Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: [Canon A-1] Pamiec pomiaru AE

Coś już napisał Awatar blizzard
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Wiem na czym polega blad, gdy wlacza sie podglad glebi ostrosci , to przesowa sie w aparacie taka dzwigienka, ktora powinna wcisnac "bolec" z obiektywu, u mnie ten bolec nie dostaje do dzwigienki (jest za krotki, lub obiektyw jest za daleko), ale jakos udalo mi sie zablokowac w obiektywie ten bolec (wiem, ze to troche na chama, ale wcinalem go bardziej niz normalnie sie wciska i zablokowal sie ), teraz w Heliosie mam caly czas podglad glebi ostrosci, lepsze to niz brak ustawiania przeslony.
    Canon 50D|Tamron AF 17-50mm 1:2.8|EFS 17-85mm 1:4-5,6 IS|Canon EF 85mm 1:1,8|Canon A-1|Vivitar 28-210mm 1:3,5-5,6 Macro 1:4x

Początki nałogu

Domyślnie

Tu chyba chodzi o to, ze Helios ma tylko auto-przeslone, wiec
    z przejsciowka bez kolnierza nic nie wskurasz.
    Uzywaj obiektywow z przelacznikiem A/M albo zablokuj bolec w Heliosie.

Miasto
    Lublin

Domyślnie

No tak jak myslalem, a mam jeszcze takie pytanko odnosnie naciagu migawki, kiedys slyszalem, ze w Zenicie lepiej nie naciagac migawki gdy nie robimy zdjec, bo sie jakas sprezyna deformuje, a w A-1 jak to jest? Lepiej naciagac migawke tuz przed samym zdjeciem, czy po zrobieniu zdjecia?
    Canon 50D|Tamron AF 17-50mm 1:2.8|EFS 17-85mm 1:4-5,6 IS|Canon EF 85mm 1:1,8|Canon A-1|Vivitar 28-210mm 1:3,5-5,6 Macro 1:4x

Miasto
    Lublin

Domyślnie

...i jeszcze jedno pytanko mam, czy jak wlacze tryb Stopped-Down, to korekcja ekspozycji dziala, czy trzeba se samemu korygowac?

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hej, sorka, że dopiero teraz odpisuje ale bylem troche zajety.
    A wiec powoli:
    Canony serii A maja jedna mocną sprężynę która napina rolety kurtyn migawek. Nie ma tu problemu takiego jak w np Zenitach czy innych manualnych apartach. Sprężyna ma stałe napięcie i nie jest ono regulowane. Czas otwarcia regulowyn jest elektromagnesem. Jeden duży zwalnia mechanizm naciągu a drugi mniejszy "odlicza" czas.
    W trybie Stopped=-down możliwa jest korekta ekspozycji oraz działa pamięc pomiaru. To chyba wszystkie pytania były, jakbym coś przeoczył to napiszcie. Pozdrawiam
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów