Strona 55 z 97 PierwszyPierwszy ... 545535455565765 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 961

Wątek: Canon EOS RP

Coś już napisał Awatar acekd
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Canon EOS RP

Ha, ha odnośnie moich gabarytów. Rozumiem, ze mogłem wywołać wrażenie, że to one wpływają na wybór aparatu. Nie wzrost, waga i wielkość dłoni w normie. Wychowałem się na Psix a to już naprawdę dużo waży, a z obiektywami to...... Ale waga wraz z wiekiem nabiera znaczenia. Myślę jednak, że ani nie waga, ani inna obsługa menu, nie były powodem wyboru Canona i rezygnacji z Sonego.
    Chyba przyzwyczajenie.

Odnośnie RP i R
    Oczywiście pisałem o R, ale brałem również pod uwagę RP, bo niższa cena.
    Różnica najważniejsza, to matryca, gorsza zdecydowanie w RP. To zadecydowało. Reszta to drobne różnice (MZ). AF i gusikoligia prawie identyczne. Dziwne i niepraktyczne mocowanie statywu

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Canon EOS R6

W Canonach serii EOS było coś takiego jak mikroregulacja, usuwająca problem z backfocus, frontfocus. W instrukcji obsługi Canona RP już tego nie widzę, czy nie jest potrzebna, czy tylko serwis, gdyby takowa zaistniała?

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Cytat Zamieszczone przez Jacek Zobacz posta
    W Canonach serii EOS było coś takiego jak mikroregulacja, usuwająca problem z backfocus, frontfocus. W instrukcji obsługi Canona RP już tego nie widzę, czy nie jest potrzebna, czy tylko serwis, gdyby takowa zaistniała?
    Bezlusterkowce cierpią mniej na dolegliwość BF/FF stąd ten element jest zbędny w R-kach.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Uzależniony
    Miasto
    .

Cytat Zamieszczone przez Jacek Zobacz posta
    Nie zaistnieje bo nie ma tego problemu w bezlusterkowcach. Ostrość ustawiana jest bezspośrenio na matrycę.

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

@odziownik dosyć ważne jest jakie obiektywy chcesz podpiąć do tego Rp. Ten aparat ma raczej mały chwyt. Z takim 35RF/1.8 jest bardzo fajnie, ale już z dłuższymi, cięższymi szkłami nie jest tak wesoło. Polecam podejść do sklepu i sprawdzić ten korpus z 2-3 docelowymi obiektywami. Osobiście aktualnie używam R i 6dII(ten sam sensor co RP). W zasadzie oba polecam. Ten pierwszy oczywiście bardziej. Przy czym wbrew temu co tu ludzie piszą w ogóle nie chodzi o matrycę.
    Jeśli twój limit cenowy jest ustawiony na sztywno to RP chyba nie ma konkurencji w ML-ach FF. Nikon Z6 jest w cenie EOSa R i Sony a7III. Nie się co dłużej zastanawiać. Dokupisz do niego 35RF i pewnie nie będziesz odpinał ew. ef85/1.8 do portretów dzieciaków. Zresztą idą nowe (prawdopodobnie) tanie RF-y 50/1.8 i 85/2...
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    @odziownik dosyć ważne jest jakie obiektywy chcesz podpiąć do tego Rp. Ten aparat ma raczej mały chwyt. Z takim 35RF/1.8 jest bardzo fajnie, ale już z dłuższymi, cięższymi szkłami nie jest tak wesoło. Polecam podejść do sklepu i sprawdzić ten korpus z 2-3 docelowymi obiektywami. Osobiście aktualnie używam R i 6dII(ten sam sensor co RP). W zasadzie oba polecam. Ten pierwszy oczywiście bardziej. Przy czym wbrew temu co tu ludzie piszą w ogóle nie chodzi o matrycę.
    Jeśli twój limit cenowy jest ustawiony na sztywno to RP chyba nie ma konkurencji w ML-ach FF. Nikon Z6 jest w cenie EOSa R i Sony a7III. Nie się co dłużej zastanawiać. Dokupisz do niego 35RF i pewnie nie będziesz odpinał ew. ef85/1.8 do portretów dzieciaków. Zresztą idą nowe (prawdopodobnie) tanie RF-y 50/1.8 i 85/2...
    Jeżeli nie chodzi o matryce to zdradź o co chodzi

Zablokowany
    Miasto
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Jeżeli nie chodzi o matryce to zdradź o co chodzi
    jinks'owi pewnie chodzi o to, ze w przypadku klikacza na moim poziomie nie odczuję wielkiej różnicy z powodu gorszego sensora. Tak to przynajmniej rozumiem. Analizując dalszą wypowiedź jinks jako jeden z nielicznych tutaj potrafi uwzględnić aspekt finansowy - jak wspominałem, mój aparat nie zarobi dla mnie złamanego grosza a pochłonie grube pieniądze

Co do tematu to zagwozdkę mam niemiłosierną zagwozdkę. Zaawansowane body (R, Z6, A7III) kosztuje w granicach 8k, do tego trzeba kupić jakiś słoik. RP z ponoć niezłym obiektywem o sporym pokryciu ogniskowych kosztuje tyle ile te wspomniane body. Z jednej strony jak go kupię to pewnie nie zmienię przez najbliższych 10 lat, z drugiej jak dołoży do body to się odbije na obiektywach, a jednak nauczony przygodą z nikonem - lepiej zainwestować w szklarnię niż korpus. Więc chyba pozostanę przy RP. Dam sobie jeszcze trochę czasu na dojrzewanie tej decyzji, może pojawią się jakieś używki albo dobre promocje

PS. @jinks - dołożyłeś kolejny cenny głos do dyskusji, dzięki
    Ostatnio edytowane przez odziownik ; 25-06-2020 o 11:33

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez odziownik Zobacz posta
    jinks'owi pewnie chodzi o to, ze w przypadku klikacza na moim poziomie nie odczuję wielkiej różnicy z powodu gorszego sensora. Tak to przynajmniej rozumiem. Analizując dalszą wypowiedź jinks jako jeden z nielicznych tutaj potrafi uwzględnić aspekt finansowy - jak wspominałem, mój aparat nie zarobi dla mnie złamanego grosza a pochłonie grube pieniądze

Co do tematu to zagwozdkę mam niemiłosierną zagwozdkę. Zaawansowane body (R, Z6, A7III) kosztuje w granicach 8k, do tego trzeba kupić jakiś słoik. RP z ponoć niezłym obiektywem o sporym pokryciu ogniskowych kosztuje tyle ile te wspomniane body. Z jednej strony jak go kupię to pewnie nie zmienię przez najbliższych 10 lat, z drugiej jak dołoży do body to się odbije na obiektywach, a jednak nauczony przygodą z nikonem - lepiej zainwestować w szklarnię niż korpus. Więc chyba pozostanę przy RP. Dam sobie jeszcze trochę czasu na dojrzewanie tej decyzji, może pojawią się jakieś używki albo dobre promocje

PS. @jinks - dołożyłeś kolejny cenny głos do dyskusji, dzięki
    "uwzględnić aspekt finanasowy" - gdyby aspekt finansowy był istotny to kupiłbyś używkę 6DI lub 5DII i przyzwoitą używaną optykę L - kupujesz kastrata "funkiel nówkę" wniosek - masz kasę do wyrzucenia - u mnie na wsi w takich przypadkach się mówi ze jesteśmy zbyt biedni aby kupować tanie produkty

"ponoć niezłym obiektywem o sporym pokryciu ogniskowych" - obiektywy o sporym pokryciu ogniskowych z założenia nie są niezłe - nie należy oczekiwać cudów - i obiektyw jest warty tyle ile za niego płacisz albo mniej - najczęściej mniej - jeśli kupujesz zestaw z kitem i obiektyw kosztuje (wychodzi) 3000zł, a nie 5000zł jak sprzedawany w oddzielnym pudełku to oznacza że obiektyw jest warty 3000zł i taka jest jego rzeczywista wartość, a 5000zł to mit producenta mający uzasadnić wydanie 3000zł - to są proste fakty.

pozycjonowanie produktu starą technologią matrycy jest chyba wyjątkową cechą naszej ulubionej firmy i wyjątkowo w@#$$%$^# ale jeśli oderwiemy się od tematu starej technologii matrycy to pozostanie reszta trzeba ocenić czy pozostałe aspekty tego kastrata są warte pieniędzy na niego wydanych - i pewnie każdy ma na to inną odpowiedź - ktoś napisał ze ta technologia w 6D nie budzi takich emocji - no nie budzi bo to był inny czas rozwoju naszej ulubionej firmy ale 6DII już budzi - sam nie kupiłem 6DII głównie przez to.

ogólnie ten aparat pewnie robi zdjęcia niektóre nawet pewnie dobrze kupuj do niego elki i nie powinieneś bardzo narzekać na zdjęcia - warto poczytać o innych aspektach jakich amator kupujący fullfrejma oczekuje od korpusu np. filmowaniu - jesli nie filmujesz to w ciągu 10 lat (bo taki czas użycia deklarujesz) na pewno zaczniesz.
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 25-06-2020 o 19:43

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    "uwzględnić aspekt finanasowy" - gdyby aspekt finansowy był istotny to kupiłbyś używkę 6DI lub 5DII i przyzwoitą używaną optykę L - kupujesz kastrata{...}.
    uwzgledniajac AF to "kastrat" jest z jednak z zasadniczo innej bajki i pozwala bezstresowo bawic sie fotografia. Ogólnie używka 6DI lub 5DII pewnie robi zdjęcia, niektóre pewnie nawt ostre...

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez cybertoman Zobacz posta
    uwzgledniajac AF to "kastrat" jest z jednak z zasadniczo innej bajki i pozwala bezstresowo bawic sie fotografia. Ogólnie używka 6DI lub 5DII pewnie robi zdjęcia, niektóre pewnie nawt ostre...
    podsumuję dyskusję parafrazą klasyka - zasadniczo to nikt mi nie wmówi kastrat to kastrat

Strona 55 z 97 PierwszyPierwszy ... 545535455565765 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów