To forum jest takie trochę dziwne, im dłużej tu zaglądam tym bardziej się dziwię. Dużą część aktywnych użytkowników stanowią pesymiści, frustraci, których głównym zadaniem jest wyszukiwanie błędów i potknięć inżynierów i marketingowców z firmy "C".
Jest dzień kiedy firma prezentuje nowe R5 i R6 i z forum poświęconym tej firmie nikogo nie ma?
3/4 postów jest na zasadzie: kopiuj - wklej, zero własnych doświadczeń, bo nie trzymali aparatu o którym piszą w ręku.
Drugą, sporą część stanowią wielbiciele koncernu na "S", za każdym razem porównujący "C" do "S" i na koniec, ale ja mam "S" - bo lepsze.
Miałem okazję być na trzydniowych warsztatach, gdzie jednym z głównych punktów programu była prezentacja najnowszych bezlusterkowych body firmy "S". Od razu na wstępie przedstawiciele koncernu dali taki przypał, że wstydzą się i rumienią do dzisiaj.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
No cóż taki urok CB. Choć z tego co pamiętam zawsze były różne złośliwości, ironia, często zbyt duża pewność siebie, czy wywyższanie się. Jednak głównie w męskim gronie to często normalkana pewno warto należeć do różnych społeczności, bo tu faktycznie często jest po prostu nieprzyjemnie przez paru użytkowników, którzy nie potrafią w pewnym momencie powiedzieć sobie STOP.
Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka
Miłego dniamoja www
Wydaje mi się, że na tym forum technika zdominowała resztę. Najwięcej postów jest o tym czym i jak, a nie ma prawie wcale o FOTOGRAFII jako takiej. Prym wiodą ślubniacy, a ja tym ludziom po prostu, po ludzku współczuję. Pół beczki soli zeżarłem fotografując śluby, więc mam nieco pojęcia i wiem, że jak ktoś się w to poważnie zaangażuje nie ma życia domowego, prywatnego, czasu dla dzieci. Są pieniądze tylko po co jak nie ma czasu z nich skorzystać. Nie ma takiej kwoty dla której podjąłbym się robić teraz ślub, wolny jestem, i . . . stary.
Na szczęście mieszkam w takim miejscu gdzie fotograficznie dzieje się bardzo dużo, często kilka imprez na raz, po kilka wernisaży fotograficznych tygodniowo. Ostatni weekend warsztaty z Leicą i Hasselbladem, wypożyczenia sprzętu do testowania. W tym samym czasie działała Akademia Odkryć Fotograficznych, tuż obok Kazimierska Wiosna Fotograficzna, wernisaże organizowane przez prof.Leszka Mądzika (ZPAF) i sto innych.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 15-09-2020 o 09:41
No i pięknie. Ważne by nie zapomnieć tego co jest najważniejsze w tym wszystkim.
Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka
Miłego dniamoja www
na temat Battery Packa do RP zapytałem na fejsie, ale nie ma nikogo kto by coś takiego używał.
Wysłałem mail do Newella ciekawe czy odpiszą?
Ostatnio edytowane przez Jacek ; 15-09-2020 o 10:03
Dostałem odpowiedź od firmy Newell dotyczącą Battery Packa do RP.
Otóż z tej odpowiedzi wynika, że:
1. Może być w BP tylko jeden aku, (to jest o tyle ważne, że jak się rozładuje jeden to skąd wiadomo który?)
2. Nawet jeżeli nie mam zamiaru używać spustu migawki w BP, to pomimo to, BP musi być połączony z body kabelkiem - i to zupełnie eliminuje chęć zakupu tego Battery Packa.
Z firmy Newell dostałem mail prostujący poprzednią informację (widocznie sprawdzili)
po podpięciu RP z ich gripem ale bez połączenia kabelkiem, wszystko w body działa,
tylko nie działają przyciski w gripie, i jest ok, to mi pasuje.
Ha! Tak przeczuwałem, a Tobie dziękuję, bo oszczędziłeś mi swoją dociekliwością poszukiwań. 1 akumulator może być, a kabelek nie musi.
No to jeszcze mam do rozwiązania kwestię pytania, czy aparat pokazuje przy zamiennikach stopniowe zużycie, czy jest 100% i nagłe trach, nie ma prądu.