez cały zakres). Przy czym w wizjerze R widać całkiem sporo i wyraźnie jak w dzień, a w 7d to już jak zaglądanie do ślepej kiszki. To ostatnie może być zarówno wadą jak i zaletą.
AF assist z R spokojnie sięga 8m w ciemności, ale jest bardziej niedyskretny niż z lampy.
Żeby ponarzekać, zastanawia mnie dlaczego zrezygnowano z AF assist pattern z lampy. Niby wzorek jest w podczerwieni, czego matryca ma nie widzieć ze względu na filtr ir, to jednak jest też czerwony i R zdecydowanie na niego reaguje. Ale C często wie lepiej niż nam się wydaje, że przeciwnie.
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 15-02-2019 o 00:09
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Hihi, znowu rozmowy na temat przewagi lusta nad bezlustrem i vice versa. Co do APS-C to ono chyba poszło do EOSów M. Chociaż wydaje mi się, że wydanie czegoś pokroju 7D dla systemu RF jest bardzo możliwe. Wydaje mi się, że seria luster z numerami 000-0000 przejdzie do EOS-M, Canon uśmierci serię 00 (80D+) i będzie chciał by ludzie zamienili ją na takie aparaty jak Canon RP (z korzyścią dla Canona, bo obiektywy droższe, ale ludzie będą szukać odpowiedników obiektywów EF-S...).
Co do 70-200 to jest mniejszy ale nie wydaje mi się, żeby wagowo również - wygląda jakby miał ważyć te 1,5 kg...
Ostatnio edytowane przez Photointo ; 15-02-2019 o 07:05
Tak na spokojnie porównując (nie da się nie porównywać RP z krzykliwą reklamą najtańszego ML FF na rynku do obecnych już w sprzedaży aparatów - to sprawa oczywista) - to sporo racji w tym jest https://www.sonyalpharumors.com/sony...D3R9V8ZEBT1WG8
Ostatnio edytowane przez candar ; 15-02-2019 o 08:26
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Tyle że Sony jest większy i cięższy.
Co to jest ten ibis? Skoro się pytam to pewnie do niczego mi nie jest potrzebny. Ale fakt jesli canon nie ma stabilizacji matrycy to potezny minus. Tak samo jak żałosny czas pracy.
Moduł stabilizacji matrycy w sony to bodaj dodatkowe 200 gramów
Jeśli używa się manualnych szkieł z czasów analoga to obecność stabilizacji na pokładzie jest koniecznością. To samo dotyczy zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych. BTW - https://www.spidersweb.pl/2014/11/sony-a7-ii.html
Filmik Sony A7 II (2014) - 5 Axis Stabilization https://www.youtube.com/watch?v=dZwi4ehTtiA i https://www.youtube.com/watch?v=Q6p7VVNkkUA
Jakoś nie bardzo wyobrażam sobie premierę bezlustra bez stabilizacji matrycy w 2019 roku. Coś jak zupa grzybowa bez grzybów![]()
Ostatnio edytowane przez candar ; 15-02-2019 o 09:27
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Obejrzałem przed chwilą jakieś amerykańskie hends on z prezentacji - kilka godzin w Nowym Orleanie. Co mnie bardzo rozczarowało, to żałosna praca eye-AF. Generalnie często na chwilę gubił oko, a po odejściu kilku kroków (w sensie 2-3) pozostawało tylko ostrzenie na głowę.
Szkoda, bo to jest jedna z najbardziej mnie interesujących funkcji.