-
Moderator
Odp: Canon EOS RP
No nie mogę, na forum polecają Nikona 
Ale dziwne skoki robisz, jeśli chodzi o pomysły. Z7 nie, może RP. Dlaczego skok z górnej półki Nikona na budżetowego Canona?
Co do eyefocus. Jest taki film na YT gdzie porównuje ktoś odległość z jakiej aparat wykryje oko. Sony z ogromnej, Nikon z bliższej. Tylko pomyślmy nad praktyką, bo tym się tam nikt nie zajął. Co mi daje złapanie oka z 15 metrów vs 5 metrów? Sugeruję zaprząc jakikolwiek kalkulator GO i zobaczyć co mi da wykrycie z 15 metrów. Przecież wystarczy, że aparat wyłapie wtedy głowę. Trzecia aktualizacja softu w Nikonach Z powoduje, że eyefocus jest absolutnie wystarczający i pewny.
Inny dziwny pomysł. Przeskok z D700 (model z roku 2008, matryca jak na dzis stosunkowo mało elastyczna) na Canon EF - to rozpatrywałeś. Dziwne.
Nie wiem jakie masz szkła, ale jeśli z silnikami to Z6 jest wyborem OK, albo Nikon D780, nowość, w której jest trochę rozwiązań z bezlusterowców, zobacz co on potrafi w trybie LV.
Napisałeś kategorycznie że bezlusterkowce sa przyszłością, tymczasem ja nie daje za to głowy. Najlepiej by były aparaty hybrydowe 2 w 1. D780 to pół kroku w te stronę. Mam nadzieję, że producenci lustrzanek pójdą odwazniej w te stronę, docenią AI z telefonów komórkowych itp. ale to temat na inną dyskusje.
Przeskakując z 12-letniego modelu na cokolwiek nowego zauważysz zmianę na lepsze bez względu na to, na co sie przesiądziesz. Pomijam ergonomię.
Fajnie się czyta zachwyty na fejsie ludzi, którzy mieli stare body DX i kupili nowe bezlustro z innego systemu pisząc nagle jakie to (dajmy na to) Sony lepsze. Pisząc o firmie, a nie bardzo zwracając uwagę na to, że porównują staroć z niskiej półki do nowości ze średniej półki. Odziownik, nie sugerują sie takimi wpisami.
Uprawnienia umieszczania postów