Miałem mały problem z i-tec'iem na USB - nie chciał czytać kart CF II (przynajmniej ja tak sobie to tłumaczyłem, bo stare karty łykał bez problemu, a z nowymi miał problem).
Miałem mały problem z i-tec'iem na USB - nie chciał czytać kart CF II (przynajmniej ja tak sobie to tłumaczyłem, bo stare karty łykał bez problemu, a z nowymi miał problem).
Zdecydowanie nie polecam czytnika który poleca Pszczoła (#10): CF Card Reader USB 2.0 firmy I-tec w formie Pen Drive`a. To prawda, że przez swą „małość” jest bardzo wygodny w użyciu, ale mój egzemplarz widzi poprawnie jedynie karty o pojemności do 1 GB. Z kartą CF Kingston ULTIMATE 2 GB (100x) wykłada się całkowicie, tak jakby karta nie istniała. Z innymi, dostępnymi mi czytnikami np. TYPHOON 8 in 1 oraz dwoma wewnętrznymi, wbudowanymi w CoolPanel f-my AEROCOOL i w monitor Philips 23”, karta tą współpracuje bezbłędnie.
Ostatnio edytowane przez ZarJac ; 15-05-2006 o 21:02
EOS R5, CANON RF 24-105mm f/4L IS USM, RF 100mm f2,8L MACRO IS USM, RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM, RF 50mm f/1,8 STM, 580EX, (+ EF-EOS R na wszelki wypadek).
MomentZamieszczone przez Michal-Czuba
karty CF I i II to nie są karty wyprodukowane w różnym czasie , tylko różnią się grubością .
nieprawdaz, to ze czytnik jest zgodny z usb2 nie oznacza ze osiaga 480 MB/s, słabe czytniki osiągają 3MB/s bardzo dobre czytniki osiągają 16-20 MB/s ( szybkie karty mają odczyt do 20 MB/s) tak wiec kolego róznice mogą wynieśc np 15 min :razz:Zamieszczone przez AGO
popieram wbudowane - za bardzo przeszkadzają mi dodatkowe kable i pudełeczka na stole i kompie.Zamieszczone przez KrzychK
![]()
dlatego jeżeli ktoś ma laptopa, to większość nowszych laptoków ma już wbudowane czytniki na małe karty (mój ma 4-in-1: MMC, SD, MS, MS Pro) a problem CF I i II rozwiązuje wkładka do PCMCIA za 20 zł.![]()
natomiast w desktopach to tylko czytniki wewnętrzne + kilka portów w wygodnym miejscu zamiast niepotrzebnej już stacji dyskietek.![]()
w tej materii podobno przyzwoita jest firma Welland:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=9853
pozdro.,
m.
Malolotny jestes i drobiazgowy, a zapomniales dodac jeszcze godziny bo takowa tez sa mozliws przy super specyficznych warunkach pewnie i z duzymi kartami (pewnie tez posiadasz 16GB w jednym kawalku).Zamieszczone przez darekp
Prawda jest jednak taka, ze z tego co jest na rynku roznice sa niewielkie ... a nawet te kilku minut przy duzych kartach - akceptowalne. Chyba chodzi bardziej o komfort i fakt, ze czyta karty bez problemu.
Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl
panowie zapraszam do tego watku, niech cos zostanie z tych rad w jednym miejscu
W takim razie nie umiem tego wytłumaczyć, ale mój i-tec czytał kartę Apacera 512 Mb, a Kingstona Elite PRO 512 Mb juz nie chcial...Zamieszczone przez Tomasz1972
Tego też Ci nie wytłumaczęZamieszczone przez Michal-Czuba
![]()
A to ciekawe... Ja uzywam tego czytnika z kartami 1GB wlasnie i planuje zakup jakiejs wiekszej. Jak nie zadziala to sie zmartwie.Zamieszczone przez ZarJac
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000