Canon EOS RP
Zwiń
X
-
Ostatnio edytowany przez candar; 18138.Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6
obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com -
Odp: Canon EOS RP
[MENTION=37800]tomfoot[/MENTION], no i skarcił Cię znawca
[MENTION=18138]candar[/MENTION]. Bardzo mnie to wzrusza, że z taką dbałością edytujesz fragmenty postów dotyczących mojej osoby. Najpierw byłem tylko znawcą oświetlenia, teraz jestem znawcą wszystkich systemów. W pierwszej wersji miałem bliżej nie definiowany problem, teraz mam rzekomo problem z twoją osoba. Strach pomyśleć kim się stanę za godzinę, jak ten tekst się jeszcze bardziej rozwinie
Zajrzę wieczorem, przeczytam ostateczną wersję. Miłego dnia
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!Komentarz
-
Re: Odp: Canon EOS RP
Mała poprawka co do onego "skarcenia"[MENTION=37800]tomfoot[/MENTION], no i skarcił Cię znawca
[MENTION=18138]candar[/MENTION]. Bardzo mnie to wzrusza, że z taką dbałością edytujesz fragmenty postów dotyczących mojej osoby. Najpierw byłem tylko znawcą oświetlenia, teraz jestem znawcą wszystkich systemów. W pierwszej wersji miałem bliżej nie definiowany problem, teraz mam rzekomo problem z twoją osoba. Strach pomyśleć kim się stanę za godzinę, jak ten tekst się jeszcze bardziej rozwinie
Zajrzę wieczorem, przeczytam ostateczną wersję. Miłego dnia 
to nie są zdjęcia dla mnie i całe otoczenie ma być widoczne. Ale Ty oczywiście wiesz zawsze lepiej 
Również życzę miłego dnia, udanych zdjęć i dobrego światła!
--- Kolejny post ---
[MENTION=31648]robertskc7[/MENTION] Nie będzie światła "pokierowanego" w miejscu, które ma wiele różnych źródeł światła. To nie jest zdjęcie dla mnie i celem jest nie perfekcyjne oświetlenie modeli ukierunkowanym światłem z "błyskotek", ale pokazanie i oddanie charakteru miejsca z jego naturalnym (sztucznym) oświetleniem i widokiem za oknem. Gdybym chciał pokierować światłem to zrobiłbym zdjęcia w studiu albo w plenerze.Rozjaśnił bym na pierwszym zdjęciu postacie lokalnie plus jakieś detale i tyle. Dwie warstwy różnica max 2EV w c1. Maskowanie w PS. Wyciągając z dwójki cienie powstał ala hdr, gdzie nie ma pokierowanego światła, tam gdzie powinno moim zdaniem. Ale rozumiem przykład. Wałkowanie DR rp/6dII nie ma sensu. To tak jak porównywań diesla 1.5 z benzyną 2.0 Ta matryca jest pozbawiona takiej możliwości( wyciąganie z cieni ) i tyle.Ostatnio edytowany przez candar; 18138.Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6
obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.comKomentarz
-
Odp: Re: Odp: Canon EOS RP
To Ci się to nie udało moim zdaniem. Ciasno, facet w centrum odbiera całą uwagę. Ani klimatu, ani charakteru. Studyjna ustawka bez lampy - tak to odbieram. Gdyby to było dalej, szerzej, pod innym kątem, a ludzie byli by zajęci sobą ( bardziej reportażowo) a nie pozowaniem, to wtedy tak, a tak to nie czuję tego.Mała poprawka co do onego "skarcenia"
to nie są zdjęcia dla mnie i całe otoczenie ma być widoczne. Ale Ty oczywiście wiesz zawsze lepiej 
Również życzę miłego dnia, udanych zdjęć i dobrego światła!
--- Kolejny post ---
[MENTION=31648]robertskc7[/MENTION] Nie będzie światła "pokierowanego" w miejscu, które ma wiele różnych źródeł światła. To nie jest zdjęcie dla mnie i celem jest nie perfekcyjne oświetlenie modeli ukierunkowanym światłem z "błyskotek", ale pokazanie i oddanie charakteru miejsca z jego naturalnym (sztucznym) oświetleniem i widokiem za oknem. Gdybym chciał pokierować światłem to zrobiłbym zdjęcia w studiu albo w plenerze.Komentarz
-
Szanuję Twoje zdanie. "Reportażowe" to były inne zdjęcia z większą ilością osób. To miał być wyłącznie przykład do DR w RPTo Ci się to nie udało moim zdaniem. Ciasno, facet w centrum odbiera całą uwagę. Ani klimatu, ani charakteru. Studyjna ustawka bez lampy - tak to odbieram. Gdyby to było dalej, szerzej, pod innym kątem, a ludzie byli by zajęci sobą ( bardziej reportażowo) a nie pozowaniem, to wtedy tak, a tak to nie czuję tego.
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6
obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.comKomentarz
-
To może już skończmy ten OT...."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Beznadziejne te argumenty. Ktoś pokazuje co daje wyciąganie cieni a ortodoksi jak zwykle mają argumenty typu modelka źle sie uśmiechnęła. Jak brak argumentów to trzeba napisać cokolwiek złego o zdjęciu, by mieć ostatnie słowo?
To nie jest kwestia bezlustro vs lustrzanka, tylko kwestia DR matrycy. Czego dowodem są np. produkty firmy Nikon, gdzie matryce w lustrzankach mają też duże DR. Takie samo DR w bezlustrach jak w lustrzankach. Zresztą u Canona tez jest tak, DR w lustrzankach i bezlustrach jest podobne, z tym, że niestety słabe.
Dla odmiany uwaga na boku co do tego fragmentu:
Oświetlenie błyskowe by było płaskie gdyby użyc jednej lampy na aparacie. Tego nikt nie zaleca. Tutaj jednak byłby problem z ustawieniem lamp, szczególnie z kontry. Gdzie postawić tak, by nie było widać lampy? I problemem by było oparcie kanapy. Na głowy (włosy) padnie światło z tyłu, ale na ciała już nie. Co prawda głowa (twarz) jest najważniejsza, ale nie da sie tego oświetlić idealnie. Trzeba by było inaczej ustawić ludzi/meble."Rzeźbienie" zaczęłoby się dopiero przy oświetleniu lampą błyskową gdzie wszystko byłoby płaskie. O tym, że widoku za oknem również by nie było a jedynie wypalona plama od lamp błyskowych chyba nie muszę wspominać ? Nie lubię płaskiego oświetlenia lampami a tu musiałbym mieć co najmniej trzy lampy ze stripem oraz parawany wysłaniające. Wybacz, ale potrzebowałbym ciężarówkę sprzętu.
I kolejna uwaga - trochę tu dziwi zarzut o płaski błysk w sytuacji gdy zaprezentowane zdjęcie też nie pokazuje "trójwymiarowości".
3 lampy, 3 statywy, 3 softboxy szybkorozkładalne albo parasolka z dyfuzorem to razem poniżej 10 kg i to się zmieści w bagażniku samochodu kompaktowego. Nie potrzeba ciężarówki.Ostatnio edytowany przez Jacek_Z; 4025.Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)Komentarz
-
Jacku dziękuję. Uwierz mi, mam kilka statywów pod tła i są to duże 260 cm o wadze 2 kg jeden. Do tego 3 lampy studyjne po 2,5 kg = to już mamy prawie 14 kg. Do tego modyfikatory oraz sprzęt foto i lekko licząc będzie ca 20 kg.
Kwestią nie jest to, czy "to się zmieści w bagażniku samochodu kompaktowego", ale konieczność przeniesienia tego samemu 300 metrów i wejścia z tym na 7 piętro. Rzeczywistość naprawdę nie jest taka bajkowa jak się może to wydawać.Ostatnio edytowany przez candar; 18138.Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6
-
7 piętro oznacza windę, a na czas wyładunku można stanąć pod budynkiem.
Ciągle nie mogę pojąć, jak niby doświadczeni fotografowie piszą ciągle o konieczności prawidłowego naświetlenia stawiając to w kontrze do dużego DR. Owszem, jedno z drugim jest powiązane. Ale jeśli scena ma większe DR to oprócz prawidłowego naświetlenia (nie mozna prześwietlać by nie zabić bieli!!!) trzeba rozjaśnić detale w cieniach, a w tych cieniach musi być informacja o kolorze. Proste jak konstrukcja cepa, a jakoś niektórzy nie moga tego pojąć. Nawet jak się udowadnia to dając zdjęcia robione aparatami z matrycami z dużą i małą DR (m.in. cichy dawał w jakimś wątku z Canona i Sony).Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)Komentarz
-
Masz w zupełności rację. Wiekszy DR jest lepszy i przydatny. Sam nie kupiłem 6DII z racji braku postępu matrycy w stosunku do mojego 5DII i 6D.Ciągle nie mogę pojąć, jak niby doświadczeni fotografowie piszą ciągle o konieczności prawidłowego naświetlenia stawiając to w kontrze do dużego DR. Owszem, jedno z drugim jest powiązane. Ale jeśli scena ma większe DR to oprócz prawidłowego naświetlenia (nie mozna prześwietlać by nie zabić bieli!!!) trzeba rozjaśnić detale w cieniach, a w tych cieniach musi być informacja o kolorze. Proste jak konstrukcja cepa, a jakoś niektórzy nie moga tego pojąć. Nawet jak się udowadnia to dając zdjęcia robione aparatami z matrycami z dużą i małą DR (m.in. cichy dawał w jakimś wątku z Canona i Sony).
Natomiast krucjata przeciw RP pod hasłem bezużyteczności matrycy może mylić wielu potencjalnych nabywców. Ta matryca nie ma DR na poziomie współczesnych matryc ale jakąś użyteczność jednak ma. Przykład wywołania RAWa z RP z netu (akurat dosyć prawidłowo naświetlonego):
Jak był:
I po zgwałceniu w LR: Hihhlights -100, Shadows +100, Exposure +1,5
Brutalniej już ten ten obrazek nie musi być traktowany.https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200Komentarz
-
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!Komentarz
-
Myślę, że jak ktoś zajmuje się komercyjnie fotografią wnętrz to na takim zdjęciu albo umiejętnie zastosuje lampy albo wykona wielokrotnie zdjęcie ze statywu z różną korektą a potem zrobi delikatnego HDR-a. Nawet jeśli ma lepszą matrycę Sony, czy Nikona. Część osób tu na forum analizuje EOS-a RP wręcz w sposób laboratoryjny. To jest aparat, który ma być FAJNY i relatywnie niedrogi dla ludzi, którzy focą dla zabawy a nie zaawansowany.Miłego dniamoja wwwKomentarz
-
Podaję link do oryginalnego RAWa i zachęcam do samodzielnego wywołania czymkolwiek:
https://www.imaging-resource.com/PRO...G_4766.CR3.HTM
Każdy może wtedy ocenić czy szumy i ich nasilenie po samodzielnej obróbce są strawne czy nie.
To nie jest mój głos w dyskusji nad wyższością matrycy z RP nad innymi bo jej osiągi laboratoryjne nie nadążają ale kopania leżącego nie pochwalam.
PS
Poczytałem opinie użytkowników na BH Photo i amatorzy, którzy weszli pierwszy raz w FF (dla nich to jest) cieszą się autentycznie tym body.Ostatnio edytowany przez marfot; 13342.https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200Komentarz
Komentarz