mam ta matryce w 6D2 i jak do moich potrzeb to ona jest znakomita. RP nie kupilbym z wielu powodow jak telewizorek (i to bidny) w roli celownika, popaprana ergonomia, koniecznosc uzywania adapterow do zapiecia normalnej optyki, beznadziejna zywotnosc baterii, niedopasowana do tych brakow cena... ale na pewno nie z uwagi na matryce. jak RP spadnie do odpowiedniej dla jakosci tego aparatu ceny (500~600 EUR) to moze sobie kupie to jako aparat do torebki z 50/1.4 (albo STM) - kiedy nie robie zdjec na serio i nie musze miec normalnego narzedzia pracy. bo obrazek z tych 26Mpix mi sie wyjatkowo podoba. w porownaniu z moim obecnym torebkowym 70D+28/2.8 to to bedzie gigantyczny skok jakosciowycokolwiek by twoje wykresiki nie udowadnialy
zeby nie bylo niejasnosci - fanem wykresikow i tego rodzaju pomiarow nie bylem i nie bede. nawolalem sie tysiace RAW-ow z "duzo lepszej" na wykresikach matrycy 24Mpix (w M5), nawolalem sie dziesiatki tysiecy z 6D czy 6D2... i te dwa ostatnie bija na glowe M5. zupelnie nie te kolory i kontrasty. a to dla mnie wazniejsze niz jakies tam opowiastki o tym, ze wyciagane o 5EV zdjecie d* niedzwiedzia czarnego w jaskini ma mniejsze szumy. nie robie takich zdjec![]()