Strona 21 z 97 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 961

Wątek: Canon EOS RP

Początki nałogu Awatar swallow77
    Miasto
    Kristiansand, Koszalin

Domyślnie Odp: Canon EOS RP

Cytat Zamieszczone przez Photointo Zobacz posta
    Ja nie focę portretów tylko gołe... ściany:

https://drive.google.com/file/d/1inR...ew?usp=sharing

Canon 100 mm 2.8 macro IS
    Ja się temu zachowaniu wcale nie dziwie. Wystarczy wybrać większy punkt, lub rozszerzony o punkty sąsiednie (po to są, nie?).
    Dobrze sobie obejrzeć schematy budowy i działania af w lustrach i na matrycy - jak się to widzi i rozumie zasady działania fazowego af, to i zdziwienia nie będzie...

Pozdrawiam!
    wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez swallow77 Zobacz posta
    Ja się temu zachowaniu wcale nie dziwie. Wystarczy wybrać większy punkt, lub rozszerzony o punkty sąsiednie (po to są, nie?).
    Dobrze sobie obejrzeć schematy budowy i działania af w lustrach i na matrycy - jak się to widzi i rozumie zasady działania fazowego af, to i zdziwienia nie będzie...

Pozdrawiam!
    wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
    Dokładnie. Przede wszystkim trzeba zadbać o to żeby w punkcie af była jakaś krawędź, detal. Jak widać z filmu wtedy radzi sobie idealnie.
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie

łapanie ostrości na (białej) ścianie to poważny problem - firma minolta pokonała ten problem gdzieś pomiędzy 85 a 88 rokiem ubiegłego stulecia (pomiędzy modelem 7000 a 7000i) sprzedawca dumnie demonstrował mi różnicę jak kupowałem ową lustrzankę - mała i z pozoru nic nie znacząca literka "i" a jaki postęp. u naszej ulubionej firmy z łapaniem ostrości na białą ścianę jest różnie ale trzeba wierzyć że i ten problem zostanie kiedyś pokonany.

Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    łapanie ostrości na (białej) ścianie to poważny problem - firma minolta pokonała ten problem gdzieś pomiędzy 85 a 88 rokiem ubiegłego stulecia (pomiędzy modelem 7000 a 7000i) sprzedawca dumnie demonstrował mi różnicę jak kupowałem ową lustrzankę - mała i z pozoru nic nie znacząca literka "i" a jaki postęp. u naszej ulubionej firmy z łapaniem ostrości na białą ścianę jest różnie ale trzeba wierzyć że i ten problem zostanie kiedyś pokonany.
    A co to jest minolta?
    Miłego dnia
    moja www

Miasto
    Kielce

Ja bym temu RP jeszcze dał szansę. Trochę trzeba się przestawić po dslr.
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Wina 100 macro, tam AF to taki średni. Wiem bo go mam. Do ścian najlepszy 11-24 z manualnym ostrzeniem.

No właśnie ściana jest biała i ma problem na lekkim cieniu, ale pamiętam bardzo dobrze, że 6d nie miało tam problemu. Czytałem o tym, że autofocus reaguje na pionowe elementy w tej migawce. I ja to jestem w stanie zrozumieć tylko gdzie to wielkie halo, postęp i przełom w ostrzeniu w bezlustrach canona o którym tak pienią - ostrzenie minus 5EV w kopalni? Super, ale na ścianie w biały dzień już nie, hehe.
    Olaboga...

AFem opierającym się o detekcję kontrastu ostrzysz w miesca nie mające żadnego kontrastu i się dziwisz, że nie trafia... 6d Ci trafiało, bo pewnie czujnik AFa był większy i łapał większy obszar.
    Ostatnio edytowane przez technik8pl ; 03-03-2019 o 20:57
    3xEos R | 16-35L 2.8 III | 16-35L 4 IS | 24 1.4 art |35L 1.4 II | 50 1.4 art | 50 2.5 MACRO | 85L 1.4 IS | 85 1.4 art | 135 1.8 art | 70-200L 2.8 IS II | 70-300L 4-5.6 | 6x430ex rt III |

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Wina 100 macro, tam AF to taki średni...
    Jak się używa przełącznika do ograniczania zakresu pracy AF-a, to działa całkiem nieźle.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez technik8pl Zobacz posta
    AFem opierającym się o detekcję kontrastu ostrzysz w miesca nie mające żadnego kontrastu i się dziwisz, że nie trafia... 6d Ci trafiało, bo pewnie czujnik AFa był większy i łapał większy obszar.
    poza tym ten czujnik mógł być fazowy krzyżowy

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    ...
    poza tym ten czujnik mógł być fazowy krzyżowy
    Dokładnie, aczkolwiek podejrzewam rozmiar pojedynczego punktu. Punkt fazowy krzyżowy na białej ścianie też nie złapie ostrości.
    Najgorzej mają sprzedawcy w takich sytuacjach, bo klient przyjdzie do sklepu z awanturą, że mu sprzedali uszkodzony aparat/odeśle w ciągu 14 dni ramach prawa odstąpienia od umowy...
    Ostatnio edytowane przez technik8pl ; 03-03-2019 o 21:52
    3xEos R | 16-35L 2.8 III | 16-35L 4 IS | 24 1.4 art |35L 1.4 II | 50 1.4 art | 50 2.5 MACRO | 85L 1.4 IS | 85 1.4 art | 135 1.8 art | 70-200L 2.8 IS II | 70-300L 4-5.6 | 6x430ex rt III |

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez technik8pl Zobacz posta
    Olaboga...

A ten RP to używa detekcji kontrastu?

Strona 21 z 97 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów