Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
Ciągle nie mogę pojąć, jak niby doświadczeni fotografowie piszą ciągle o konieczności prawidłowego naświetlenia stawiając to w kontrze do dużego DR. Owszem, jedno z drugim jest powiązane. Ale jeśli scena ma większe DR to oprócz prawidłowego naświetlenia (nie mozna prześwietlać by nie zabić bieli!!!) trzeba rozjaśnić detale w cieniach, a w tych cieniach musi być informacja o kolorze. Proste jak konstrukcja cepa, a jakoś niektórzy nie moga tego pojąć. Nawet jak się udowadnia to dając zdjęcia robione aparatami z matrycami z dużą i małą DR (m.in. cichy dawał w jakimś wątku z Canona i Sony).
Masz w zupełności rację. Wiekszy DR jest lepszy i przydatny. Sam nie kupiłem 6DII z racji braku postępu matrycy w stosunku do mojego 5DII i 6D.
Natomiast krucjata przeciw RP pod hasłem bezużyteczności matrycy może mylić wielu potencjalnych nabywców. Ta matryca nie ma DR na poziomie współczesnych matryc ale jakąś użyteczność jednak ma. Przykład wywołania RAWa z RP z netu (akurat dosyć prawidłowo naświetlonego):

Jak był:
Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	RPo-4766.JPG
Wyświetleń:	162
Rozmiar:	306,6 KB
ID:	3010

I po zgwałceniu w LR: Hihhlights -100, Shadows +100, Exposure +1,5
Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	RP+-4766.JPG
Wyświetleń:	157
Rozmiar:	547,3 KB
ID:	3011

Brutalniej już ten ten obrazek nie musi być traktowany.