59mm i 85mm to dwa różne kąty widzenia
59mm i 85mm to dwa różne kąty widzenia
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Opowiedz jak chcesz przeskoczyc prawa fozyki i optyki. To bardzo ciekawe co piszesz twierdząc, że 50mm i 85mm nie różnią się kątem widzenia
Prawe bardziej mi sie podoba-to musi być FF.Szkoda, że zdjecia nie sa większe.
@candar - wstawisz większe?![]()
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Lewe 85 na FF, prawe 50 APS-C
Lewe to APS-C Fuji X-T2 ze szkłem fuji XF 56 1.2 .................................................. .................................................. .................................. prawe to pełna klatka sony A7 II ze szkłem canona EF 85 1.8 przez adapter sigma MC-11
--- Kolejny post ---
zanussi Lewe pełna klatka
marlo lewe FF
Radetzky lewe ze względu na minimalną różnicę w bokeh
Bangi Prawe zrobione pełna klatką
szwayko prawe FF
mysiaty Prawe bardziej mi sie podoba-to musi być FF
radiki Lewe na FF
mamy 4:3 - cztery osoby się pomyliły a trzy osoby zgadły. Magia pełnej klatki jakby nie zadziałała.
Tu sobie można sprawdzić EXIF https://35photo.pro/photo_2563129/
Wnioski wyciągnijcie sami![]()
Ostatnio edytowane przez candar ; 31-01-2019 o 20:05
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Magia pełnej klatki nie polega na wyje....nym w kosmos bokehu. Magia FF polega na tym, że jak zakładam 50mm to mam standard i wszystko wygląda jak standardJak mam 85mm to wiem, że to będzie takie a nie inne... już mając 1d mkIII z APS-C bardzo wkurzało mnie, że obiektyw 50mm przybliża a 35mm staje się standardem choć to przecież szeroki kąt i wszelkie zjawiska optyczne z nim związane.
Jak tak nie napisałem. Przeczytaj dokładniej.
--- Kolejny post ---
Co do zabawy to wybrałem prawe gdyż wydawało mi się bardziej trójwymiarowe. Im wieksza powierzchnia na które pada obraz przechodzący przez obiektyw tym efekt lepszy. Tu nie glebia ostrości jest wazna bo jak napisalem są to tożsame obrazo obiektywy.
--- Kolejny post ---
Zanussi tu masz coś na ten temat wyjaśnione i jest wzór od czego zależy ogniskowa
https://www.szerokikadr.pl/poradnik/...warto-wiedziec