Cytat Zamieszczone przez radiki Zobacz posta
1. No to oczywiste, że jak chcesz zobaczyć zalety FF, to musisz je wykorzystać. Tutaj porównano max jaki możesz wyciągnąć z APS-C z ekwiwalentem na FF, gdzie FF nie dostaje nawet jeszcze zadyszki. Można pewnie iść jeszcze alej i silić się na porównanie FF ze smartfonem na f8 .
2. Co do użytych systemów, to zdecydowanie wolę jak na forum Canona porównuje się aparaty Canon, a funboystwo konkurencji namolnie pojawia się już prawie w każdym wątku.
3. Chyba żartujesz sobie, że na przedstawionej fotce byłby jakiś problem z "poważną CA". Fociłeś kiedyś tym szkłem? Jakiś tam problem mógłby wyniknąć, ale w bardzo kontrastowej scenie, jakiej tu nie mamy.
4. W takiej jak ta sytuacji, to zamierzony bokeh uzyskuję na 1.4 przy FF, co dla APS-C jest praktycznie nieosiągalne.
Zalet FF wobec APS-C jest całkiem sporo. Inaczej nikt by tego nie kupował i nie taszczył cięższych klamotów.
Można wymienić od reki (w ofercie pojedynczego producenta):
- brak w APS-C odpowiedników szkieł FF f/1.2-1.4
- brak odpowiedników zoomów f/2.8 (a teraz f/2) w pełnym zakresie ogniskowych
- ISO gorsze w APS-C o ok. 1,5 EV
- DR gorszy w APS-C o ok. 1,5 EV przy tym samym ISO
- dla potrzebujących matryca 50MPix z ogromem detali.
APS-C to gatunek bardziej zagrożony zarazą smartfonową niż FF - rozumieją to wszyscy poważni gracze. Póki co APS-C broni się rozmiarami i niekiedy ceną.

PS.
Niepotrzebnie wtrąciłem uwagę o CA C85/1.8. Nie ma to nic do rzeczy w tym porównaniu
Jestem trochę rozgoryczony bo zapiąłem to szkiełko do M50 i wylazła mi ta CA bardziej niż oczekiwałem.
Stąd trochę rozdrażnienia.